Fotbal international

EURO 2016. Faţa neştiută a naţionalei Albaniei. Povestea EMOŢIONANTĂ spusă de căpitanul Cana

Lorik Cana, căpitanul reprezentativei Albaniei, a oferit un interviu pentru France Football înaintea meciului pe care îl vor disputa împotriva echipei naţionale a României, duminică, de la ora...
17.06.2016 | 00:01
EURO 2016 Fata nestiuta a nationalei Albaniei Povestea EMOTIONANTA spusa de capitanul Cana

Lorik Cana, căpitanul reprezentativei Albaniei, a oferit un interviu pentru France Football înaintea meciului pe care îl vor disputa împotriva echipei naţionale a României, duminică, de la ora 22:00, la Lyon.

Fostul jucător al celor de la PSG, Marseille, Galata sau Lazio a dezvăluit lucruri mai puţin cunoscute despre naţionala Albaniei şi recunoaşte că a primit oferta de a reprezenta Franţa, dar şi Elveţia.

În 2005 ai spus “promit că într-o zi voi duce Albania la o mare competiţie” însă nimeni nu credea că e posibil aşa ceva.

Am promis că într-o zi Albania va juca la un turneu final, dar sincer credeam că nu o să apuc pe teren acest vis. Au fost 13 ani disperaţi, de căutări şi suferinşă, de emoţii puternice. Credeţi-mă, cînd ascult imnul cu tricoul Albaniei pe mine, sînt atît de mîndru cum nu am să pot să fiu la nici o echipă de club. Toţi vrem să realizăn ceva important pentru ţara asta şi dacă o facem pe teren, bucuria noastră va fi imensă.

De ce e istorică prezenţa la Euro?

Nimeni nu vorbeşte de Albania, nimeni nu înţelege trăirea imensă pe care o are această ţară. Nimeni nu ne cunoaşte şi asta e cel mai bun prilej să le arătăm oamenilor cine e Albania. Acest Euro are un impact extraordinar pentru noi.

Deci dincolo de fotbal acest Euro e o grandioasă campanie de promovare a Albaniei?

Noi vrem să fim cei mai buni ambasadori ai ţării. Nimeni nu ştie că albaneza e una dintre cele mai vechi limbi ale continentului. Papa Francisc a venit în Albania, una dintre primele vizite făcute de el şi a recunoscut toleranţa noastră extraordinară – creştinii se înţeleg perfect cu musulmanii. Nimeni nu ştie că există albanezi blonzi cu ochi albaştrii. Am venit să arătăm Europei – ăştia sîntem noi, mîndrii albanezi. 

Vă simţiţi în misiune, investiţi cu un mesaj de transmis lumii?

Asta e forţa sportului şi a muncii – schimbă atiudini, dărîmăm bariere şi ajută lumea să fie mai bună. Acest Euro e un excelent prilej de a arăta că albanezii sînt uniţi, un mesaj şi pentru lumea exterioară dar şi pentru albanezi. Avem talent şi avem ce oferi Europei, dar înainte de toate trebuie să fim uniţi.

Are legătură cu istoria Albaniei?

Avem o poveste singulară, nu mai există aşa ceva la nici un popor. Jucăm pentru oameni din multe ţări. Kosovo -70% dintre ei au o medie de vîrstă de 25 de ani şi au nevoie de modele, Macedonia, Grecia, Muntenegru, Elveţia, avem suporteri de peste tot şi jucăm pentru ei. În 1999, cînd s-a încheiat războiul din Kosovo, aveam mai mulţi albanezi în diaspora decît acasă. Cu toţii simţim această nedreptate istorică şi credem că am meritat să avem o singură ţară. E idealul strămoşilor noştrii şi nu încetăm să ne gîndim la asta. De aceea echipa naţională de fotbal a Albaniei e importantă pentru toţi.

Vă simţiţi eliberaţi cu această calificare?

A fost o luptă teribil de grea cu Serbia, Danemarca şi Portugalia. Lumea crede că am ajuns la Euro pentru că s-a mărit numărul de 24 de echipe, dar uită că noi nu am jucat baraj, ne-am calificat direct. 

Ai jucat la OM şi PSG, ce înseamnă Franţa pentru tine?

Am dublă cetăţenie, e şi ţara mea. Franţa şi Spania sînt favoritele mele la acest Euro. În 2003 am primit oferta de a juca în Franţa, însă eu fac orice pentru ţara mea. Tatăl meu a fost internaţional iugoslav şi a jucat după 1990 la Montreux, am primit propunerea de a juca şi pentru Elveţia. În anii 90 ne uitam la televizor de pe unde eram la meciurile Albaniei cu Tare şi Murati. Eu am cerut să joc pentru Albania. Le-am scris o scrisoare!