News

Europa de Vest, la un pas de colaps! România, de la zi la zi raportează mai puține cazuri de COVID-19

Europa de Vest este la un pas de colaps în privința cazurilor de COVID-19, dar România raportează de la zi la zi mai puține situații. Țări puternic dezvoltate spun că au probleme serioase și impun restricții severe
16.11.2021 | 13:03
Europa de Vest la un pas de colaps Romania de la zi la zi raporteaza mai putine cazuri de COVID19
Europa de Vest, la un pas de colaps din cauza infectărilor cu COVID-19. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sunt probleme serioase în vestul Europei, dar și în alte părți ale continentului. Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 a crescut alarmant în țări puternic dezvoltate și chiar în state cu o rată bună în campania de vaccinare. Cu toate acestea, după o perioadă lungă în care România a raportat record negativ după record negativ, țara noastră prezintă acum statistici mult mai bune.

Concret, în România, Grupul de Comunicare Strategică a transmis că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 4.000 de cazuri noi de coronavirus. De asemenea, au fost raportate 397 de decese, din care 54 din perioada anterioară.

ADVERTISEMENT

Europa de Vest, la un pas de colaps în lupta cu COVID-19!

Mai mult decât atât, potrivit mediei din ultimele 14 zile, rata incidenței în București a ajuns la 5,34. De altfel, în ultima săptămână, această rată a scăzut în Capitală cu 3 puncte.

Culmea, incidența s-a diminuat constant în București din 22 octombrie, atunci când a fost înregistrată valoarea record de 16,54 la mie. Ca să fie sigure, autoritățile au luat decizia de a decupla restricțiile în vigoare de rata de incidență. Astfel, măsurile de precauție se aplică indiferent de rata de infectare.

ADVERTISEMENT

Nu toată lumea este mulțumită de felul în care e calculată această rată. Astfel, Octavian Jurma, o voce care s-a făcut remarcată de la începutul pandemiei de coronavirus, a transmis că nu poate să nu remarce cum „miracolul din valul 2 se repetă în valul 4” în România.

Mai exact, cercetătorul a explicat că, la puțin timp după discursul în care președintele Klaus Iohannis și-a exprimat îngrijorarea față de evoluția pandemiei, mortalitatea a scăzut miraculos. Octavian Jurma a mai afirmat că, probabil, „în săptămânile trecute s-au înregistrat cu până la 50% mai multe decese decât s-au raportat oficial”.

ADVERTISEMENT

Cât de reale sunt raportările din România?

De asemenea, epidemiologul a mai scos în evidență că numărul de decese raportat la numărul de cazuri de COVID-19 a scăzut în lunile octombrie și noiembrie la jumătate față de august și septembrie, când, culmea, erau mult mai puține infectări.

„ Se repetă un fenomen care s-a mai văzut și în valul 2, când brusc numărul de decese a început să scadă miraculos după discursul Președintelui, în ciuda faptului că situația din spitale era catastrofală, ca să aflăm peste 6 luni că de fapt numărul înregistrat de decese a fost cu peste 3,500 mai mare decât cel raportat.

ADVERTISEMENT

Evident această coincidență nu înseamnă cauzalitate, dacă Președintele ar avea puteri supranaturale sunt convins că le-ar folosi la debutul valului nu după vârful valului și ar fi salvat zeci de mii de vieți”, a postat Octavian Jurma.

Acesta subliniază că este normal ca numărul de decese să scadă, odată ce scad și infectările, dar nu și mortalitatea, care reprezintă numărul de decese raportat la numărul de cazuri. De obicei, mortalitatea scade atunci când începe un val, pentru că mai întâi cresc infectările.

„Aceste miracole sunt din păcate iluzii de scurtă durată. Odată ce adevărul iese la iveală vom afla fie că a fost o greșeală de calculator, fie că a fost o greșeală omenească firească, nu poate fi nimeni de vină”, a mai subliniat Octavian Jurma.

Medicul nu a ezitat o clipă și a mai remarcat și faptul că multe primării se pregătesc de târgurile de Crăciun, anticipând o eventuală ridicare a restricțiilor.

Ce se întâmplă în Europa

Dacă în România statisticile par să ducă spre finalul valului 4, situația în Europa este una dramatică. De altfel, nemții ar putea fi obligaţi în curând să prezinte un test negativ, dovada vaccinării sau trecerii prin COVID-19 pentru a călători cu mijloacele de transport în comun.

Vorbim despre o decizie disperată la care autorităţile ar urma să recurgă în tentativa de a combate noua creştere a cazurilor de îmbolnăvire. Germania a înregistrat în ultima săptămână un nou record al cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

Propunerea de noi restricţii în Germania a venit în momentul în care guvernul austriac a impus carantinarea persoanelor nevaccinate.

Alte ţări europene solicită pasagerilor să furnizeze dovada vaccinării sau a testării pentru călătoriile pe distanţe lungi cu transportul public. Nu se cunoaște încă dacă acest lucru se va aplica și pentru transportul urban.

De remarcat că rata de vaccinare a Germaniei, de 67%, este printre cele mai scăzute din Europa de Vest, ceea ce ar putea ameninţa performanţa sa relativ puternică de până acum în combaterea pandemiei.

Restricții severe în mai multe țări europene

Europa este, din nou, ”epicentrul” pandemiei, a avertizat și Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Chiar și scandinavii, lăudați până acum, vor reintroduce restricţii anticovid la nivel naţional în contextul unei intensificări puternice a epidemiei.

În Norvegia, țară care a ridicat toate restricţiile la sfârşitul lui septembrie se va propune de urgență o doză de vaccin anticovid ”booster” tuturor persoanelor în vârstă de peste 18 ani. Totodată, cazurile adulte de contact nevaccinate vor fi somate să se testeze.

Personalul din sănătate nevaccinat este obligat să se testeze de două ori pe săptămână şi să poarte mască de protecţie, iar recomandarea de a rămâne acasă în cazul unor simptome de COVID-19 este restabilită.

Olanda a fost prima țară care a înăsprit regulile. Germania, Austria, Belgia sau Slovacia n-au mai așteptat și au anunțat și ele restricții.

Marea Britanie a trecut la fapte și guvernul i-a obligat pe toți cei care lucrează în sistemul public sanitar să se vaccineze până cel târziu pe 1 aprilie 2022. „Se discută ca cei din prima linie să fie vaccinați obligatoriu. Vorbim despre medici, asistente, personal de pe ambulanțe, adică cei care intră în contact direct cu persoanele infectate. 

Rămâne de văzut dacă vaccinarea o să devină obligatorie pentru întreg corpul medical. Slavă Domnului, spre deosebire de debutul pandemiei, acum există un vaccin, te poți proteja pe tine, îți poți proteja familia”, a zis pentru FANATIK Gabriel Rotaru, asistent medical în Marea Britanie

ADVERTISEMENT