Simona Halep

Europarlamentarul Cătălin Ivan, despre scandalul Halep – Charlie Hebdo: „Un pumn în gură!”

21.06.2018 | 14:14
Europarlamentarul Catalin Ivan despre scandalul Halep  Charlie Hebdo Un pumn in gura

Caricatura controversată a revistei franceze continua să stârnească reacții puternice. Europarlamentarul Cătălin Ivan, reacție despre scandalul Halep – Charlie Hebdo.

FANATIK.RO a stat de vorbă cu românul care a luat poziție după ce publicația de satiră a atacat-o pe jucătoarea noastră, umilind în același timp un întreg popor.

Scrisoarea deschisă pentru francezi a primit un răspuns tranșant

Cătălin Sorin Ivan este un politician român în vârstă de 39 de ani, reprezentând PSD în Parlamentul European. Ivan a luat poziție după ce revista Charlie Hebdo a publicat o caricatură despre Simona Halep cu o descriere umilitoare pentru campioana noastră: „O româncă a câștigat Roland Garros! Fier vechi, fier vechi!”. Europarlamentarul, care în 2013 a trimis o scrisoare tabloidului Daily Express în legătură cu o campanie de discriminare a românilor și bulgarilor imigranți în UK, le-a cerut celor de la Charlie Hebdo să participe la o dezbatere publică. Subiectul principal: libertatea de exprimare. Ivan i-a trimis redactorului șef al revistei, Laurent Sourisseau, o scrisoare deschisă. Acesta din urmă nu a întârziat cu răspunsul și a realizat un editorial extrem de dur, tranșând disputa printr-o concluzie fermă: „Românii nu au umor!”.

Europarlamentarul Cătălin Ivan, despre scandalul Halep – Charlie Hebdo: „Nu au nicio limită! Au râs de morți!”

FANATIK.RO a luat legătura cu politicianul născut la Galați și a discutat despre întregul scandalul. Totul a plecat de la caricatura în care o prezentau pe Simona Halep. Cea mai corectă reacţie nu e să ne indignăm şi atât. Am gândit că e de datoria mea, prin funcția pe care o am, să fac mai mult. Oamenii aceia au făcut alte desene mult mai scandaloase, sub protecţia anonimatului. Când a fost cutremurul acela în Italia, cu 300 de morţi, cu oameni printre dărâmături, au făcut un desen cu lasagna. Pentru ei, e un titlu de glorie să atace oameni cunoscuți, cu performanţe, se laudă cu procesele lor!”

„Eu, ca europarlamentar, doar să vorbesc despre o situație de acest gen e prea puţin. I-am invitat la dialog, vom face o dezbatere cu experţi în drept, cu jurnalişti care fac ce fac şi ei. Să discutăm până unde merge acest drept de exprimare în care credem cu toţii şi de unde aduce atingere altor drepturi fundamentale. Va fi o dezbatere nu numai filosofică, va fi între jurişti şi jurnalişti”

„Am văzut că au fost şi susţinători ai celor de la Charlie Hebdo. Îi invităm și pe ei. Cred că va fi o dezbatere interesantă. Eu înţeleg umorul, am văzut şi reacţia lor. Are o definiţie şi o limită, dincolo de ea nu mai e nimic amuzant. Ei nu au limită! Nu te face să zâmbeşti nimic când au murit oameni în cutremur și ei râd de tragedia lor! Ce e amuzant în imaginea teribilă cu acel copil mort ajuns pe mal?! Eu pot înțelege că toate au un mesaj, dar eu sunt de principiu că avem cu toţii drepturi, până în punctul în care călcăm drepturile celorlalţi”, declară Cătălin Ivan.

Cătălin Ivan microfon
Europarlamentarul Cătălin Ivan i-a chemat pe șefii Charlie Hebdo la dezbatere pe tema libertății de exprimare.

„Valorile nu pot fi împroșcate cu noroi, în spatele dreptului la liberă exprimare’’

Politicianul a vorbit și despre răspunsul caricatural trimis francezilor.Cred că este un răspuns civilizat, nu luat la cald, nu revanşard. Şi caricatura pe care am făcut la Iaşi e o replică foarte civilizată. Şi noi am fi putut să luăm în râs valori ale francezilor sau istoria lor. Am ales să folosim motto-ul celor de la Charlie Hebdo, cu un desen bun e un pumn în gură… Ei asta înţeleg: prin umor să dea pumni în gură!”.

Caricatură pentru Charlie Hebdo
Caricatura trimisă drept replică de Cătălin Ivan celor de la Charlie Hebdo poartă semnătura caricaturistului ieșean Jup

N-aş încadra desenul francezilor în mişcări naţionaliste împotriva imigranţilor din Europa de Est, ale celor care vin să le ia locurile de muncă pe salarii mici. Cei de la Charlie Hebdo fac asta cu toată lumea, nu au ceva cu românii. A fost o caricatură mult mai urâtă cu Rafael Nadal. Până într-un punct e ok, e un tip de presă, dar până unde e limita? Dacă se ajunge la concluzia că nu e nicio limită şi se poate zice orice în Europa, atunci un pumn în gură, dat prin mesaj, poate fi un pumn în gură, dat pe stradă, fizic. Că așa a simțit o persoană să se exprime!

Se ajunge foarte greu la cei de la Charlie Hebdo. După ce a fost acel atentat şi-au luat anumite măsuri de siguranţă, mai ales că toți semnează cu pseudonime. Ei supără pe mulţi şi atunci evită să poată fi contactaţi prea uşor. Eu sper să ajungă la Parlamentul European. Vom porni toate demersurile pentru a le asigura tot ce le trebuie acolo. Eu nu pot face din Simona Halep un subiect, ea are treaba ei cu tenisul, cu performanţa, dar este vorba despre un fenomen amplu, în care valorile nu pot fi împroşcate cu noroi, în spatele dreptului de liberă exprimare!’’, afirmă europarlamentarul Cătălin Ivan pentru FANATIK.RO.