Fotbal international

Euro 2016. Uite starurile care vor da tonul la show!

Ca la orice competiţie, şi EURO scoate la rampă nume mari ale sportului-rege, jucători care prin calităţile lor sînt în stare să decidă soarta unei partide. Toate cele 51 de partide ale...
25.05.2016 | 14:00
Euro 2016 Uite starurile care vor da tonul la show
ADVERTISEMENT

Ca la orice competiţie, şi EURO scoate la rampă nume mari ale sportului-rege, jucători care prin calităţile lor sînt în stare să decidă soarta unei partide. Toate cele 51 de partide ale turneului final le puteţi vedea cu Telekom TV pe canalele Dolce Sport.

Se apropie 10 iunie, ziua în care se va auzi primul fluier la Euro 2016. Unde vom avea parte de o constelaţie de valori din care nu vor lipsi portughezul Cristiano Ronaldo, suedezul Zlatan Ibrahimovic, francezul Paul Pogba, spaniolul Andres Iniesta şi englezul Wayne Rooney, ale căror portrete vom încerca să le creionăm cît mai succint în cele ce urmează, pentru că de la aceste staruri aşteptările sînt mai mari.

ADVERTISEMENT

CRISTIANO RONALDO

Pe numele complet Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, născut pe 5 februarie 1985 la Funchal, în Insulele Madeira, Portugalia. Cariera sa include numai 3 cluburi, Sporting Lisabona, Manchester United şi, din 2009 pînă în prezent, Real Madrid.

Doar la Dolce Sport pot fi urmărite toate cele 51 de meciuri ale UEFA Euro 2016

Ronaldo are un CV impresionant, cu 9 trofee la Manchester şi 7 la Madrid, la care se adaugă Balonul de Aur 2008, 2013 şi 2014. La naţionala Portugaliei are 125 de prezenţe şi 56 de goluri, dar de aici provine cea mai mare deziluzie a vieţii sale de fotbalist: ratarea titlului la Euro 2004, cînd lusitanii au pierdut de două ori în faţa Greciei, ultima oară cînd a durut cel mai mult, cu trofeul pe masă. Şi nu uitaţi: doar la Dolce Sport puteţi urmări toate cele 51 de meciuri ale UEFA EURO!

ADVERTISEMENT

Ronaldo este jucătorul charismatic în stare să se transforme în acea locomotivă capabilă să tragă vagoanele după el, dar anii trec, a ajuns la borna 30 şi visul de a obţine un trofeu cu echipa naţională pare a fi tot mai departe de realitate. Dintr-un tată grădinar şi o mamă bucătăreasă s-a născut un mare fotbalist, descoperit la juniorii lui Sporting de Laszlo Bölöni, pe vremea cînd antrena „leii” din Lisabona. La 18 ani, ajungea la Manchester, după ce l-a impresionat pe Sir Alex Ferguson într-un amical cu Sporting şi Rio Ferdinand i-a cerut faimosului manager să îl transfere imediat pe fantasticul lusitan. În 2009, a ajuns la Real Madrid pentru o sumă record de transfer, 94 milioane euro. Din 2006, poartă banderola de căpitan la naţionala Portugaliei. Poate juca la fel de bine pe bandă sau în centrul atacului, fiind un jucător complet şi cu o lovitură de cap ucigătoare.

ZLATAN IBRAHIMOVIC

Născut pe 3 octombrie 1981, într-un gheto din Malmö, din tată bosniac musulman şi mamă croată catolică emigraţi din fosta Iugoslavie, Zlatan a primit prima minge şi primele ghete de fotbal la vîrsta de 6 ani şi de atunci fotbalul a însemnat totul. Singurul moment de cumpănă s-a petrecut la 15 ani, cînd se gîndea serios să abandoneze sportul şi să meargă să muncească la docurile din Malmö, însă antrenorul de la juniorii clubului fanion din localitate a tras de el să nu se lase. Şi bine a făcut. Niciodată nu a dat probe la vreun club, iar cînd la 17 ani Arsene Wenger l-a invitat în trial la Londra pentru a vedea dacă este de Arsenal sau nu, spre surpriza sa a fost refuzat, puştiul spunîndu-i că ori îl transferă, ori renunţă la el!

