Fotbal international

EURO 2016. Cei 11 magnifici ai lui Tata Puiu

EURO 2016. Numai portarul Ciprian Tătăruşanu, fundaşii Vlad Chiricheş, Dragoş Grigore şi „închizătorii” Ovidiu Hoban şi Mihai Pintilii par siguri de locul lor în avionul care ne va...
06.05.2016 | 16:28
EURO 2016 Cei 11 magnifici ai lui Tata Puiu

EURO 2016. Numai portarul Ciprian Tătăruşanu, fundaşii Vlad Chiricheş, Dragoş Grigore şi „închizătorii” Ovidiu Hoban şi Mihai Pintilii par siguri de locul lor în avionul care ne va duce la Campionatul European. Toate cele 51 de meciuri ale UEFA EURO 2016 pot fi urmărite doar la Dolce Sport!

EURO 2016. Echipa naţională a României s-a numărat în preliminariile Euro 2016 printre cele 4 reprezentative care nu au cunoscut înfrîngerea, dar, paradoxal, acest lucru nu i-a şi permis să cîştige grupa, terminînd preliminariile pe poziţia secundă, în urma surprinzătoarei Irlande de Nord.

Doar la Dolce Sport pot fi urmărite toate cele 51 de meciuri ale UEFA Euro 2016

EURO 2016. „Trupeţii” Generalului Iordănescu au reuşit să cîştige 5 partide şi să termine la egalitate tot de atîtea ori. În ierarhia naţionalelor invincibile figurează, în ordine, Anglia, cu 30 de puncte din tot atîtea posibile, apoi Austria, cu 9 victorii şi un egal, podiumul fiind încheiat de Italia, cu un bilanţ de 7 succese şi 3 remize.

Recordurile României în preliminarii

EURO 2016. Naţionala noastră a stabilit, însă, două recorduri greu de egalat.

Unu: a fost cea care a primit cele mai puţine goluri, doar 2 (două!) în 900 de minute de joc plus prelungirile, faţă de 3 ale englezilor şi spaniolilor şi 4 ale ucraineinilor şi galezilor.

Şi doi: sîntem singura echipă care nu a primit nici un gol în cele 5 deplasări! Coroborate şi cu scorurile albe din amicalele cu Argentina şi Spania, toate aceste elemente i-au îngrijorat deja pe colegii de grupă de la Euro, concluzia francezilor şi elveţienilor fiind că naţionala noastră este greu de… „ucis”. Aşa că hai să susţinem împreună echipa naţională în Franţa! În cele ce urmează vom încerca să (pre)vedem care a fost şi care este, în bună măsură, „unsprezecele” de bază al „tricolorilor”, formula care are cele mai mari şanse să se regăsească şi la Turneul Final din Franţa. Turneu pe care, nu uita, îl poţi vedea la televizor doar pe canalele Dolce Sport! 51 de meciuri unul şi unul, cel mai bun fotbal european, le poţi savura numai cu Telekom TV!

Cum a arătat „unsprezecele” României din preliminarii

Sistemul de joc a fost preponderent 4-2-3-1

Tătăruşanu (9 meciuri) – Papp (6), Grigore (10), Chiricheş (10), Raţ (9) – Hoban (8), Pintilii (8) – Torje (9), Sănmărtean (7), Maxim (4) – Stancu (7)

EURO 2016. Din acest „unsprezece”, sînt şanse să nu participe la turneul final ambii „laterali”, Paul Papp şi Răzvan Raţ, primul pentru evoluţii slabe, al doilea în recuperare după operaţia la umăr din 5 ianuarie (două ligamente praf, al treilea parţial rupt), mijlocaşii stînga Alexandru Maxim şi Cristian Tănase, primul fără meciuri la echipa de club, VfB Stuttgart, al doilea cu un joc modest la Sivasspor. Pot apărea Cristian Săpunaru sau Gabriel Tamaş pe postul de fundaş dreapta, Alin Toşca sau Steliano Filip pe stînga. Pe banda stîngă, la mijloc, iarăşi este un mare semn de întrebare, ultima oară jucînd acolo Adi Popa, iar în centrul liniei mediane veteranul Lucian Sănmărtean are concurenţă în Nicolae Stanciu.

EURO 2016. Puncte de referinţă rămîn Ciprian Tătăruşanu, Vlad Chiricheş, Dragoş Grigore, Ovidiu Hoban şi Mihai Pintilii. Să luăm, însă, echipa speranţelor noastre europene la „puricat” post cu post…

Portari

Apărăăăă Tătăruşanuuuu!!!

EURO 2016. Goalkeeperul Fiorentinei, Ciprian Tătăruşanu, a lipsit doar un singur meci în preliminarii, cel de „acasă” cu „pescarii” din Insulele Feroe. Are marele avantaj în faţa lui Costel Pantilimon că joacă regulat, este titular indiscutabil la echipa toscană, spre deosebire de „Panti”, căruia nu i se prea arată soarele în Anglia, deşi a plecat de la Sunderland. Şi la noul său club, Watford, prinde doar meciuri în Cupă, unde, este adevărat, a făcut minuni, ca în victoria de senzaţie în faţa lui Arsenal. A treia opţiune, cel mai probabil Silviu Lung Jr. de la Astra, ar putea juca doar dacă s-ar accidenta primii doi.

