Sport

Euroliga de baschet, model pentru competiția continentală propusă de „granzii” din fotbal

21.10.2020 | 18:18
Euroliga de baschet model pentru competitia continentala propusa de granzii din fotbal
ADVERTISEMENT

Euroliga de baschet, denumită Turkish Airlines EuroLeague din motive de sponsorizare, pare a fi modelul pentru competiția inter-cluburi propusă de „granzii” din fotbalul european.

Liverpool, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham dar și alte echipe de top din cele mai puternice campionate de pe continent discută despre înființarea unei noi competiții inter-cluburi, care își propune să detroneze actuala Ligă a Campionilor.

ADVERTISEMENT

Formatul propus al competiției este asemănător cu cel din Euroliga de baschet, ceea ce poate să ne arate un viitor foarte diferit pentru competițiile de fotbal din Europa.

Euroliga de baschet, model pentru competiția continentală propusă de „granzii” din fotbal

Euroliga a apărut în 2000, sub egida Euroleague Basketball Compay, iar primul sezon a fost extrem de interesant, deoarece în paralel exista și competiția organizată de Federația Internațională de Baschet, Liga Supro.

ADVERTISEMENT

Panatihnaikos, Maccabi Tel-Aviv, CSKA Moscova și Efes au decis să participe în competiția organizată de federație, în timp ce Olympiacos, Real Madrid, Barcelona, AEK, Virtus Bologna, Club Deportivo Saski-Baskonia au participat în sezonul de debut al Euroligii.

După acest prim sezon, cele două competiții au fuzionat, pentru ca cele mai bune cluburi din baschetul european să nu fie împărțite. Deși Euroliga exista de doar un an, a negociat foarte ferm, impunându-și condițiile, iar Federația Internațională a rămas să se ocupe de competițiile între echipe naționale, iar Euroleague Company de celelalte.

ADVERTISEMENT

Cupa Saporta și Cupa Korac, organizate tot de către federație, au rezistat doar până în 2002, fiind înlocuite de Cupa ULEB, cunoscută din 2008 drept Eurocupa.

În Euroliga de baschet, 11 echipe sunt prezente în fiecare sezon

Accesul la „masa bogaților” din baschetul european este extrem de dificil. 11 dintre cele 18 cluburi (câte are în prezent competiția) sunt membri ai boardului executiv.

ADVERTISEMENT

Anadolu Efes, Baskonia, CSKA Moscova, Barcelona, Fenerbahce, Maccabi Tel-Aviv, Real Madrid, Olimpia Milano, Olympiacos, Panathinaikos, Zalgiris Kaunas dețin licențe de lungă durată pentru Euroligă.

Celelalte șapte locuri sunt alocate astfel:

  • un loc pentru câștigatoarea din sezonul precedent al Eurocupei;
  • patru locuri destinate pentru învingătoarele din Bundesliga, prima ligă spaniolă (sau una dintre echipele din top), câștigătoarea Ligii ABA, o competiție în care participă echipe din țările care au compus Iugoslavia și câștigatoarea din Liga Unită VTB, în care paticipă în principal echipe rusesți;
  • două wild-card-uri.

Euroliga, parteneriat de 630 de milioane de euro cu IMG

În 2015, Euroliga a încheiat un parteriat pe 10 ani cu IMG (International Management Group), o companie globală de management sportiv cu sediul în New York.

Prin contract, Euroleague Company și IMG dețin drepturile media și de publicitate, garantând că vor avea un venit de minimum 630 de milioane de euro, estimat chiar la peste 900 de milioane.

IMG este implicată și în organizarea FA Cup, din Anglia.

Federația Internațională a înființat o nouă competiție în 2016

În 2016, FIBA a înființat Liga Campionilor la baschet, într-o încercare de a recupera din notorietate în rândul competițiilor sportive inter-cluburi la nivel european.

Campioana en-titre, Hereda San Pablo Burgos, a terminat sezonul 2019/2020 din prima divizie spaniolă pe locul al zecelea.

În afară de grecii de la AEK, Liga Campionilor nu reușește să strângă vreun club de prestigiu din baschetul european, cele mai puternice echipe fiind toate acaparate de Euroligă.

Diferența de valoare între cele două competiții este semnificativă, Liga Campionilor fiind considerată a treia în eșalonul valoric european, după Euroligă și Eurocupă.

Putem doar să ne imaginăm cum ar arăta fotbalul în 20 de ani dacă proiectul grandios al marilor cluburi din Europa s-ar înfăptui, cu o ligă a campionilor care ar putea să nu mai adune la start niciunul dintre cluburile care sunt în topul fotbalului continental.

ADVERTISEMENT