ADVERTISEMENT

Doar la Dolce Sport pot fi urmărite toate cele 51 de meciuri ale UEFA Euro 2016

Zlatan a jucat la Malmö pînă în 2001, de unde a fost cumpărat de Ajax pentru nici 10 milioane de euro. Aici a rămas 3 ani, fiind coleg pentru prima dată cu Cristi Chivu. De altfel, cariera lui Ibra a fost legată mult timp de prezenţa românilor, pentru că apoi a mers la Juventus, unde a fost coleg cu Adi Mutu şi la Inter, unde s-a revăzut cu Chivu. A urmat FC Barcelona, „o echipă de pe altă planetă” – cum a caraterizat-o singur, dar a stat doar doi ani, pentru că nu s-a putut înţelege cu antrenorul Pep Guardiola. După doi ani la Milan, a ajuns în 2012 la Paris, unde a devenit clar omul în jurul căruia s-au construit succesele celui mai puternic club din Franţa. Are în palmares 3 trofee cu Ajax, 2 titluri retrase cu Juventus, 5 trofee cu Inter, 5 cu Barcelona, 2 cu AC Milan şi 8 cu PSG. Este căsătorit cu Helena Seger cu care are doi băieţi, Maximilien şi Vincent. În mai 2003, şi-a înregistrat numele Zlatan la Oficul de mărci din Stockholm, ceea ce înseamnă că pentru orice produs care ar avea această denumire va primi bani.

PAUL POGBA

Paul Labile Pogba este excepţia din grupul vedetelor cu vechi state de serviciu în fotbal. E născut pe 15 martie 1993 în micuţa localitate franceză Lagny-sur-Marne. A avut o carieră obişnuită, cu 2 ani, 2007-2009, la Le Havre, de unde a făcut un salt stratosferic în Premier League, la Manchester United, unde a ajuns la numai 16 ani, cu 2 mai puţin decît avea Cristiano Ronaldo cînd a semnat cu „diavolii roşii”! Povestea venirii sale în Anglia a generat un mare scandal între Le Havre, familia lui Pogba şi United, cu acuze clare din partea clubului francez la adresa englezilor că au plătit o sumă consistentă de bani pe ascuns familiei puştiului pentru a-l putea lua la Academia lor. Paul a stat la Manchester 2 ani, timp în care a fost folosit doar de 3 ori la echipa mare. Probabil că nesiguranţa de a prinde un loc în lotul de seniori l-a determinat în iulie 2012 să accepte oferta lui Juventus pe o perioadă de 4 ani, spre dezamăgirea lui Ferguson, care a calificat decizia jucătorului drept o „clară lipsă de respect pentru United, care intenţiona să-l includă pe viitor în lotul de seniori”.

ADVERTISEMENT

Doar la Dolce Sport pot fi urmărite toate cele 51 de meciuri ale UEFA Euro 2016

La Juventus, Pogba i-a făcut pe englezi să regrete amarnic pierderea unui jucător care pur şi simplu a explodat valoric şi are acum preţ de transfer de minimum 100 de milioane de euro! Suporterii torinezi îl numesc fie „Pogboom”, datorită implicării sale la maxim meci de de meci, ori „Caracatiţa”, de la picioarele sale lungi, care opresc multe acţiuni adverse la intercepţie şi care ajută în faza ofensivă la declanşarea unor acţiuni extrem de rapide. La 23 de ani are deja 7 titluri cîştigate pe plan intern cu Juventus şi o finală de Liga Campionilor, pierdută sezonul trecut. Pentru Franţa este omul-cheie de la mijloc, al cărui debut a avut loc în 2013 într-o partidă cu Georgia. De atunci, a adunat 29 de meciuri şi 5 goluri, participînd deja la Mondialul din Brazilia din 2014.

