News

Curentul eurosceptic ia avânt în România. 9 din 10 cetățeni n-au încredere în Guvern. Noul Eurobarometru, cifre îngrijorătoare

Euroscepticismul descoperit de câteva sondaje naționale se dovedește a fi real, iar cel mai recent Eurobarometru arată și alte aspecte îngrijorătoare referitoare la România.
11.11.2021 | 17:37
Curentul eurosceptic ia avant in Romania 9 din 10 cetateni nau incredere in Guvern Noul Eurobarometru cifre ingrijoratoare
Din ce în ce mai mulți români își pierd încrederea în Uniunea Europeană. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Cel mai nou Eurobarometru publicat de Uniunea Europeană arată o scădere a încrederii românilor în conceptul UE și în instituțiile supranaționale ale acesteia.

Sondaje desfășurate în ultimele luni, care sugerau apariția unui curent eurosceptic în România sunt, acum, susținute și de noua publicație a Uniunii. Sondajul a fost desfășurat în perioada septembrie – octombrie 2021 și, pentru a ilustra mai bine schimbările produse în rândul opiniei publice, sunt oferite și comparații cu ultimul Eurobarometru, din 2018.

ADVERTISEMENT

Acest sondaj de opinie este realizat pe regiuni naționale, astfel că România este împărțită în Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, București-Ilfov, Sud-Vest Oltenia și Vest.

Prima cerință a fost de a aprecia calitatea vieții din propria regiune, iar cel mai mult se bucură de aceasta nord-vesticii (81%), în vreme ce în SV-Oltenia este regiunea cu cel mai mare procentaj în privința unei calități de viață scăzute (52%). Tot aici s-a înregistrat și cea mai mare creștere față de 2018, de 11%.

ADVERTISEMENT

Situația e oarecum similară și în privința percepției asupra situației economice. 63% din cei din SV-Oltenia cred că economia din regiunea lor e precară, în creștere cu 11% față de 2018. Pe de altă parte, cei din nord-vest, din vest și din centru o duc bine, 7 din 10 cetățeni având o percepție bună asupra calității economiei. Vesticii au înregistrat chiar un salt de 12% la acest capitol.

Va fi mai bine sau mai rău?

Europenii au fost întrebați și ce cred despre viitoarele 12 luni, dacă va fi mai bine, mai rău sau la fel, în mai multe privințe, începând cu propria viață.

ADVERTISEMENT

În mare, cam 4 din 10 români cred că va fi la fel ca acum. Au fost înregistrate, însă, creșteri procentuale ale celor care cred că va fi mai rău. În mare, cam 3 din 10 români cred că viața lor va fi mai rea peste un an și doar 2 din 10 au o perspectivă pozitivă de viitor.

Ceva mai rea este perspectiva asupra situației economice. Aproape jumătate dintre români cred că situația va fi la fel, în vreme ce aproape 4 din 10 cred că va fi mai rău. Creșterile față de 2018 la acest răspuns sunt semnificative, de 12 – 20% , în funcție de regiune. Cei din București-Ilfov se tem cel mai mult (48%, în creștere cu 20 de procente) de scăderea bunăstării economice în propria regiune.

ADVERTISEMENT

Eurobarometrul a dorit să afle și care sunt cele mai mari două probleme ale fiecărei regiuni, din punct de vedere personal.

Sănătatea este vizată de cei mai mulți dintre români, poziția de top alternând cu situația economică și șomajul. Cele două sunt urmate în top de costul vieții de zi cu zi, care pare să fie o problemă uniformă în mai toate regiunile. Cei mai îngrijorați de situația economică provin și din cele mai sărace regiuni, fie Nord-Est, fie Sud-Vest Oltenia. Pe de altă parte, cam 3 din 10 români, indiferent de regiune, se tem de costurile vieții în regiunea în care trăiesc. În mod îmbucurător, totuși, infracționalitatea nu este o problemă în aproape nicio regiune. Doar in București-Ilfov, 10% din respondenți au ales acest răspuns, maximul înregistrat.

