Cu puţin timp înaintea startului partidei Cehia – Danemarca de la Baku, meci din cadrul sferturilor de finală ale Euro 2020, doi stewarzi au confiscat de la un suporter danez un drapel în culorile curcubeului, simbolul mişcării LGBT.
Conform Metro, UEFA a fost informată despre acest incident și a deschis o anchetă. ”UEFA nu a instruit niciodată stewarzii stadionului din Baku sau ai oricărui alt stadion să confişte steaguri în culorile curcubeului.
Primele informaţii pe care le avem arată că suporterul în cauză era într-o avansată stare de ebrietate şi că unii susţinători locali au început să fie agresivi faţă de el. Stewarzii locali au intervenit şi i-au permis acestui suporter să rămână în tribună, în ciuda stării sale”, a anunțat UEFA, care a precizat că steagul a fost restituit proprietarului său.
Gareth Southgate a devenit al doilea selecţioner al Angliei care califică naţionala în două semifinale consecutive ale unor turnee finale. Anterior, Sir Alf Ramsey a bifat semifinalele la Mondialul din 1966, competiţie pe care a şi câştigat-o, şi la EURO 1968, când a cucerit medalia de bronz.
La Mondialul din 2018, Gareth Southgate a calificat Anglia în semifinale, unde a fost învins de Croaţia, ca mai apoi să piardă finala mică în faţa Belgiei. Acum, selecţioner englez a bifat aceeaşi fază la EURO 2020, iar următorul adversar, Danemarca, este unul la îndemână.
Fundașul naționalei Squadra Azzura, Leonardo Spinazzola a suferit o accidentare cruntă în sfertul de finală meciul contra Belgiei. Italianul a suferit o ruptură la tendonul lui Achile, ceea ce înseamnă că acest Turneu Final s-a încheiat pentru el.
Italia s-a impus cu 2-1, iar fotbaliștii și staff-ul lui Roberto Manci au dedicat succesul în fața ”dracilor roșii” lui Leonardo Spinazzola care a plecat în cârje din cantonamentul naționalei țării sale.
Apărătorul de 28 de ani al lui AS Roma a jucat în patru din cele cinci meciuri ale Italiei la Euro 2020. În semifinale, Italia o va înfrunta pe Spania.
Mijlocașul Pablo Sarabia are probleme musculare după meciul câștigat de Spania în fața Elveției și ar putea rata întâlnirea cu Italia din semifinale.
Fotbalistul de 29 de ani de la PSG a resimțit dureri la aductorii piciorului drept încă dinaintea partidei cu Elveția, dar a ținut să forțeze și a intrat titular. Sarabia nu a rezistat decât o repriză pe teren, fiind înlocuit la pauză cu Dani Olmo.
Jucător de bază în echipa lui Luis Enrique, Pablo Sarabia nu a participat lka antrenamentul de sâmbătă și va fi supus unui examen medical mai amănunțit pentru a se vedea exact dacă poate juca în semifinala cu Italia, programată marți, 6 iulie, de la ora 22:00.
Cunoscut ca un împătimit al fotbalului, tenismenul Roger Federer a trăit la intensitate maximă sfertul de finală pe care Elveția l-a pierdut la loviturile de departajare în fața Spaniei, iar la final a transmis un mesaj pentru elevii lui Vladimit Petkovic.
”Mulțumesc, Elveția! Sommer a fost extraodinar. Băieți, vă mulțumesc. Ați luptat incredibil. Abia aștept Cupa Mondială. Succes Spaniei! A jucat foarte bine”, a scris Federer pe contul de Twitter.
Legendarul tenismen elvețian este în aceste zile la Londra, acolo unde participă la turneul de la Wimbledon.
Cel mai interesant meci din sferturile de finală de la Euro 2020, Belgia – Italia, a fost urmărit în România de aproape 2.000.000 de telespectatori.
Conform paginademedia.ro, victoria ”squadrei azzurra” cu 2-1 a fost privită la Pro TV de 1.814.000, la distanță uriață de următoarele clasate, Kanal D și Antena 1. Postul din Pache Protopoescu a fost cel ami urmărit și pe segmentele urban (1.067.000 de telespectatori) și tineret (442.000 de privitori).
Partida Belgia – Italia a înregistrat a doua cea mai mare audiență din România dintre meciurile de la Euro 2020, după Franța – Elveția din optimi, care s-a disputat pe Arena Națională și care a avut 2.078.000 de telespectatori.
Belgia – Italia a fost derby-ul sferturilor lui Euro 2020. Înainte de meciul de la Munchen, „dracii roșii” au promovat duelul cu un poster motivațional, postat pe contul oficial de Twitter.
În fotografie apăreau fotbaliștii lui Roberto Martinez, în haine de gladiatorii, cu mesajul „Dracii roșii” vs. Italia. În descriere, apărea celebrul text din limba latină, „Veni, vidi…”, fără încheierea „vici”. (n.r. Am venit, am văzut, am cucerit)
Imediat după victoria cu 2-1, italienii au repostat imaginea de pe contul belgienilor, alături de mesajul „Vici!”, scris din steagul Italiei.
O petiție prin care suporterii francezi solicită rejucarea meciului din optimile de finală ale Campionatului European, pierdut în fața Elveției la loviturile de departajare, a strâns, până joi după-amiază, 215.000 de semnături.
Motivul? „Portarul Sommer nu era pe linia porţii când Mbappe a executat lovitura de departajare”, susține Pierre, inițiatorul acestui demers îndrăzneț.
Veste groaznică primită de Artem Besedin, atacantul ucrainean accidentat grav de suedezul Marcus Danielson în optimile de finală ale Euro 2020: va lipsi de pe gazon cel puțin 6 luni.
Potrivit unor surse medicale ucrainene, fotbalistul lui Dinamo Kiev a suferit o ruptură a ligamentelor încrucișate și o fractură de femur, iar pedioada de indisponibilitate va fi destul de îndelungată. „Un diagnostic mai precis poate fi făcut doar după un RMN, dar este clar că o leziune de acest tip necesită un tratament pe termen lung, care nu-i va permite lui Artem să joace în viitorul apropiat”, a declarat Artur Glușcenko, medicul naționalei ucrainene.
Fanii din Marea Britanie ai naţionalei Angliei cu bilete la sfertul de finală cu Ucraina, de la Roma, au aflat că nu îşi pot susţine echipa favorită din tribunele stadionului Olimpic, chiar dacă sunt vaccinaţi cu schemă completă sau au teste negative pentru noul coronavirus.
Persoanele care locuiesc în Marea Britanie pot intra în Italia, dar trabuie să stea în izolare timp de cinci zile, ceea ce înseamnă că, dacă un suporter ar fi plecat la Roma miercuri dimineaţă, ar fi obligat să stea în carantină până duminică, o zi după meciul Ucraina – Anglia.
”Aş dori să vă reamintesc că, din motive de luptă cu pandemia de coronavirus şi varianta Delta, există o perioadă obligatorie de cinci zile de carantină pentru toţi cei care sosesc din Marea Britanie”, a declarat comisarul pentru sănătate al regiuni italiene Lazio, Alessio D’Amato.
Singurul mod în care o persoană poate evita obligaţie de izolare este să demonstreze că merge în Italia pentru ”muncă, tratament medical sau pentru o urgenţă”.
Suporterii englezi sunt furioşi pentru că, spre deosebire de ei, personalul UEFA şi invitaţii forului european vor primi o scutire de carantină atunci când vor călători la Londra pentru semifinalele şi finala turneului de luna viitoare.
În aceste condiţii, Federaţia Engleză de Fotbal va facilita ca suporterii aflaţi printre cei 30.000 de britanici care locuiesc în Italia după Brexit să primească bilete prin intermediul ambasadei Regatului Unit la Roma.
De asemenea, echipa antrenată de Gareth Southgate ar putea primi susţinere de la fani din rândul celor 1,2 milioane de persoane născute în Marea Britanie, dar care trăiesc în Uniunea Europeană şi se pot deplasa în capitala Italiei pentru meciul de sâmbătă, 3 iunie, de la ora 22:00, atâta timp cât nu au fost în Marea Britanie în ultimele 14 zile.
Arbitrul Ovidiu Hațegan va fi rezervă la meciul Elveția – Spania, din sferturile de finală dela Euro 2020, care îl va avea la centru pe englezul Michael Oliver. Întâlnirea va avea loc vineri, 2 iulie, de la ora 19:00, la Sankt Petersburg.
Hațegan a condus la acest turneu final partidele Polonia – Slovacia (1-2) şi Italia – Ţara Galilor (1-0), în fiecare acordând câte un cartonaș roșu, și a mai fost rezervă la Portugalia – Franţa (2-2), precum şi la jocul Danemarca – Ţara Galilor (4-0), din optimi.
Au mai rămas la acest moment opt reprezentative care se vor confrunta vineri, 2 iulie şi sâmbătă, 3 iulie, în sferturile de finală.
ora 19:00 Elveţia – Spania
ora 22:00 Belgia – Italia
ora 19:00 Cehia – Danemarca
ora 22:00 Ucraina – Anglia
Între primele opt echipe care nu au plecat acasă se află şi câteva surprize, în frunte cu Elveţia, care a reuşit performanţa ca la capătul unui meci memorabil disputat la Bucureşti, pe Arena Naţională, să elimine campioana mondială Franţa, după ghilotina loviturilor de deprtajare.
O a doua mare surpriză o reprezintă Cehia, învingătoare cu 2-0 în faţa Olandei, rezultat ce a avut ca imediată consecinţă demiterea selecţionerului Frank de Boer. În fine, pe locul trei la rezultate neaşteptate se află succesul Ucrainei în ultimele minute ale prelungirilor în faţa Suediei.
