News

Europa se teme de o criză a refugiaților afgani. Ce spun liderii talibanilor

Bântuiți de criza migrațională din 2015 alimentată de războiul sirian, liderii europeni vor să evite un alt aflux de refugiați și migranți din Afganistan.
23.08.2021 | 18:34
Europa se teme de o criza a refugiatilor afgani Ce spun liderii talibanilor
ADVERTISEMENT

Cu excepția celor care au ajutat forțele occidentale în războiul contra talibanilor, liderii europeni ar prefera ca afganii care se gândesc să fugă să rămână în țările vecine.

“Trebuie să fie obiectivul nostru să păstrăm majoritatea oamenilor în regiune”, a declarat ministrul austriac de interne Karl Nehammer săptămâna trecută, făcând ecou la ceea ce spun mulți lideri europeni, relatează Al Jazeera.

ADVERTISEMENT

Europa se teme de o criză a refugiaților afgani după preluarea puterii de către talibani

Oficialii Uniunii Europene au declarat săptămâna trecută la o reuniune a miniștrilor de interne că cea mai importantă lecție din 2015 a fost să nu-i lase pe afgani în voia lor și, fără ajutor umanitar urgent, aceștia vor începe să migreze, se arată într-un memorandum diplomatic confidențial german obținut de The Associated Press.

Austria, care are una dintre cele mai dure poziții referitoare la migrație din UE, a sugerat înființarea de „centre de deportare” în țările vecine cu Afganistanul, astfel încât țările UE să poată deporta afganii cărora li s-a refuzat azilul – chiar dacă nu pot fi trimiși înapoi în țara lor natală.

ADVERTISEMENT

Scenele disperate cu oamenii care se agățau de aeronavele care decolau de pe aeroportul din Kabul nu au făcut decât să adâncească anxietatea Europei față de o potențială criză a refugiaților.

Statele Unite și aliații săi din NATO se străduiesc să evacueze mii de afgani care se tem că vor fi pedepsiți de talibani pentru că au lucrat cu forțele occidentale. Dar este puțin probabil ca alți afgani să primească același ajutor.

ADVERTISEMENT

Chiar și Germania, care din 2015 a primit mai mulți sirieni decât orice altă națiune occidentală, trimite astăzi un semnal diferit.

Europa singură nu poate suporta consecințele

Mai mulți politicieni germani, printre care Armin Laschet, candidatul blocului de centru-dreapta al Uniunii pentru a-i succeda Angelei Merkel în funcția de cancelar, au avertizat că nu trebuie să existe „nici o repetare” a crizei migrației din 2015.

ADVERTISEMENT

Președintele francez Emmanuel Macron a subliniat că „Europa singură nu poate suporta consecințele” situației din Afganistan și „trebuie să anticipăm și să ne protejăm împotriva fluxurilor migratorii neregulate semnificative”.

Marea Britanie, care a părăsit UE în 2020, a declarat că va primi 5.000 de refugiați afgani în acest an și va reloca 20.000 de afgani în următorii ani.

În plus, au existat puține oferte concrete din țările europene, care, pe lângă evacuarea propriilor cetățeni și a personalului afgan, spun că se concentrează pe ajutarea afganilor în țara lor și în țările vecine, cum ar fi Iranul și Pakistanul.

Europa „nu ar trebui să aștepte până când oamenii stau la frontiera noastră externă”, a declarat comisarul UE pentru afaceri interne Ylva Johansson.

Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a recunoscut dificultățile cu care se confruntă Europa atunci când a vizitat Madrid sâmbătă pentru a vizita centrul de urgență al Spaniei pentru refugiații afgani.

„Parteneriatele cu țări terțe vor fi în centrul discuției noastre în Uniunea Europeană. Trebuie să adoptăm strategii care să asigure migrarea posibilă într-un mod ordonat și consecvent ”, a spus el. „Trebuie să găsim acel echilibru între demnitatea Uniunii Europene și capacitatea de a apăra interesele Uniunii Europene.”

Grecia nu va mai accepta fluxuri de migranți

Grecia, ale cărei insule pitorești îndreptate spre coasta turcească au fost punctul de intrare în europa pentru sute de mii de sirieni, irakieni, afgani și alții în urmă cu șase ani, a arătat clar că nu vrea să retrăiască acea criză.

Ministrul migrației, Notis Mitarachi, a declarat că Grecia nu va accepta să fie „poarta de intrare a fluxurilor neregulate în UE” și consideră că Turcia este un loc sigur pentru afgani.

O astfel de discuție îl înfurie pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Țara sa găzduiește deja 3,6 milioane de sirieni și sute de mii de afgani și a folosit amenințarea de a-i trimite în Europa pentru pârghie politică.

“Turcia nu are datoria, responsabilitatea sau obligația de a fi depozitul european pentru refugiați”, a avertizat Erdogan într-un discurs.

Președintele turc a vorbit despre migrația din Afganistan într-un apel telefonic cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Atitudinile față de migranți s-au înrăutățit în Europa după criza din 2015, alimentând ascensiunea partidelor de extremă dreapta, cum ar fi Alternativa pentru Germania, cel mai mare partid de opoziție din parlament înainte de alegerile parlamentare germane de luna viitoare.

Chiar și în Turcia, migranții din Siria și Afganistan, tratați odată ca frații musulmani, sunt din ce în ce mai priviți cu suspiciune în timp ce țara se confruntă cu creșterea inflației și a șomajului.

Recunoscând „neliniștea” publicului față de migrație, Erdogan a remarcat modul în care guvernul său a consolidat granița de est cu Iranul cu armată, jandarmerie, poliție și un nou zid, care este în construcție din 2017.

Talibanii susțin că afganii nu au de ce să se teamă de ei

Abdul Qahar Balkhi de la Comisia culturală a talibanilor a vorbit cu Al Jazeera în primul interviu oficial al grupului de când grupul armat a preluat Kabul în urmă cu o săptămână.

Balkhi și-a arătat fața pentru prima dată marți la prima conferință de presă a talibanilor, în timpul căreia a tradus pentru purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid. El rămâne fără un titlu oficial, deoarece rolul său este unul dintre multele încă de decis în noul guvern.

Liderul taliban a declarat că grupul dorește să avanseze și speră că părțile interesate – atât interne, cât și internaționale – pot coopera pentru interesele comune.

”Este foarte regretabil că oamenii se îmbulzesc la aeroport așa cum o fac în acest moment. Pentru că am anunțat o amnistie generală pentru toată lumea din forțele de securitate, de la nivel superior la junior … această teamă, această isterie este nefondată”, a spus Abdul Qahar Balkhi.

Balkhi a mai vorbit și despre uciderea și hărțuirea reprezentanților vechiului guvern și a societății civile.

”Prioritatea noastră cea mai importantă este disciplina din propriile noastre rânduri, și nu aplicarea legilor asupra altora, ci aplicarea ei în primul rând pentru noi înșine și apoi oferindu-i un exemplu pentru ca restul societății să urmeze exemplul. Deci, noi suntem primii și membrii noștri, dacă sunt implicați în astfel de lucruri, [ei] vor fi primii urmăriți în judecată”, a mai spus liderul taliban.

ADVERTISEMENT
Tags: