ADVERTISEMENT
News

Europarlamentar USR explică ce va conține certificatul de vaccinare: “Nu îi va opri pe cei nevaccinați să circule”

Autor: Rareș Mușătoiu | 17.03.2021 | 22:05
Europarlamentar USR explică ce va conține certificatul de vaccinare:
Europarlamentar USR explică ce va conține certificatul de vaccinare: "Nu îi va opri pe cei nevaccinați să circule" foto: captură stefanuta.ro

Nicolae Ștefănuță, europarlamentar USR, a explicat miercuri, la B1TV ce va conține certificatul de vaccinare despre care se spune că va fi introdus în Uniunea Europeană, declarând că: “nu îi va opri pe cei nevaccinați să circule, nu are un caracter discriminatoriu”.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de miercuri, Comisia Europeană a propus un certificat electronic prin care oamenii ar putea circula liber în interiorul Uniunii dacă au fost vaccinați, au un test RT-PCR negativ sau au fost infectați cu SARS-CoV-2.

Un certificat de vaccinare a împărțit opinia publică din România, încă de la începutul anului state precum Austria, Spania, Italia sau Grecia vorbind despre necesitatea unui acest tip de document.

ADVERTISEMENT

Un europarlamentar USR explică cum va funcționa certificatul de vaccinare european: “Nu îi va opri pe cei care nu se vor vaccina să circule”

“Nu se numește doar certificat de vaccinare, ci și de testare și de recuperare. Oamenii care au făcut un test negativ omologat vor putea avea informația în acest document, cei care au avut COVID, la fel, vor avea acea informație. Certificatul nu duce la obligativitatea vaccinării, omul poate să decidă în continuare.

Cetățenii trebuie să se uite în jur și să decidă, o mare majoritate a românilor au înțeles argumentele științifice, există adevărate cozi la vaccin și asta arată o populație matură care înțelege despre ce e vorba, că trebuie să redeschidem economia și să revenim la viețile noastre normale.

ADVERTISEMENT

Există niște reguli bazate pe evaluările științifice, acest certificat de recuperare nu poate fi unul care să vorbească despre o situație întâmplată cu mai mult de 180 de zile în urmă și vor fi niște explicații clare, bazate pe date științifice.

Certificatul de vaccinare nu este discriminatoriu, nu oprește restul lumii să circule, elimină carantinarea și limitări ale liberei circulații impuse de anumite state membre”, a declarat Nicolae Ștefănuță la B1TV.

ADVERTISEMENT

Certificatul electronic verde, propus de CE pentru a putea circula liber. Cum va funcţiona o astfel de adeverinţă

Comisarul european Adina Vălean a explicat la Antena 3 cum o să funcționeze respectiva adeverință: „autorităţile desemnate de fiecare stat membru vor emite aceste certificate, care vor conţine aceleaşi informaţii.”

„El este practic bazat pe informaţii colectate într-o bază de date naţionale. El va putea fi emis atât în format digital, cât şi în format tiparit, va avea cod de bare, iar la nivel european se va dezvolta o soluţie tehică ca bază de date, ca cei de la frontieră să poată verifica cu rapiditate dacă datele sunt reale şi corect,” a adăugat comisarul.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!