News

Euro, menținut sub 5 lei cu intervenția BNR. Probleme mari cu împrumuturile pentru România

BNR a intervenit cu bani din rezerva valutară, totul pentru a menține euro sub pragul de 5 lei. Primul tur al prezidențialelor a avut acest efect asupra economiei.
04.12.2024 | 14:50
Euro mentinut sub 5 lei cu interventia BNR Probleme mari cu imprumuturile pentru Romania
Euro, menținut sub 5 lei cu intervenția BNR. Probleme mari cu împrumuturile pentru România. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Tot mai multe surse arată că Guvernul rămâne fără bani pentru cheltuieli curente, pentru că băncile nu îl mai împrumută. Mai mult, cursul valutar riscă să sară de pragul psihologic de 5 lei. Pentru a stopa acest fenomen, pentru moment, BNR a cheltuit miliarde, la fel și Ministerul de Finanțe.

Euro, menținut sub 5 lei cu intervenția BNR

Doar în acest an, Guvernul ar trebui să împrumute în total 235 de miliarde de lei, pentru a funcționa și pentru a plăti pensiile pentru 4,7 milioane de seniori, dar și pentru salariile a 1,3 milioane de angajați la stat.

ADVERTISEMENT

Dobânda pe care Guvernul o plătește este mereu influențată de modul în care țara noastră este percepută de investitorii străini. Există stabilitate? Investitorii străini vor avea mai mare încredere în România și dobânzile vor fi mai mici.

Situație incertă? Dobânzile urcă. Acum, după primul tur al alegerilor, în care tot mai multe publicații din străinătate scriu despre incertitudinea din țara noastră, evident situația nu e roz, potrivit specialiștilor economici.

ADVERTISEMENT

Momentan, așa cum arată economedia.ro, Ministerul Finanțelor a scos 6 miliarde de euro din rezerva de valută pentru a plăti un împrumut aflat la scadență. Inclusiv cursul valutar a fost influențat de surpriza Călin Georgescu, sau mai bine spus de reacția pe care o parte a societății a avut-o în raport cu acesta.

BNR ar fi cheltuit 1 miliard de euro pentru a menține moneda euro sub 5 lei

Așadar, BNR a intervenit pentru a menține cursul euro sub 5 lei. E neclar cât ar fi cheltuit, însă sursa citată vorbește despre aproximativ 1 miliard de euro. Potrivit BNR, rezervele valutare la 30 noiembrie erau undeva la 61 miliarde de euro, față de 62 de miliarde la 30 octombrie.

ADVERTISEMENT

Speriați de modul în care decurg lucrurile în România, investitorii de pe bursă au reacționat și ei. Astfel, companiile listate pe bursă au înregistrat scăderi ale valorii acțiunilor, inclusiv giganți precum Banca Transilvania, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica.

Conform Digi 24, ar exista un impact direct pentru Pilonul II de pensie, de care ar depinde 8,2 milioane de români. Desigur, piața poare să-și revină după turul secund al alegerilor, în funcție de câștigător, cel care va convinge românii să vină la vot.

ADVERTISEMENT

”Acesta a scăzut cu 2 miliarde de lei săptămâna trecută, în contextul în care șocul după primul tol al alegerilor prezidențiale a pus presiune pe obligațiuni și a dus la scăderea Bursei de valori, cele două mari active în care investesc fondurile de pensii. caractere”, arată experții economici.

ADVERTISEMENT
Tags: