Sporturi

EURO 2021 şi JO de la Tokyo, amânate şi anul acesta?! Ce spune un expert OMS

19.01.2021 | 15:53
EURO 2021 si JO de la Tokyo amanate si anul acesta Ce spune un expert OMS
ADVERTISEMENT

Turneul final al Campionatului European de fotbal și Jocurile Olimpice ar putea fi din nou amânate. Experții OMS nu sunt convinși că vaccinul anti coronavirus este capabil să stopeze răspândirea virusului.

Ambele evenimente au fost deja decalate, iar o eventuală nouă reprogramare ar reprezenta un dezastru financiar, cel puțin pentru UEFA , au anunțat reprzentanții forului continental. Inițial EURO 2020 ar fi trebuit să aibă loc între 12 iunie și 12 iulie anul trecut, dar a fost reprogramat pentru perioada 11 iunie-11 iulie 2021 din cauza izbucnirii pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Expertul Organizației Mondiale a Sănătății, profesorul Santiago Mas-Coma, susține că optimismul organizatorilor ar trebui să fie extrem de temperat, în condițiile în care reprezentanții OMS nu au suficiente date care să confirme că vaccinul anti coronavirus chiar poate opri răspândirea virusului Sars-Cov-2.

Datele la zi ale OMS arată că persoanele vaccinate pot transmite în continuare virusul

Profesorul spaniol a declarat pentru platforma Sport24 că datele pe care Organizația Mondială a Sănătății le deține confirmă faptul că persoanele vaccinate se pot reinfecta și transmite mai departe virusul ucigaș și că nu există semne concrete că vaccinul anti coronavirus reduce cu adevărat rata unor eventuale noi infectări.

ADVERTISEMENT

Un alt aspect care ar putea duce la reamânarea celor două evenimente vizează problemele de logistică ale țărilor care au început vaccinarea anti Covid. Expertul OMS atrage atenția că foarte multe țări au anunțat că ar putea fi puse în dificultate în momentul în care ar trebui să administreze cea de a doua doză de vaccin.

Pe de altă parte și reprezentanții industriei farmaceutice spun că nicio companie nu poate garanta eficiența vaccinurilor, dacă acestea nu vor fi administrate la timp, în cea de a doua etapă. În plus, apariția de noi tulpini ridică și mai multe semne de întrebare dacă virusul va putea fi controlat, a mai punctat Mas-Coma.

ADVERTISEMENT

“E un mare semn de întrebare dacă vaccinul va fi capabil să stopeze răspândirea coronavirusului. Știm că persoanele vaccinate încă sunt susceptibile de infecție și ar putea infecta și pe alții. Până acum, nu ne-am dat seama dacă vaccinul va reduce rata cazurilor și dacă da, cât de mult” – Santiago Mas-Coma

UEFA pregătește Planul B

Turneul final al Campionatului European de fotbal este un important generator de venituri pentru organul de conducere al fotbalului continental, iar UEFA a anunțat deja că nu ia în calcul o nouă amânare. Inițial EURO 2020 era programat să se desfășoare în 12 orașe de pe continent, între care și București.

Însă, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, și pentru a nu amâna încă odată evenimentul, Forul European ia în calcul organizarea EURO 2021 într-o singură țară, lucru agreat și de unii dintre șefii de federații naționale afiliate la UEFA.

ADVERTISEMENT

”O opțiune ar putea fi găzduirea Euro într-o singură țară, în Rusia sau Germania. O a doua opțiune ar fi alegerea unei metropole cu suficiente stadioane pentru organizarea celor șase grupe. Londra, de exemplu”, a declarat Dominique Blanc, președintele Federației Elvețiene de Fotbal, pentru sportstar.thehindu.com. UEFA va lua o decizie cu privire la soarta turneului final în luna martie.

  • 80% dintre japonezi vor o nouă amânare, sau chiar anularea a Jocurilor Olimpice

Situația este la fel de complicată și în ceea ce privește desfășurarea Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo. Autoritățile nipone implicate în organizare au cheltuit deja 25 de miliarde de dolari, iar  nouă amânare ar reprezenta și în acest caz un dezastru financiar.

În acest context, Comitetul Internațional Olimpic și organizatorii locali sunt convinși că JO se pot desfășura chiar și cu anumite restricții. Nu același lucru îl spun japonezii care a fost invitați recent să participe la un sondaj în care au fost chestionați dacă sunt de acord ca JO să fie organizate în țara lor. Datele sondajului arată că 80% dintre japonezi ar prefera ca Jocurile Olimpice de la Tokyo să fie anulate sau amânate.

Cinci ediții ale Jocurilor Olimpice moderne au fost anulate de-a lungul istoriei, toate în timpul războiului: Jocurile Olimpice de vară din 1916, 1940 și 1944 și Jocurile de iarnă din 1940 și 1944.

ADVERTISEMENT