Meteorologii de aici au studiat mai multe analize și au indicat deja o schimbare a modelului meteo, care vor aduce temperaturi mai scăzute și ninsori în a doua jumătate din luna noiembrie. Conform acestora, zona de joasă presiune va aduce peste Europa un aer rece, aproape nordic, în special în părțile vestice și centrale.
Acest prim model este asemănător unui început de sezon de iarnă, care afectează deja Statele Unite ale Americii, Canada și părți din vestul și centrul european. Momentan, în Europa cea mai mare parte a continentului este mai caldă decât în mod normal, excepție fiind extremitățile nord-vestice și care fac parte din centrul continentului.
Va urma, însă, o schimbare radicală a vremii care va porni din emisfera nordică. ”Săptămâna viitoare, modelele meteo vor fi foarte diferite pe măsură aerul mai rece va fi eliberat din regiunile polare”, arată sursa citată. Așadar, europenii vor avea parte deja de zăpadă din abundență, iar România nu va face excepție.
Cu toate acestea, se pare că fenomenul meteo nu va ține exagerat de mult, pentru că în special în țara noastră vremea se va încălzi ușor începând cu săptămâna viitoare. În schimb, în Marea Britanie, Irlanda și părțile central-vestice ale continentului va ninge din abundență, în timp ce frigul va fi la el acasă.
”Nu vedem o anomalie adecvată a aerului rece, dar absența anomaliilor calde arată o potențială rută pentru aer mai rece adus de zona de joasă presiune. Se extinde de la nord-vest în jos în părțile centrale. Dacă am fi la sfârșitul lunii decembrie sau ianuarie, un astfel de model ar aduce o perioadă de iarnă de lungă durată.
Întrucât ne aflăm încă la mijlocul lunii noiembrie, frigul și zăpada vor fi de o intensitate mai mică, dar vor atinge totuși o zonă mai mare și vor aduce o vreme foarte diferită de cea din prima jumătate a acestei luni”, au anunțat meteorologii de la Severe Weather Europe.
Situația era comentată inclusiv de Elena Mateescu în urmă cu mai multe zile. ”Într-adevăr, pentru scurt timp, vom vorbi despre un episod de iarnă în România, mai ales în județele judeţelor Prahova, Buzău, Vrancea, Braşov şi Covasna.
Acolo unde la altitudini de peste 1000 m, temporar ninsorile vor fi intense şi viscolite. Vântul la rafală va avea viteze de 40-55 km/h şi se va depune strat de zăpadă, local de peste 10-20 cm”, a declarat Elena Mateescu la Digi 24.
”Aria precipitaţiilor va fi în extindere şi va cuprinde treptat sud-estul, sudul şi local centrul ţării. În zonele joase va ploua, iar izolat vor fi şi ninsori şi lapoviţă. În Carpaţii Orientali şi Meridionali, vor fi precipitaţii mixte, iar la altitudini de peste 1000 m, de sâmbătă seara, vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă”, au transmis și reprezentanții ANM.