News

Europa, îngropată în nămeți. Mii de locuințe au rămas fără curent în Scandinavia

15.01.2021 | 09:34
Europa ingropata in nameti Mii de locuinte au ramas fara curent in Scandinavia
ADVERTISEMENT

Mii de locuințe au rămas fără curent electric în Suedia și Finlanda, în urma ninsorilor puternice care au efectat grav Europa în ultimele ore.

Țările scandinave sunt obișnuite cu iarna, însă nimeni nu era pregătit pentru ninsorile din ultimele 24 de ore, care au produs un strat de 60 de centimetri de zăpadă în timp record.

ADVERTISEMENT

În Ucraina traficul a fost paralizat de zăpadă, iarna luând prin surprindere autoritățile și cetățenii, conform stirileprotv.ro.

Europa este îngropată în zăpadă

În Franța, sute de șoferi au rămas blocați pe autostrada A40, în urma ninsorilor puternice. Nu mai puțin de zece departamente din partea de nord a Franței sunt sub cod portocaliu de ninsori.

ADVERTISEMENT

Polonia, Italia și țările baltice sunt la rândul lor afectate puternic de ninsori. În Lituania 5 oameni au murit în urma unui grav accident de circulație produs din cauza drumurilor înzăpezite.

În același timp, în Spania magazinele s-au golit pentru că oamenii își fac provizii pentru săptămânile viitoare, care se așteaptă să fie luate cu asalt de vremea rea.

ADVERTISEMENT

În România, autoritățile au emis o informare de vreme rea valabilă până vineri, 15 ianuarie, însă această informare s-ar putea prelungi.

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie
Ziua/luna/anul: 13-01-2021 Ora : 10:00 Nr. mesajului:
Intervalul : 13 ianuarie, ora 10:00 – 15 ianuarie, ora 10:00;
Zonele afectate : conform textului;
Fenomene : ninsori moderate cantitativ, intensificări ale vântului în zona montană înaltă;
Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ

ADVERTISEMENT

Interval de valabilitate: 13 ianuarie, ora 10:00 – 15 ianuarie, ora 10:00
Fenomene vizate: ninsori moderate cantitativ, intensificări ale vântului în zona montană înaltă
Zone afectate: conform textului

În intervalul menționat, temporar va ninge în regiunile vestice, nordice și centrale, iar în zona de munte, prin acumulare, se vor înregistra cantități de 15…20 l/mp și se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri consistent.
În zona montană înaltă, cu precădere a Carpaților Meridionali, vântul va avea intensificări cu rafale, în general, de 60…80 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.

Notă: La sfârșitul săptămânii, vremea va deveni rece, geroasă mai ales noaptea și dimineața.

 

ADVERTISEMENT