A plecat acasă şi campioana europeană din 2016, Portugalia, şi multipla campioană mondială şi europeană Germania, dar ele au fost eliminate în partidele considerate capetele de afiş ale optimilor, de către Belgia şi respectiv Anglia, adică două pretendente la trofeu.
De remarcat, după starturile dezastruoase revirimentele Spaniei şi Danemarcei, ibericii trecând totuşi prin emoţii în optimea cu Croaţia, adjudecată la un scor neobşinuit în reprizele de prelungiri: 5-3. Danezii au făcut un meci perfect cu Rusia şi l-au tras apoi la indigo cu Ţara Galilor, ambele naţionale primind câte patru goluri.
Acum ne pregătim de sferturi, care sunt dominate de meciul de vineri seară, de la Munchen, confruntarea care oricând putea fi finala, Belgia – Italia, dar asta nu înseamnă că restul jocurilor nu pot oferi nu doar spectacol ci şi alte surprize.
Programul sferturilor de finală se deschide vineri, 2 iulie, pe stadionul Krestovski din Sankt Petersburg cu întâlnirea dintre Elveţia şi Spania. La prima vedere pronosticurile ar merge către iberici, însă după ce naţionala din Ţara Cantoanelor l-a trimis la culcare pe cel mai scump jucător al planetei, Kylian Mbappe, nu poate fi tratată drept nimeni.
De altfel, selecţionerul Spaniei, Luis Enrique, diplomat sau nu, are numai cuvinte de laudă despre oamenii lui Vladimir Petkovic. ”Elveţia este un adversar deosebit de redutabil, care a arătat ce valoare şi ce forţă are în meciul cu Franţa, cu acea revenire uluitoare din ultimele zece minute.
Trebuie să jucăm foarte atent defensiv, pentru că au atacanţi extrem de rapizi şi de periculoşi în faţa porţii şi să găsim soluţii pentru a putea ajunge cât mai uşor în poziţii optime de finalizare în careul lor”.
Omologul său elveţian e foarte calm şi justifică această stare de echilibru prin performanţa elevilor săi. ”După ce reuşeşti asemenea rezultat, să elimini campioana mondială, care are nişte jucători de superclasă capeţi convingerea că ai potenţial să te baţi cu oricine de la egal la egal. Respectăm Spania, care este foarte puternică, dar avem şi noi şansa noastră”.
De la ora 22:00 plecăm din Rusia spre Germania, acolo unde interesul pentru EURO 2020 s-a disipat după ce panzerele au sfârşit pe Wembley, distruse de Sterling şi Kane. La Munchen se va juca derbyul sferturilor, Belgia – Italia.
Care va fi mult condiţionat de starea de sănătate a jucătorilor accidentaţi din cele două tabere. Cele mai mari probleme sunt la belgieni. Absenţele lui Castagne, lovit la faţă în primul meci, cu Rusia, şi Chadli, motive personale, nu sunt problemă.
Însă entorsa de gleznă a lui Kevin de Bruyne şi problema musculară a lui Eden Hazard sunt lovituri teribile pentru selecţionerul Roberto Martinez, care cere aproape din oră în oră buletinul medical al celor doi, însă momentan speranţele ca ei, sau măcar De Bruyne, să fie refăcuţi sunt mici.
La italieni sunt aceleaşi probleme ca şi la ultimele trei jocuri, respectiv fundaşul dreapta Florenzi şi stâlpul din centrul defensivei, Giorgio Chiellini, fac eforturi deosebite pentru a se recupera dar şi aici deocamdată domneşte pesimismul.
Sâmbătă, 3 iulie se joacă ultimele două sferturi. Se începe cu Cehia – Danemarca, de la ora 19:00, la Baku, o partidă în care nu se poate vorbi de o echipă favorită, oricare dintre cele două reprezentative putând la fel de bine să ajungă în semifinale. Danezii rămân fără vedeta Christian Eriksen, dar au arătat că se pot descurca foarte bine şi fără acesta.
Ultimul meci din sferturi este seara, de la ora 22:00, pe stadionul Olimpic din Roma, unde Anglia va avea în faţă Ucraina lui Andri Şevcenko, ajunsă de pe locul 3 în grupa C şi calificată de pe ultimul loc al celor mai bune locuri 3. Insularii sunt mari favoriţi, mai ales că din semifinale se va juca numai la Londra, pe stadionul Wembley.
Anglia pare a fi naţionala care are cel mai favorabil culoar pentru a deveni una dintre finaliste, pentru că dacă va trece, cum ar fi normal, de Ucraina, ar urma să joace acasă semifinala fie cu Cehia, cu care a fost colegă în grupa D, fie cu Danemarca. În timp ce pe cealaltă parte de tablou învingătoarea dintre Elveţia şi Spania va da piept cu cea din partida Belgia – Italia.