News

Europa continuă să îmbătrânească. Doar 16% din populație are între 15 și 29 de ani

Noi statistici ale Eurostat arată că Europa continuă să îmbătrânească. Doar 16% din populație are între 15 și 29 de ani. În ce țări sunt cei mai puțini tineri
05.01.2022 | 17:27
Europa continua sa imbatraneasca Doar 16 din populatie are intre 15 si 29 de ani
Statisticile arată că doar 16% din populație are între 15 și 29 de ani. sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Europa continuă să îmbătrânească. Noile statistici ale Eurostat arată că doar 16% din populație are între 15 și 29 de ani. Specialiștii ne spun care sunt țările cu cei mai mulți tineri, dar și statele în care procentul tinerilor este unul extrem de mic.

Europa continuă să îmbătrânească. Doar 16% din populație are între 15 și 29 de ani

În contextul în care anul 2022 a fost propus Anul European al Tineretului, Eurostat a analizat numărul tinerilor de la nivelul Uniunii Europene, care este, arată experții, unul extrem de mic.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că, în întreaga Europă, una din șase persoane are vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani. Mai precis, aproximativ 73 de milioane de persoane dintr-un total de peste 447 sunt tineri.

Mai mult de jumătate dintre tinerii europeni sunt bărbați, iar restul, de 49%, îl reprezintă femeile.

ADVERTISEMENT

Care sunt țările cu cei mai mulți tineri

Dintre statele membre ale Uniunii Europene, regiunea Île-de-France are cel mai mare număr de tineri între 15 și 29 de ani, aproximativ 2,4 milioane.

Aceasta este urmată de regiunea Lombardia, cu 1,5 milioane de tineri, apoi de Andaluzia, cu 1,4 milioane de tineri.

ADVERTISEMENT

Topul țărilor cu cele mai multe persoane tinere este continuat cu Catalonia și Rhône-Alpes, în ambele fiind 1,2 milioane de tineri, dar și Madrid și Campania, cu câte un milion de tineri.

Cu toate acestea, raportat la dimensiunea populației, cele mai mari cote de tineri între 15 și 29 de ani din UE au fost găsite în Guyana Franceză și Mayotte (ambele în Franța), precum și în Groningen (în Țările de Jos), unde 23% din populație este tânără.

ADVERTISEMENT

Acestea au fost urmate îndeaproape de Cipru, Danemarca și regiunea autonomă spaniolă Melilla. În fiecare dintre acestea, 21% sunt tineri.

Care sunt țările cu cei mai puțini tineri

În schimb, la polul opus, cele mai mici ponderi de tineri din Uniunea Europeană au fost găsite în următoarele zone.

În localitățile germane Chemnitz și Brandenburg, doar 11% din populație sunt tineri.

Apoi, în localitățile germane Turingia, Mecklenburg-Pomerania de Vest și Saxonia-Anhalt, precum și în regiunea spaniolă Asturias doar 12% din populație este reprezentată de persoanele tinere.

Ce mai spun statisticile Eurostat

Eurostat mai arată că cele mai mari ponderi de bărbați tineri sunt în regiunea Egee de Nord din Grecia, cu 24% din populație, urmată de Guyana Franceză și Groningen, ambele cu 23%.

Potrivit statisticilor, numărul cel mai mare al femeilor tinere este în Mayotte, cu 25%, în Guyana Franceză, cu 23%, precum și în Groningen, cu 22%.

În ceea ce privește situația tinerilor din România, în cele mai multe zone ale țării, tinerii reprezintă aproximativ 16-17 procente din toata populația.

ADVERTISEMENT