Sport

EuroPA! Debut catastrofal în Conference League! FCSB şi Sepsi, eliminate la penalty-uri în turul 2. U Craiova, coşmar cu Laci

Echipele din România au debutat în Conference League, dar FCSB şi Sepsi au părăsit Europa după dublele din turul 2 preliminar, la penalty-uri. U Craiova a părăsit competiţia fără gol marcat.
29.07.2021 | 23:53
EuroPA Debut catastrofal in Conference League FCSB si Sepsi eliminate la penaltyuri in turul 2 U Craiova cosmar cu Laci
ADVERTISEMENT

Prima ediţie din Conference League va rămâne ca o pagină neagră în istoria fotbalului românesc. După tragerea la sorţi pentru turul 2, FCSB şi U Craiova triumfau, în timp ce Sepsi Sfântu Gheorghe privea cu optimsim debutul în cupele europene. Toate au fost eliminate la capătul primei duble din noua competiţia.

FCSB şi Sepsi, debut de coşmar în Conference League. Eliminate din Europa la penalty-uri

Joi a fost o zi de coşmar pentru fotbalul românesc, iar totul a pornit în Armenia, unde FCSB a jucat returul cu Şahtior Karagandy. Trupa lui Dinu Todoran pornea cu prima şansă la calificare, mai ales că scorul din tur oferea o oarecare linişte. Avansul a fost anulat după 11 minute, când Mikhail Gabyshev a profitat de gafa lui Andrei Vlad şi a deschis scorul.

ADVERTISEMENT

Florinel Coman a egalat în minutul 76, însă Aidas Tattybayev a împins meciul în prelungiri pe final. Cum regula golului marcat în deplasare a fost scoasă de UEFA, au urmat două reprize a câte 15 minute, însă calificarea a fost decisă la penalty-uri. Olimpiu Moruţan a fost singurul care a ratat, iar Şahtior Karagadny a mers în turul 3.

Sepsi Sfântu Gheorghe venea după un rezultat bun în turul cu Spartak Trnava, scor 0-0, iar golul lui Boubacar Fofana din minutul 29 a adus speranţă. Kelvin Boateng a egalat la mijlocul reprizei a doua, iar România se pregătea din nou de prelungiri. Cu doi jucători eliminaţi, câte unul de la fiecare echipă, Sepsi şi Spartak Trnava au ajuns la loviturile de departajare.

ADVERTISEMENT

Anass Achahbar şi Rajko Rep au ratat, motiv pentru care Sepsi Sfântu Gheorghe a părăsit Conference League în turul 2 preliminar, la debutul covăsnenilor în cupele europene.

U Craiova, fără gol în dubla cu Laci. Încă o umilinţă europeană pentru olteni

Eliminată de Lokomotive Tbilisi în turul 1 al Europa League în vara anului trecut, U Craiova şi-a mai trecut o umilinţă în contul european. Oltenii nu au fost în stare să treacă de Laci, o formaţie albaneză cu puţină experienţă în competiţiile continentale.

ADVERTISEMENT

După înfrângerea din tur, 0-1 în Albania, U Craiova spera că va spăla ruşinea pe “Ion Oblemenco”, însă nu a fost cazul. Jucătorii antrenaţi de Laurenţiu Reghecampf, proaspăt instalat la echipă, aşa cum FANATIK a anunţat în exclusivitate, nu au fost în stare să marcheze pe teren propriu şi au părăsit rapid Europa.

Toate cele trei reprezentante ale României în Conference League au fost eliminate, iar coeficientul UEFA al ţării va avea grav de suferit. Meciurile de joi au adus 1 punct în clasament (egalul este premiat cu 0,5 puncte în preliminarii), iar acesta este împărţit la numărul de echipe angrenate. Astfel, România a adunat 0,25 puncte de pe urma rezultatelor obţinute de FCSB, Sepsi şi U Craiova.

ADVERTISEMENT

CFR Cluj, singura reprezentantă a României rămasă în Europa

CFR Cluj îşi continuă aventura europeană şi va juca împotriva lui Young Boys Berna în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor. Echipa lui Marius Şumudică şi-a asigurat deja un loc în grupele Conference League, însă speră să ajungă în play-off-ul Champions League.

Dacă va ajunge în play-off-ul Ligii Campionilor, CFR Cluj îşi va asigura matematic un loc în grupele Europa League, dar şi un cec consistent. Orice echipă eliminată în play-off-ul Champions League încasează 5.000.000 de euro. Dacă va ajunge în grupele Ligii Campionilor, bonusul este de 15.640.000 de euro.

Calificarea în grupele Conference League este echivalentă cu un bonus de 2.940.000 de euro, în timp ce accederea în aceeaşi fază, dar în Europa League, aduce un plus de 3.630.000 euro.

ADVERTISEMENT