Fotbal international

Foto. Au ucis campionatul în ţările lor! Doar în Serie A titlul se joacă în trei

Nu s-a mai intamplat niciodata ca in apropierea sarbatorilor de Craciun in patru dintre cele cinci mari campionate ale Europei lupta pentru titlu să fie ca şi rezolvată. Doar Italia, cu trioul Napoli-Juventus-Inter păstrează interesul maxim.
25.12.2017 | 11:29
Foto Au ucis campionatul in tarile lor Doar in  Serie A titlul se joaca in trei
ADVERTISEMENT

Marile campionate de pe continent se află la jumătatea întrecerii. Cinci sunt competiţiile vizionate cu interes maxim în întreaga lume: Premier League, Primera Division, Serie A, Ligue 1 şi Bundesliga, în ordinea importanţei lor. Fireşte, pentru microbiştii din fiecare colţ de lume pe primul loc se situează întrecerea lor internă, cu echipele favorite, dar odată depăşit vplanul naţional, polul de atracţie se limitează la aceste cinci campionate care, de altminteri, strâng şi cei mai buni jucători din lume.

De regulă, exceptând Bundesliga, unde Bayern Munchen pare venită de pe o altă planetă de foarte mult timp (doar Borussia Dortmund din perioada lui Jurgen Klopp a izbutit miracolul de a sparge blocada bavareză), celelalte patru competiţii s-au remarcat şi prin faptul că lupta pentru titlu a continuat până spre ultima parte a sezonului, menţinând un interes sporit.

ADVERTISEMENT

Guardiola l-a îngenuncheat pe Mourinho

De data aceasta însă cele cinci campionate de forţă au oferit un scenariu care nu este deloc benefic pentru cei care le urmăresc şi în general pentru gradul de interes care se traduce, evident şi în câştigurile financiare rezultate din vânzarea drepturilor TV. Aceasta deoarece singura competiţie unde există aproape de finalul turului mai multe echipe angrenate în lupta pentru titlu este Serie A. Napoli, Juventus şi Inter reprezintă trioul care emite pretenţii pentru scudetto. Şi aceasta pentru că torinezii, campionii ultimelor şase ediţii, au avut câteva sincope, care însă pot fi remediate lejer de o formaţie de talia bianconerilor.

În Premier League, campionatul cel mai urmărit în lume, Manchester City pare a fi omorât întrecerea. Avansul asupra vecinilor de la United este de 13 puncte. Echipa lui Pep Guardiola nu a pierdut nici un meci şi este aproape imposibil să crezi că în retur City ar putea fi ajunsă, chiar dacă la United pe bancă e un strateg precum Mourinho. Drept urmare, şi casele de pariuri au reacţionat pe măsură, unele dintre ele acordând cote de 1,10, 1,15 pentru City campioană, iar altele nemaicceptând nici un tip de pariu pe succesul cetăţenilor. În Ligue 1 nu mai există surprize gen Monaco anul trecut, PSG fiind clar dintr-un alt film şi aici interesul a rămas doar pentru a-l mai vedea pe Neymar cum joacă. Nu mai există pariuri pe campioană PSG.

ADVERTISEMENT

Premieră nedorită pentru Primera Division

Bundesliga părea a fi plecat la drum într-un mod foarte interesant. După primele etape Borussia Dortmund părea a reaminti de perioada Klopp, şase rezultate pozitive consecutive, în timp ce Bayern, cu Carlo Ancelotti pe bancă, înnota în mediocritate, în comparaţie cu valoarea lotului. A fost doar un foc de paie, pentru că scoaterea de la naftalină a septuagenarului Jupp Heynckes făcând din Bayern o maşinărie aproape perfectă, în timp ce Dortmund-ul lui Bosz s-a dus la vale rău de tot, iar antrenorul revelaţie a fost deja mazilit. Bayern are deja nouă puncte peste grupul urmăritor, Schalke, Dortmund, Monchengladbach şi Leipzig şi impresia generală este că nici dacă s-ar face o selecţionată din cei mai buni jucători de la cele patru şi tot nu i-ar mai putea ajunge pe bavarezi.

Am lăsat special la urmă Primera Division, al doilea campionat ca interes general, care an de an a oferit o întrecere palpitantă, evident axată pe eterna dispută Madrid-Barcelona. Însă acum lucrurile au luat o turnură foarte neafavorabilă polului de interes. Barca a demolat Realul chiar la Madrid şi a ajuns acum la un avans rar întâlnit în istoria primei divizii din Spania, 14 puncte, cu menţiunea că foarte probabil vor rămâne 11, deoarece Real are o restanţă cu cenuşăreasa Nadridului, Leganes, pe care trebuie să o câştige. Aici încă se mai poate paria pe succesul Barcelonei, dar la cote gen 1,20, 1,15, fapt nemaitâlnit până acum la jumătatea întrecerii.

ADVERTISEMENT

În singura competiţie unde cotele sunt bune, Juventus e principala favorită, cu 2,10, urmată de Napoli, 2,40 şi nu de Inter, ci de Roma, cotă 15,00, apoi Inter, 17.