News

Europarlamentar PSD: ”România a pierdut trenul aderării la zona euro”

11.07.2020 | 18:01
Europarlamentar PSD Romania a pierdut trenul aderarii la zona euro
ADVERTISEMENT

Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD), fost ministru al Afacerilor Europene, a afirmat că România se îndepărtează de obiectivul adoptării monedei euro, spre deosebire de alte țări, care fac progrese în  direcția admiterii în zona euro, scrie stiripesurse.ro.

România a pierdut trenul aderării la zona euro. Bulgaria și Croația au intrat în anti-camera zonei euro aderând la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb). Dacă vor respecta recomandările specialiștilor vor intra în zona euro în doi ani”, a afirmat Victor Negrescu.

ADVERTISEMENT

Acesta amintește că adoptarea monedei unice europene conferă stabilitate economică și accesul suplimentar la resurse financiare, avantaje pe care România riscă să nu  le obțină pe termen lung. Negrescu impută această  situație actualei guvernări.

România nu îndeplinește niciun criteriu pentru zona euro

România este în situația ca pentru prima dată să nu respecte niciun criteriu de aderare la zona euro. Avem un ministru al Finanțelor care se laudă cu scăderea inflației generată de scăderea consumului provocat de criză. Niciun plan. Nicio reacție. Sub guvernarea liberală ne îndepărtăm tot mai mult de Europa: nu suntem în zona euro, nimic pe Schengen, frontiere închise, în topul creșterii șomajului și cu rată scăzută de absorbție a fondurilor europene”, a mai spus Victor Negrescu.

ADVERTISEMENT

Ultimul raport de convergență al Comisiei Europeane a fost publicat luna trecută menționându-se că niciunul dintre statele UE din afara zonei euro – Bulgaria, Cehia, Croația, Polonia, România, Suedia și Ungaria – nu îndeplinește criteriile pentru adoptarea monedei unice europene.

România nu îndeplinește nici măcar unul dintre cele patru criterii, referitoare la prețuri, finanțele publice, cursul de schimb și rata dobânzilor, fiind singura țară care se află în această situație.

ADVERTISEMENT

Niciunul dintre statele membre menţionate nu îndeplineşte criteriul privind cursul de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II): este nevoie de cel puţin doi ani de participare la mecanism, fără tensiuni grave, înainte de a adera la zona euro”, se arată în raport.

Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preţurilor; Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la finanţele publice; Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung”, informa Comisia Europeană

ADVERTISEMENT