Românii, creșteri alarmante ale neîncrederii în UE. Nicio altă țară nu se apropie de rezultatele noastre

Au apărut și întrebări referitoare la UE. Astfel, românii au fost întrebați dacă au mai degrabă încredere sau dacă sunt mai degrabă neîncrezători în Uniunea Europeană.

Este alarmantă, astfel, scăderea încrederii românilor în UE, o scădere pe linie în toate regiunile. Cel mai mult și-au pierdut încrederea cei din Nord-Est, de la 69% în 2018 la 49% în 2021. Cei mai neîncrezători în UE, în prezent, sunt cei din Sud-Muntenia, cinci din zece rezidenți de aici având o astfel de părere mai degrabă negativă față de Uniune.

În principiu, părerile despre UE sunt împărțite aproape ”pe din două” în România, dar scăderea ar trebui să tragă semnalul de alarmă la nivelul clasei politice și nu numai. La fel de îngrijorător este faptul că, dintre țările analizate în acest Eurobarometru, România înregistrează cele mai puternice scăderi ale încrederii în UE.

Ulterior, românii au fost întrebați și dacă au încredere în propriul guvern. Față de 2018, cifrele sunt dezastruoase în România. S-a ajuns ca aproape 9 din 10 români să nu mai aibă încredere în propriul guvern, cel mai mare procentaj fiind în Sud-Vest Oltenia, de 87%, iar cel mai scăzut în Centru, de ”doar” 79%.

Eurobarometrul a dorit să afle și cât de mulțumiți sunt oamenii cu măsurile propuse de UE pentru a combate pandemia. În mare, cam 6 din 10 români se declară nesatisfăcuți de aceste măsuri. Cel mai bine au răspuns cei din București-Ilfov, unde 46% se declară mulțumiți de măsurile anti-pandemie luate de UE.

Euroscepticismul face abstracție de banii ce vin de la UE

Deși românii au intrat pe un trend de euroscepticism, 6 din 10 consideră că planul UE de a investi 750 de miliarde de dolari în economia statelor membre este unul eficient pentru a lupta împotriva provocărilor pe care le are de înfruntat uniunea.

Cetățenii au mai fost întrebați și dacă văd cu optimism sau cu pesimism viitorul regiunii în care trăiesc. Cei din Nord-Vest, Centru și Vest sunt optimiști (73-77%) pentru viitorul regiunii în care trăiesc. La polul opus, cei mai pesimiști sunt cei din Nord-Est (44%) și Sud-Vest Oltenia (41%).

Următoarea întrebare a dorit să afle dacă oamenii sunt mulțumiți de viața pe care o au, per total. Cu toate neajunsurile care apar pe alocuri, cam 8 din 10 români sunt mulțumiți de viața pe care o au. Totuși, doar 2 din 10 sunt ”foarte satisfăcuți” de aceasta. Cel mai bine se simt cei din centru și vest, cam 6 din 10 fiind ”destul de mulțumiți.”

De asemenea, românii au fost întrebați dacă Uniunea Europeană are o imagine pozitivă sau negativă pentru ei. Circa 45% dintre români au o imagine pozitivă a UE, în vreme ce 2 din 10 au o imagine negativă asupra Uniunii. Pentru aproximativ 3 din 10 români, UE are o imagine neutră.

Ultima întrebare a Eurobarometrului a dorit să afle dacă românii cred că lucrurile merg în direcția bună sau în direcția greșită în regiunea în care trăiesc. Cel mai bine se simt nord-vesticii, cei din centru și vesticii, cu procentaje de 63, respectiv 62 și 59%. La popul opus se află cei din Sud-Vest Oltenia, unde doar 39% cred că lucrurile merg în direcția potrivită.

Așadar, la trei ani de la ultimul Eurobarometru, vedem o accentuare a sentimentelor negative ale românilor față de Uniunea Europeană, sentimente identificate anterior și de către INSCOP, în ultimele sondaje efectuate la nivel național. Rămâne de văzut cât teren va mai câștiga acest curent și care vor fi consecințele.

Întregul Eurobarometru poate fi consultat aici.

ADVERTISEMENT