Sport

EURO 2020 a intrat în istoria Campionatului European! Ce record a căzut după Finlanda – Belgia 0-2

Ce au în comun Hrádecký și Szczęsny, Hummels și Demiral? O contraperformanță cum n-a mai fost la niciun Turneu Final de Campionat European.
22.06.2021 | 18:18
EURO 2020 a intrat in istoria Campionatului European Ce record a cazut dupa Finlanda  Belgia 02
ADVERTISEMENT

EURO 2020 va rămâne în istorie nu doar pentru că are pentru prima oară în istorie 11 gazde, ci și pentru numărul mare de autogoluri care s-au înscris în meciurile care s-au disputat până acum.

Nu mai puțin de șase goluri în poarta greșită s-au consemnat în partidele din grupe, fază în care mai sunt programate încă șase meciuri.

ADVERTISEMENT

Partida cu cele mai multe autogoluri

Portugalia – Germania a fost cel mai spectaculos meci de până acum la Euro 2020. Partida a prilejuit și egalarea sau stabilirea de noi recorduri atât la nivel de echipă, cât şi individual.

S-au marcat 6 goluri, în premieră la acest turneu final, iar două dintre ele au fost în propria poartă. Cele două autogoluri din Portugalia – Germania, ”reușite” de Ruben Dias (35) şi Raphael Guerreiro (39), au adus după ele mai multe alte recorduri.

ADVERTISEMENT

În primul rând, Portugalia a devenit prima echipă națională din istoria turneelor finale, atât la Cupa Mondială, cât şi la Euro, care îşi marchează de două ori în același meci în poarta proprie.

În același timp, prin autogolul lui Ruben Dias, Germania a devenit prima selecţionată din istoria Euro care îşi dă autogol şi beneficiază de unul în cadrul aceluiaşi turneu.

ADVERTISEMENT

Într-o partidă anterioară, Germania – Franța 0-1, fundașul Borussiei Dortmund, Mats Hummels a înscris unicul gol al întâlnirii devenind primul jucător german care înscrie în proprie poartă la un Campionatul European.

Primul gol al Euro 2020 a fost de fapt un autogol

O altă performanță rară a fost reușită de turcul Merih Demiral, acesta reușind să înscrie primul gol de la actualul Turneu Final, e drept în proprie poartă, în meciul de deschidere contra Italiei.

ADVERTISEMENT

Și sarabanda golurilor în proprie poartă a continuat. Următorul pe listă a fost portarul Wojciech Szczęsny care a contribuit cu o ”reușită personală” la victoria, scor 2-1 a Slovaciei în fața Poloniei. Wojciech Szczęsny a devenit primul portar din istoria Euro care își marchează un autogol.

Ultimul autogol, deocamdată, și l-a trecut în cont portarul Finlandei, Lukáš Hrádecký. O reluare puternică cu capul al lui Vermaalen, l-a pus în dificultate pe nordic, acesta nemaiavând reacția potrivită, drept pentru care și-a trimis mingea în propria poartă, în eșecul 0-2 cu Belgia.

Prin cele șase autogoluri marcate până acum, Euro 2020 a depășit la acest capitol Turneul Final din 2016, în care s-au marcat doar de trei în poarta greșită.

ADVERTISEMENT