ANDRES INIESTA

Andres Iniesta Lujan s-a născut la 11 mai 1984, în modesta localitate Fuentealbilla, care acum a dat numele său uneia dintre străzi în onoarea celui care a adus Spaniei titlul mondial din 2010 în minutul 116 al finalei cu Olanda. Cariera lui Iniesta se confundă la nivel de club cu FC Barcelona, unde a îmbrăcat primul tricou la echipa mare în 2002. Este un fotbalist metronom la mijlocul terenului, care greşeşte extrem de rar serviciile către coechipieri şi care se dăruieşte total echipei unde evoluează, aşa cum a fost în finala Ligii Campionilor din 2009, cînd Barca a făcut KO pe Manchester United.

„Nu a ştiut nimeni, în afara doctorului şi a lui Guardiola, că eram accidentat, însă nu concepeam să nu joc. Mi s-a atras atenţia că dacă o voi face accidentarea se va putea agrava, însă atunci nu mi-a păsat şi am decis să risc şi totul s-a terminat cu bine, chiar dacă a trebuit pe urmă să stau ceva vreme să mă refac”. La naţionala Spaniei este prezent din 2006 şi din momentul în care a ajuns aici nu a mai lipsit decît atunci cînd era accidentat. Este un jucător complet în opinia selecţionerului Vicente del Bosque, care a început cariera ca mijlocaş defensiv dar a trecut apoi, pe rînd, prin diferite roluri, mai ales la club, îndeplinindu-le pe toate perfect, mijlocaş ofensiv, aripă falsă sau chiar omul din spatele vîrfurilor.

Cel mai bine s-a înţeles pe teren cu Xavi, de parcă erau fraţi şi se simţeau perfect unul pe altul. Destrămarea cuplului la naţională este una dintre cauzele scăderii ca joc a „Furiei Roja” din ultima perioadă de timp. Este căsătorit cu Ana şi are o fetiţă, al doilea copil, un băiat, murind înainte de naştere, în 2014… Este acţionar la Albacete, clubul junioratului său, salvînd în urmă cu 3 ani echipa de la căderea în a patra ligă pe motive financiare. CV-ul lui Iniesta e de-a dreptul fabulos: 27 de trofee cucerite la Barcelona şi 3 titluri de aur cu naţionala, CE 2008 şi 2012 şi CM 2010.

WAYNE ROONEY

Căpitanul naţionalei Angliei şi al lui Manchester United, Wayne Mark Rooney s-a născut la 24 octombrie 1985 în Croxtet, o localitate mică din zona Liverpool. A început fotbalul la 9 ani, la Everton, marele rival al „cormoranilor” în Liverpool, unde a debutat în 2002, la numai 16 ani, la echipa mare, devenind o adevărată revelaţie pentru Premier League. Doi ani mai tîrziu Manchester United a plătit o sumă derizorie acum judecînd după valoarea lui Rooney, numai 30 milioane de euro, şi puternicul atacant roşcat se află şi acum pe „Old Trafford”. Unde a avut parte de foarte multe performanţe de top pe plan intern şi internaţional.

Şi debutul la naţionala mare a Albionului s-a produs foarte devreme, la numai 17 ani, record la acel moment, pînă la cel al lui Theo Walcott, însă Rooney a rămas şi cu premiera de a fi cel mai tînăr marcator pentru naţională. Avînd descendenţă irlandeză prin una dintre bunici, a fost solicitat de Irlanda la 16 ani, dar a respins oferta, declarînd că se simte englez şi pe dinăuntru, şi pe dinafară. Înainte de a se decide pentru fotbal a practicat cîţiva ani, în paralel, şi boxul, dar a renunţat… A făcut un transplant de păr în 2011 şi are o mulţime de tatuaje, cel mai important fiind o cruce celtică pe braţ. Este căsătorit cu Coleene,cu care a fost coleg de şcoală la Liverpool şi care i-a dăruit 3 copii. Are 12 trofee cîştigate în ţară şi în lume cu Manchester United.

51 de meciuri se joacă la Euro 2016 şi toate sînt transmise în direct de Dolce Sport

ADVERTISEMENT