News

Europarlamentarul Claudiu Manda, trimis în judecată de DNA în dosarul ajutoarelor sociale din Dolj

16.04.2021 | 15:55
Europarlamentarul Claudiu Manda trimis in judecata de DNA in dosarul ajutoarelor sociale din Dolj
ADVERTISEMENT

Europarlamentarul Claudiu Manda a fost trimis în judecată de DNA în dosarul ajutoarelor sociale din Dolj. El este acuzat de folosirea influenței sau autorității ca persoană cu funcție de conducere într-un partid, pentru a obține bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, pentru sine sau pentru altcineva.

Politicianul este suspectat că ar fi intervenit pe lângă directorul Agenției de Plăți Dolj, prentru ca acesta să renunțe la recuperarea unor sume de bani provenite din ajutoare sociale acordate în mod necuvenit. Lucru care s-a și întâmplat.

ADVERTISEMENT

Claudiu Manda, la vremea respectivă președinte PSD Dolj, ar fi avut drept scop obținerea sprijinului electoral al celor care trebuiau să restituie banii pentru sine, pentru partidul său și pentru primarul comunei Bratovoești, Marin Ion. Acesta din urmă a recunoscut acuzațiile.

Europarlamentarul Claudiu Manda, trimis în judecată de DNA în dosarul ajutoarelor sociale din Dolj

DNA a anunțat, printr-un comunicat emis vineri, că a dispus trimiterea în judecată a doi inculpați, Manda Iulian-Claudiu și Simcelescu Marius-Nicolae. La data faptelor, primul dintre cei doi era președintele PSD Dolj, iar cel de al doilea era directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj.

ADVERTISEMENT

„În calitate de președinte al organizației județene Dolj a unui partid, inculpatul Manda Iulian-Claudiu ar fi intervenit, la data de 05 iunie 2015, pe lângă directorul AJPIS Dolj, inculpatul Simcelescu Marius-Nicolae, simpatizant și militant al aceluiași partid, ocazie cu care și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurgeau din calitatea de președinte al organizației județene, pentru a-l capacita pe director să se implice în soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești (Dolj), lucru pe care directorul instituției l-ar fi făcut prin încălcarea legii”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

„Intervenția inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoești, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, față de care, AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj”, au mai precizat reprezentanții DNA.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestora, în urma unor verificări ale AJPIS Dolj s-a constat că aproximativ 50% dintre oamenii care primiseră ajutor social nu îndeplineau condițiile pentru acordarea banilor. Instituția a emis decizii de recuperare și i-a înștiințat pe cei vizați că trebuie să înapoieze banii.

După discuția purtată de cei doi inculpați, directorul AJPIS Dolj ar fi încălcat legea și ar fi întocmit și aprobat un referat de stornare. În baza acelui documet au fost șterse datoriile a 59 de persoane.

ADVERTISEMENT

Prejudiciul adus societății este de 315.850 lei, iar aceasta s-a constituit parte civilă în dosar. „Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curți de Casație și Justiție (instanță competentă pe motiv că unul dintre inculpați este în prezent membru al Parlamentului European) cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, mai notează procurorii DNA.

În același dosar, primarul comunei Bratovoești, unul dintre cei pentru care s-ar fi obținut folosul necuvenit, a recunoscut faptele. Marin Ion a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției și a fost condamnat la doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani . Deasemenea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare acestuia îi este interzis a ocupa o funcție publică sau una care implică exercitarea autorității de stat.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB...
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB pierde toate meciurile ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Stațiunea invadată de alge și meduze. Plajele pe care turiştii au ajuns să le...
Stațiunea invadată de alge și meduze. Plajele pe care turiştii au ajuns să le evite
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se...
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se grăbească
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Lovitură de grație pentru Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman. Vedeta l-a...
Lovitură de grație pentru Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman. Vedeta l-a dat în judecată