Nicio categorie

PRELIMINARII EURO 2016 – Calificare cu “sărmăluţă”

Grupă uşoară a avut România în preliminariile pentru turneul final din Franţa, conform majorităţii specialiştilor. De altfel, tricolorii au început bine, dar, la un moment dat, s-au...
03.06.2016 | 13:54
Grupă uşoară a avut România în preliminariile pentru turneul final din Franţa, conform majorităţii specialiştilor. De altfel, tricolorii au început bine, dar, la un moment dat, s-au...
ADVERTISEMENT

Grupă uşoară a avut România în preliminariile pentru turneul final din Franţa, conform majorităţii specialiştilor. De altfel, tricolorii au început bine, dar, la un moment dat, s-au împotmolit în faţa porţii. Au ieşit din blocaj şi acum aşteaptă confruntările din grupe.

Cum a decurs campania de calificare? Cu doi antrenori, Victor Piţurcă, apoi, Anghel Iordănescu!

Cu Piţurcă la timonă, tricolorii au început ca din puşcă preliminariile, cîştigînd în Grecia, după un penalty transformat de Marica. Neatenţie la cel de-al doilea joc, de pe propriul teren, cu Ungaria! A fost 1-1, cu golul din final al lui Dzsudzsak, din lovitură liberă.

Dar Piţurcă avea să treacă peste semieşec şi a bătut în Finlanda cu ajutorul lui Bogdan Stancu, omul căruia toţi antrenorii i-au acordat credit, indiferent de evoluţii. Două boabe şi-a tras în cont atacantul, trei puncte mari pentru România.

ADVERTISEMENT

A venit însă şi momentul despărţirii. Contestat vehement pentru jocul lipsit de strălucire al tricolorilor, Victor Piţurcă avea să fie demis în octombrie. De fapt, i-a plăcut şi lui… S-a înţeles imediat cu Al Ittihad pentru milioane de dolari!

Mircea Lucescu şi Cosmin Olăroiu au fost antrenorii vizaţi de şeful FRF, Răzvan Burleanu, dar a întîmpinat refuzul acestora. L-a ales pe Anghel Iordănescu!

ADVERTISEMENT

Victorie a fost pentru Tata Puiu la primul meci după ce a semnat cu naţionala, 2-0 cu Irlanda de Nord, o răzbunare pentru acea partidă pierdută în 1985, cînd s-a ratat calificarea la campionatul mondial din 1986.

Iordănescu a lovit şi la al doilea meci, chiar dacă greu, în faţa feroezilor. A urmat apoi lipsa de eficienţă în faţa porţii. Trei jocuri încheiate cu 0-0, e drept, două în deplasare, în Irlanda de Nord şi Ungaria. România risca, atunci, chiar ratarea calificării.

ADVERTISEMENT

I se spunea “Sărmăluţă” şi nici Iordănescu nu-l înghiţea. Constantin Budescu. Fotbalistul cu execuţii de geniu la Astra, dar care nu avea loc printre tricolori. Avea să decidă calificarea, cu două goluri în Feroe, meci cîştigat de unul singur.

Iată rezultatele înregistrate de România în cele 10 partide din preliminarii:

Grecia – România 0-1 (Marica 10 pen.)
România – Ungaria 1-1 (Rusescu 45 / Dzsudzsak 82)
Finlanda – România 0-2 (B. Stancu 54, 83)
România – Irlanda de Nord 2-0 (Papp 74, 79)
România – Insulele Feroe 1-0 (Keşeru 21)
Irlanda de Nord – România 0-0
Ungaria – România 0-0
România – Grecia 0-0
România – Finlanda 1-1 (Hoban 90+1 / Pohjanpalo 67)
Insulele Feroe – România 0-3 (Budescu 4, 45, Maxim 83)

ADVERTISEMENT

PRELIMINARII EURO 2016
1. Irlanda de Nord 21p
2. România 20p
3. Ungaria 16p
4. Finlanda 12p
5. Feroe 6p
6. Grecia 6p

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NICIO CATEGORIE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri