ADVERTISEMENT
News

Euronews susține că polițiștii de frontieră din România au bătut și electrocutat mai mulți refugiați ajunși la graniță

Autor: Bogdan Solomon | 24.09.2020 | 11:30
Euronews susține că polițiștii de frontieră din România au bătut și electrocutat mai mulți refugiați ajunși la graniță
Mai mulți refugiați au fost bătuți și electrocutați de polițiștii de frontieră din România. Sursa foto: Euronews

Pe 19 august 2020, mai mulți refugiați sirieni și egipteni au fost trimiși cu forța în Serbia de Poliția de Frontieră din România. Nu înainte, însă, de a fi bătuți cu bestialitate, electrocutați sau chiar incendiați de ofițerii care i-au „întâmpinat” la graniță.

ADVERTISEMENT

Potrivit Euronews, persoanele vătămate au povestit între timp unui ONG din Belgrad întreg calvarul prin care au trecut și sper să li se facă dreptate, mai ales că una dintre ele are piciorul amputat și susține că a fost bătut cu propriile cârje.

În ciuda faptului că autoritățile neagă acuzațiile, acest caz nu este, din păcate, unul izolat. Printr-o experiență similară a trecut recent și un grup de migranți care a trebuit să traverseze apoi Turcia, Grecia și Albania pentru a ajunge în tabăra din Subotica, Serbia.

ADVERTISEMENT

Mai mulți refugiați au fost bătuți, electrocutați și incendiați de polițiștii de frontieră în momentul în care au ajuns la graniță

Cei șapte refugiați (șase sirieni și un egiptean) au fost interceptați în timp ce încercau să treacă granița României și opriți de bărbați în uniforme negre, cel mai înalt dintre ei având un bici în mâna dreaptă. În urma violențelor, unul dintre ei și-a pierdut ochiul stâng.

Toate aceste mărturii au fost adunate de un ONG din Serbia și conduc la aceeași concluzie: poliția de frontieră română se poartă cu o violență ieșită din comun față de cei care încearcă să pătrundă pe teritoriul țării.

ADVERTISEMENT

În provincia autonomă Voivodina, spre exemplu, refugiații s-au obișnuit deja cu bătăile, intimidările și expulzările ilegale. Cifrele exacte sunt aproape imposibil de determinat, dar organizația estimează că „cel puțin 50 de oameni” ajung din România în Serbia în fiecare zi. Și nu de bună voie.

Poliția de Frontieră neagă acuzațiile

Aceștia susțin că polițiștii de frontieră folosesc, pe lângă obișnuitele bastoane și cabluri cu care îi biciuiesc. Unii au fost supuși la șocuri electrice sau chiar incendiat înainte să fie expulzați.

ADVERTISEMENT

Organizațiile românești care colaborează cu UNHCR (agenția pentru refugiați a ONU) pentru a ajuta victimele traficului de persoane, spun că nu aveau cunoștință de presupusele violențe care au loc la granița țării.

Chestionată pe marginea subiectului, Poliția de Frontieră din România a negat acuzațiile: „Toate acțiunile întreprinse de polițiștii de frontieră români împotriva migranților care acționează ilegal la graniță trebuie să fie în acord cu legislația națională și internațională, inclusiv respectul pentru drepturile omului”.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!