News

Europarlamentarul Eugen Tomac, reacție în scandalul Eurovision 2022: ”Nu pot accepta sub nicio formă ca o entitate europeană să anuleze un vot”

Europarlamentarul Eugen Tomac și președintele PMP a reacționat în scandalul de la Eurovision 2022 în cazul anulării votului juriului din România din cauza unor probleme tehnice.
15.05.2022 | 17:45
Europarlamentarul Eugen Tomac reactie in scandalul Eurovision 2022 Nu pot accepta sub nicio forma ca o entitate europeana sa anuleze un vot
Europarlamentarul Eugen Tomac cere explicații oficiale referitoare la anularea votului României de la Eurovision 2022 / Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Eugen Tomac cere explicații detaliate Uniunii Europene de Radio și Televiziune după ce votul juriului din România a fost anulat la Eurovision 2022. Precizând că nu contestă victoria Ucrainei, europarlamentarul român este deranjat de situația creată între Republica Moldova și România după ce reciproc și-au acordat 0 puncte în concurs.

Europarlamentarul Eugen Tomac cere explicații oficiale în scandalul Eurovision 2022

După ce votul juriului din România a fost anulat de organizatorii Eurovision 2022 din cauza unor probleme tehnice și a fost înlocuit cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar, liderul PMP și europarlamentarul Eugen Tomac cere explicații oficiale.

ADVERTISEMENT

”Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune are de oferit explicații extrem de serioase și voi solicita oficial acestei instituții lămuriri pentru că, în asemenea situații, transparența și respectarea regulilor sunt sacre.

Am fost uimit să constat aseară că juriul nostru nu acordase niciun punct pentru o piesă din Republica Moldova cu un mesaj direct și clar, prin care este scoasă în evidență relația unică dintre statele noastre, fiind români de o parte și alta a Prutului.

ADVERTISEMENT

În contextul actual, al provocărilor din regiune, punctajul României nu poate fi anulat sub pretextul unor probleme “tehnice”. Așteptăm cu interes explicații cât mai detaliate și credibile”, a spus, într-o postare pe conturile sale de socializare, europarlamentarul român.

Eugen Tomac nu contestă victoria Ucrainei, dar nici nu acceptă anularea votului României

Conform declarațiilor făcute de europarlamentarul Eugent Tomac, faptul că Ucraina, prin trupa Kalush, a câștigat finala Eurovision 2022 nu poate fi contestată. Dar, a precizat el, nici situația în care s-a găsit România, cea de a-și vedea voturile anulate, nu poate fi acceptată.

ADVERTISEMENT

”Nu contest victoria câștigătorului final, bravo lor, dar nu pot accepta sub nicio formă ca o entitate europeană să anuleze un vot care are mai multe semnificații, nu doar una ce ține de divertisment, cu atât mai mult cu cât această ediție este urmărită de peste 500 milioane de cetățenii din întreaga lume”, a mai spus europarlamentarul Eugen Tomac.

Ce spune TVR despre anularea votului juriului din România

TVR a reacționat după ce s-a aflat că votul juriului din România a fost anulat de organizatorii Eurovision 2022. Mai mult chiar, conform comunicatului oficial, juriul din România a acordat punctaj maxim pentru Republica Moldova.

ADVERTISEMENT

”Am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei. (…)

Subliniem faptul că juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României.

Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator”, a comunicat, oficial, TVR.

ADVERTISEMENT