Fundaşi

Clar în centru, probleme pe benzi

EURO 2016. E clar ca nocturna de pe „Stade de France”, unde dăm startul maratonului european în compania echipei-gazdă: axul central Dragoş Grigore (Al-Sailiya, Qatar) – Vlad Chiricheş (Napoli) este bătut în cuie, deşi reprezintă un cuplu aparte, cu primul jucînd într-un campionat exotic, iar al doilea evoluînd ocazional la Napoli. E drept, cu ei doi am primit doar două goluri în preliminarii şi nu li se pot imputa erori multe sau grosolane.
Problema este pe cele două benzi. Pe dreapta, marcatorul din victoria cu Irlanda de Nord, Paul Papp, nu mai prinde lotul pentru că nu mai e titular la Steaua. Cristian Săpunaru pare prima opţiune, alte soluţii putînd fi Gabriel Tamaş sau Alexandru Măţel.

Doar la Dolce Sport pot fi urmărite toate cele 51 de meciuri ale UEFA Euro 2016

Pe stînga e greu de spus clar ceva. Răzvan Raţ s-a accidentat de mai multă vreme şi abia a revenit pe teren. N-a jucat de 4 luni, dar la experienţa sa revenirea poate fi mai rapidă, deşi pe 26 mai împlineşte 35 de ani. Steliano Filip de la Dinamo sau Alin Toşca de la Steaua par a avea şanse egale să-l suplinească. În discuţie mai pot intra Laszlo Sepsi de la Nürnberg sau Bogdan Vătăjelu de la CS U Craiova. În orice caz, nici una dintre aceste variante pe stînga nu se află, mai ales ca experienţă, la nivelul titularului din preliminarii, Răzvan Raţ…

Mijlocaşi la închidere

Fără contracandidaţi

EURO 2016. Ovidiu Hoban (Hapoel Be’er Sheva) şi Mihai Pintilii (Steaua) nu au contracandidaţi pe poziţiile lor. Ambii au „arat” terenul minut de minut în preliminarii şi au închis culoarele în faţa apărării. Sînt jucători care ştiu să se plaseze bine, la intercepţie, avînd un mare procent de recuperări, dar care pot apărea şi în careul advers, aşa cum a făcut-o Hoban la crucialul gol al egalării în ultimul minut „acasă”, contra Finlandei. Doar „bulgarul” Andrei Prepeliţă se mai apropie ca volum de muncă şi stil de joc, dar problemele avute la Ludogoreţ l-au scos în ultimul timp în afara lotului.

Mijlocaşi ofensivi

Concurenţa generaţiilor

EURO 2016. În preliminarii, Gabriel Torje (Osmanlispor), pe banda dreaptă, şi „bătrînul” Lucian Sănmărtean (Al Ittihad Jeddah, Arabia Saudită) au fost cei mai prezenţi pe teren, în timp ce pe stînga nu a existat un jucător care să se impună. Au evoluat fie Cristi Tănase, fie Alexandru Maxim. Maxim e veşnic rezervă la Stuttgart, deşi are o tehnică bună, cu dribling fin în regim de viteză şi cu capacitatea de a veni uşor în zona centrală. Hiba sa mare este lipsa de implicare în faza defensivă şi acest lucru l-a costat. Tănase s-a transferat în Turcia, la Sivasspor, dar a fost titular numai în 5 meciuri, cu evoluţii slabe în toate. În aceste condiţii, apar variantele Gabi Torje sau stelistul-motoretă Adi Popa, mutaţi pe rînd de pe banda dreaptă pe stînga, iar, recent, la ultimul amical, 0-0 cu Spania, a fost încercat un om din avanposturi, „turcul” Bogdan Stancu (Genclerbirligi). Dintre mijlocaşii centrali s-a autoeliminat Constantin Budescu, odată cu transferul său în a doua ligă chineză, disputa rămînînd a fi între două generaţii aflate la polul opus, veteranul Lucian Sănmărtean şi tînărul playmaker al Stelei, Nicolae Stanciu.

Atacanţi

În sfîrşit, „inflaţie”!

EURO 2016. Adept al unui fotbal disciplinat, cu accent pe compartimentul median, unde acţionează aproape permanent cu 5 oameni, 2 fiind închizătorii, este clar că Generalului Iordănescu nu îi convine decît varianta cu un singur atacant. Acesta a fost cel mai des „Motanul” Bogdan Stancu, dar şi Claudiu Keşeru (Ludogoreţ Razgrad) a avut posibilitatea de a juca fie din primul minut (mai puţin), fie pe parcursul partidelor. Stancu are multe momente de dispariţie, dar poate inventa în orice moment o lovitură cîştigătoare. Keşeru e mai bătăios cu fundaşii adverşi, mai rapid decît Stancu, dar la acest moment, deşi cei doi au fost preferaţii în preliminarii, îşi depun o serioasă candidatură Florin Andone, care are deja 18 goluri marcate în Segunda Division pentru Cordoba, şi cel mai puternic şi complet atacant din campionatul intern, „astralul”, şi la propriu!, Denis Alibec.

Şi nu poate fi neglijat nici Raul Rusescu, care a şi înscris în preliminarii, contra Ungariei şi are 9 goluri în Turcia, la Osmanlispor. Oricare ar fi atacantul preferat, vrem goluri, cît mai multe goluri, ca să venim cît mai în faţă în maratonul de 51 de meciuri al turneului final, pe care le poţi vedea numai pe canalele Dolce Sport oferite de Telekom TV!

Cum poate arăta România la turneul final EURO 2016

Tătăruşanu – Săpunaru, Grigore, Chiricheş, Raţ – Hoban, Pintilii – Torje, Stanciu, B. Stancu – Andone.