Ciclonul Boris a făcut prăpăd nu numai în România, ci şi în state din centrul Europei, precum Polonia şi Cehia. De asemenea, masa atmosferică rece a provocat ninsori la altitudini de doar 7-800 metri în Austria şi Italia.
La fel ca în România, ploile abudente căzute sâmbătă în Polonia au determinat evacuarea mai multor persoane din cale apelor. Cea mai dificilă situație este în sudul țării, în voievodatul Silezia Inferioară. De asemenea, mulți oameni au fost deja evacuați din sate de lângă Opole, iar râul Biala Glucholaska a ieşit deja din matcă.
De altfel, pompierii au salvat dramatic o femeie, din din mașina ei, în apropiere de Opole. Autoturismul a fost luat de ape şi aproape că a fost scufundat, iar cum pompierii nu au putut ajunge la mașină un localnic şi-a adus excavatorul şi a salvat-o pe femeie cu cupa acestuia, în timp ce mașina a fost luată de apă.
În Cehia, starea de urgență a fost deja declarată în regiunile Moravia-Silezia și Olomouc, iar ministrul de Interne Vít Rakušan, ia în considerare posibila desfășurare a armatei pentru a ajuta în regiunile cele mai expuse riscului de inundații și unde următoarele ore pot fi critice. Ploile abundente și vânturile puternice au lăsat deja fără electricitate peste 63.000 de gospodării, a anunțat Compania Cehă de Electricitate (CEZ). Copacii căzuți și inundațiile au cauzat deja închiderea a mai multor linii de cale ferată, în toată țara.
Experții numesc aceste inundații drept „inundațiile secolului”, cele mai grave de după 1997. Peste 100 de oameni au murit în Cehia în urma inundațiilor din urmă cu 27 de ani.
“Practic imediat, armata poate disloca două elicoptere și două detașamente de ingineri cu echipamente de salvare. În orice caz, este adevărat că suntem gata să oferim maximum de ajutor”, a declarat şi ministrul Apărării, Jana Černochová.
În estul Cehiei au fost rafale de 100 km/oră, iar în zeci de localităţi viiturile au intrat în casele oamenilor, dar din fericire nu au existat pierderi de vieţi omeneşti.
În Austria sunt aşteptate “inundaţiile secolului” pe râul Kamp, populaţia fiind avertizată de autorităţi că urmează ploi abundente. Şi landul german Brandenburg se pregătește pentru ce e mai rău. “Ne pregătim pentru o situație critică”, spune premierul landului, Dietmar Woidke (SPD).
Inundaţiile din Germania sunt în strânsă legătură cu precipitaţiile din Polonia şi Cehia, iar nivelurile de precipitații prognozate în prezent în aceste două ţări sunt comparabile cu cele dinainte de inundațiile devastatoare de pe Oder din vara anului 2010.
“Dacă se mențin precipitațiile mari prognozate, este probabil să se dezvolte un val de inundații pe Oder și Elba”, explică un purtător de cuvânt al Ministerului Mediului de la Berlin.