News

Eurodeputații austrieci, de acord cu primirea României în Schengen. Ministrul de interne de la Viena, criticat

Vești bune pentru România, cu mai puțin de trei săptămâni până la Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne). Eurodeputații austrieci sunt de acord cu extinderea Schengen.
22.11.2022 | 21:12
Eurodeputatii austrieci de acord cu primirea Romaniei in Schengen Ministrul de interne de la Viena criticat
Eurodeputații austrieci susțin extinderea Schengen. Critici pentru ministrul de interne de la Viena. Sursa foto: caleaeuropeana.ro
ADVERTISEMENT

Pe data de 8 decembrie se va desfășura Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE. La acest eveniment se va decide dacă România, Bulgaria și Croația sunt primite în Schengen.

Eurodeputații austrieci susțin extinderea Schengen. Critici pentru ministrul de interne de la Viena

În continuare, dinspre statele din centrul și vestul Europei vin păreri diferite pe această temă.

ADVERTISEMENT

Vineri, ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat că țara sa se va opune aderării României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen. Poziția acestuia a venit la două zile după unda verde dată de Comisia Europeană.

Între timp, poziția lui Karner este criticată de eurodeputații austrieci. Reuniți la Strasbourg, aleșii austrieci au criticat, marţi, poziţia ministrului austriac de interne.

ADVERTISEMENT

Criticile ministrului Karner, în special în ceea ce priveşte Croaţia, sunt complet eronate”, a declarat eurodeputatul Andreas Schneider, din partea Partidului Social Democrat din Astria (SPO), scrie Agerpres.

Acesta a punctat faptul că încă există unele probleme de pus la punct în ceea ce priveşte Bulgaria, dar că nu ar trebui să se pună în discuţie extinderea Schengen.

ADVERTISEMENT

”Parlamentul European a aprobat intrarea Bulgariei, Croaţiei şi României în Spaţiul Schengen şi nu există nicio modificare în acest sens”, a declarat și eurodeputatul Lukas Mandl de la Partidul Popular din Austria (OVP).

Acesta a mai adăugat că este nevoie de un semnal serios pentru a accelera procesul de îmbunătăţire a politicilor de migraţie şi azil în UE.

ADVERTISEMENT

O părere diferită a avut europarlamentarul Herald Vilimsky de la Partidul Libertăţii din Austria (FPO), un partid populist de dreapta. El a spus că nu este în favoarea extinderii spaţiului Schengen.

”Schengen nu este un concept potrivit pentru situaţia actuală. Frontierele externe ale UE nu sunt suficient de protejate, motiv pentru care statele membre ale UE trebuie să îşi păstreze dreptul de a-şi proteja frontierele”, a declarat Vilimsky.

Ce spunea ministrul de interne de la Viena despre extinderea Schengen

Gerhard Karner a declarat vineri, 18 noiembrie, că țara sa se va opune extinderii spațiului Schengen.

Este un moment inoportun să votăm asupra extinderii acum, când sistemul frontierelor externe nu funcţionează”, a declarat Karner pentru presa austriacă.

Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se va reuni pe 8 decembrie la Praga pentru a da un vot final asupra intrării celor trei țări în spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT