News

Europarlamentarii, nemulțumiți de cum folosește România banii din PNRR. Corina Crețu: ”Nu a fost depus niciun proiect pentru autostrăzi”

Europarlamentarii sunt nemulțumiți de cum folosește România banii din PNRR. Corina Crețu spune că autoritățile nu au depus niciun proiect pentru autostrăzi.
08.05.2022 | 20:26
Europarlamentarii nemultumiti de cum foloseste Romania banii din PNRR Corina Cretu Nu a fost depus niciun proiect pentru autostrazi
Ce spun europarlamentarii despre PNRR-ul României. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Europarlamentarii critică autoritățile române pentru cum se folosesc de banii din PNRR. Corina Crețu precizează că ”suntem foarte întârziați”, în ceea ce privește accesarea fondurilor europene, dând exemplul Spaniei și al Franţei care ”au atras deja miliarde de euro”.

Corina Crețu: ”România este foarte întârziată”

Corina Crețu a subliniat că PNRR este pentru România ”o șansă istorică”, deoarece vine cu lucruri în plus față de ceea ce obținea până acum țara noastră de la UE.

ADVERTISEMENT

”Acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă, cumva, o şansă istorică pentru că vine în plus faţă de alocaţiile pe care România oricum le avea ca membră a Uniunii Europene, care sunt de peste 30 de miliarde de euro. Cu ambele programe, România este foarte întârziată, inclusiv în ceea ce priveşte absorbţia 2014-2020. Deci avem 29 de miliarde de euro PNRR, avem o alocaţie de peste 30 de miliarde de euro pentru 2021-2027 (…) dar încă România nu a început să implementeze 2021-2027, nu are încheiate acordurile de parteneriat.

Acuma cu România domnului Boloş poate că se va accelera, pentru că suntem foarte întârziaţi. Spania şi Franţa au atras deja miliarde de euro atât din PNRR cât şi din 2021-2027, au încheiat primele jaloane în schimb România va trimite prima cerere de plată de-abia în luna mai”, a declarat Corina Creţu, duminică, la Prima Tv.

ADVERTISEMENT

Corina Crețu critică autoritățile române pentru lipsa cererilor de finanțare a construirii/modernizării autostrăzilor.

”În 2019, când am plecat eu din funcţia de comisar, aprobasem toate proiectele pe care România le depusese. Am aşteptat proiectele spitalelor regionale, au fost depuse după ce am plecat eu. Nici acuma nu e depusă cerere de finanţare pentru niciuna din autostrăzi, autostrada Moldova sau Unirii, este vorba de Târgu Mureş-Iaşi – Ungheni.

ADVERTISEMENT

Deci nu sunt depuse cereri de finanţare, e adevărat că am înţeles că se lucrează şi după aceea urmează să fie depuse cererile. În mod normal, se face invers: întâi se cere acordul – am avut un caz din acesta pe tronsonul Sibiu-Piteşti unde Comisia nu a aprobat studiul de mediu şi pe acel tronson nu a putut lua bani europeni, deci s-a finanţat din bugetul naţional pentru că acel tronson nu a fost finanţat.

Deci practic România nu a fost pregătită să absoarbă atât de mulţi bani europeni ca alte ţări”, a mai spus Corina Creţu.

ADVERTISEMENT

Câți bani sunt prevăzuți în PNRR

Reamintim că PNRR-ul României a fost aprobat în septembrie 2021 de către Comisia Europeană, cu un buget în valoare de 29,2 miliarde de euro. Din acești bani, 41% sunt pentru investiții și reforme, iar 21% pentru digitalizarea țării.

ADVERTISEMENT
Tags: