News

Europa înregistrează un nou record de temperatură. România se va confrunta cu valori de peste 50 de grade Celsius în viitorul apropiat

Europa se confruntă cu un val de caniculă care a adus un record de temperatură pe continent.
12.08.2021 | 12:58
Europa inregistreaza un nou record de temperatura Romania se va confrunta cu valori de peste 50 de grade Celsius in viitorul apropiat
Europa înregistrează un nou record de temperatură. România se va confrunta cu valori de peste 50 de grade Celsius în viitorul apropiat. Sursa foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

România nu este singura țară din Europa care se confruntă cu un val de caniculă.

Multe țări din Europa au de-a face cu temperaturi de-a dreptul extreme. Atât de ridicate sunt valorile din ultimele zile și săptămâni, încât a fost chiar doborât recordul de temperatură maximă înregistrat pe bătrânul continent.

Noul record de temperatură, din păcate unul care nu oferă vreun motiv de bucurie pentru cineva, a fost înregistrat în timpul unui episod canicular din Italia.

ADVERTISEMENT

Informațiile preliminare arată că temperatura înregistrată a fost de 48,8 grade Celsius.

Dacă această valoare este confirmată de Organizația Meteorologică Mondială, va depăși recordul înregistrat anterior în Atena. În 1977, au fost înregistrate 48 de grade Celsius. 

Temperatura de acum a fost înregistrată la o stație meteo din Siracuza, Sicilia, fiind confirmată ulterior de către autoritățile meteo insulare.

ADVERTISEMENT

Recordul de temperatură a fost înregistrat în timpul unui val extrem de căldură ce se desfășoară de-a lungul Mediteranei, până în Tunisia și Algeria.

Incendiile au făcut ravagii în regiune în ultima săptămână, iar guvernul italian a decretat stare de urgență. Și Turcia și Grecia sunt lovite de incendii, cauzate de același val canicular.

ADVERTISEMENT

Recorduri peste recorduri și motive de îngrijorare

Trevor Mitchell, meteorolog la Met Office, din Marea Britanie, spune că ”Societatea Meteorologică Italiană afirmă că temperatura înregistrată, de 48,8 grade Celsius, este reală. Totuși, în cazul acestor potențiale recorduri, există un proces de verificare necesar înaintea declarării oficiale a valorii.”

Acesta mai arată că ”Sicilia experimentează un val canicular în ultimele zile. Efectul de foehn (schimbarea de la condiții reci și umede de pe o parte a muntelui către condiții calde și uscate pe cealaltă parte) pe partea expusă la vânt a crestelor munților de la vest de Siracuza ar fi putut contribui la generarea valorii de 48,8 grade Celsius, înregistrată aici.”

ADVERTISEMENT

De asemenea, Scott Duncan, meteorolog scoțian, avertizează cu privire la viitorul acestor recorduri, considerând că apariția unor noi valori extreme este inevitabilă. ”Un val de căldură periculos, desfășurat de-a lungul Africii de Nord și în sudul Europei, acționează acum. Efectele puternice ale căldurii se vor muta către vest și nord în următoarele zile.”

Valul canicular din Europa este cel mai recent care lovește emisfera nordică în această vară. Recorduri de temperatură au fost deja doborâte în Canada, în vestul Statelor Unite, în Finlanda, Estonia, Turcia și la Moscova.

Inundații de proporții au lovit Germania și mai multe zone din China, în vreme ce alte regiuni, precum Siberia, se confruntă cu incendii catastrofale.

Cercetătorii din domeniul climatic au prezis încă de acum ani buni că emisiile cauzate de arderea combustibililor fosili și despăduririle masive vor duce la apariția din ce în ce mai frecventă a fenomenelor meteo extreme.

În cel mai nou raport întocmit de ONU, se arată clar că legătura este neechivocă și ireversibilă. Există totuși posibilitatea ca scenariile mai grave să fie evitate dacă guvernele acționează rapid.

”Aceasta este schimbarea climatică în 3D. E aici”, afirmă Owen Gaffney, analist la Potsdam Institute for Climate Impact Research. ”Transformăm radical sistemul climatic global, astfel că zonele deja calde vor deveni fierbinți iar cele umede vor deveni și mai umede. Vom avea parte de extreme în mod regulat.”

Friederike Otto, director asociat la Environmental Change Institute, la Oxford University, a afirmat că fenomenele meteo extreme, în particular canicula, sunt foarte prezente în lumea de azi: ”schimbările climatice sunt deja aici. Sunt lucruri pe care le putem face pentru a evita ca situația să devină mai gravă, dar o mulțime de schimbări există deja”, notează theguardian.com.

Care este recordul de temperatură înregistrat în România

Și România are un record de temperatură destul de ridicat, aflat la doar câteva grade în urma celui atins zilele acestea în Sicilia.

Recordul atins în țara noastră datează din data de 10 august 1951 și a fost înregistrat la stația de măsurare Ion Sion, din județul Brăila. În acea zi, termometrele au arătat 44,5 grade Celsius.

Temperaturile din România au arătat valori extreme și în ultimele săptămâni, ajungând până la 41 de grade Celsius. În acest context, Roxana Bojariu, director al Departamentului de Climatologie în cadrul ANM, avertizează că în următorii ani, temperaturile înregistrate în sudul României ar putea ajunge chiar la 50 de grade Celsius, modelele climatice computerizate arătând pericolul iminent: ”În rezultatele experimentelor numerice cu modele climatice din programul Euro-Cordex, am identificat, în intervalul 2021-2050, chiar și o valoare de 50 grade Celsius în zona Bărăganului”, a declarat aceasta în cadrul unui interviu pentru gândul.ro.

”Recordul absolut va fi, cu probabilitate mare, doborât în anii și deceniile ce vin”, este prognoza Roxanei Bojariu de la ANM.

ADVERTISEMENT