Sport

Un europarlamentar polonez, fost fotbalist, blochează proiectul Superligii Europei! Mondialul la doi ani, în pericol și el

Proiectul Superligii Europene la fotbal, care a fost lansat la ideea unor mari cluburi europene, ca substitut al Ligii Campionilor, a primit critici și atacuri fără precedent.
02.12.2021 | 12:38
Un europarlamentar polonez fost fotbalist blocheaza proiectul Superligii Europei Mondialul la doi ani in pericol si el
ADVERTISEMENT

Forul fotbalistic continental, UEFA, și-a văzut amenințată poziția de monopol referitoare la organizarea competițiilor oficiale pentru echipele naționale și pentru cluburi.

Un europarlamentar polonez împotriva Superligii

De la tribuna Parlamentului European, un fost fotbalist polonez, Tomasz Frankowski, s-a declarat împotriva înființării proiectului Superligii Europene de fotbal.

ADVERTISEMENT

Rezoluția prezentată de acesta, în faţa colegilor săi europarlamentari, este vădit îndreptată împotriva înființării competiției respective.

Ședințele Parlamentului European s-au preocupat în ultimele zile de Superliga Europeană de fotbal, proiectul primind un veto categoric, prin vocea lui Frankowski.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarul polonez a spus, printre altele: ”Superliga este o competiție de factură disidentă, care încalcă spiritul și principiile respectului și fair-play-ului”.

Au mai rămas trei cluburi susținătoare

Superliga Europeană la fotbal a fost un proiect înaintat de 12 cluburi, dintre care șase engleze (Chelsea, Liverpool, Arsenal, Manchester City, Manchester United și Tottenham), trei italiene (AC Milan, Inter Milano și Juventus Torino) și trei din Spania (Real Madrid, Atletico Madrid și Barcelona).

ADVERTISEMENT

Conform planificării inițiale, în fiecare an ar fi trebuit să aibă loc o ediție a Superligii, paralel cu Loiga Campionilor. Competiția ar fi avut un circuit închis, cu 15 echipe participante de drept, plus alte cinci pe bază de invitație.

Florentino Perez, președintele grupării Real Madrid, declara că ”Superliga va resuscita fotbalul european, în condițiile post-pandemice, după ce marile cluburi au pierdut sute de milioane de euro”.

ADVERTISEMENT

Dintre cele 12 echipe aflate inițial la început, în proiect, au mai rămas trei: Real Madrid, Barcelona și Juventus. Primele retrageri s-au consemnat la numai 48 de ore de la lansarea publică a proiectului.

Parlamentul European se opune și unei alte idei, aceea propusă de FIFA, dezbătută cu asociațiile continentale, ca edițiile Campionatului Mondial de fotbal să aibă loc odată la doi ani, în locul ciclului cuaternal utilizat acum.

Cine este Frankowski

Tomasz Frankowski, în vârstă de 47 de ani, are 22 de selecții și 10 goluri la echipa națională de fotbal a Poloniei.

A îmbrăcat tricoul celor de la Jagieollnia Byalistok, apoi s-a transferat la Strasbourg, Wisla Cracovia, Elche, Wolwerhampton Wanderers, Tenerife, Chicago Fire și și-a încheiat cariera la aceeași Jagiellonia.

Fostul atacant polonez a câștigat de cinci ori campionatul în țara natală și de trei ori Cupa Poloniei. De asemenea, a fost golgeterul ligii poloneze în trei rânduri.

Ca activitate politică, este europarlamentar din partea Platformei Civice, din 2019.

În discursul său din Parlamentul European, Frankowski a făcut referire la experiențele sale de pe terenul de fotbal.

 

ADVERTISEMENT