News

Europarlamentarul Şerban Dimitrie Sturdza critică dur politicile UE: “Economiile națiunilor europene sunt în curs de a fi distruse”

Europarlamentarul AUR Şerban Mihail Sturdza, stră-strănepot al domnitorului moldovean Mihail Sturdza, a stat de vorbă cu FANATIK despre viitorul Europei.
06.02.2025 | 13:44
Europarlamentarul Serban Dimitrie Sturdza critica dur politicile UE Economiile natiuniloreuropene sunt in curs de a fi distruse
Şerban Dimitrie Sturdza a fost ales europarlamentar pe listele AUR la alegerile din 9 iunie 2024 Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută s-a desfăşurat la Bruxelles a doua ediţiei a conferinţei “Make Europe Great Again”, organizată de grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR). Discuţiile s-au axat pe remodelarea viitorului Europei, unul care să fie centrat pe valorile tradiţionale, altfel decât l-au creionat actualii lideri ai UE. FANATIK a vorbit despre noile provocări continentale cu eurodepudatul german Christine Anderson, din partea AfD, dar a abordat situaţia şi din perspectivă internă, intervievându-l pe eurodeputatul AUR Şerban Dimitrie Sturdza, diplomat de carieră, descendent direct al fostului domnitor al Moldovei, Mihail Sturdza.

“Ceea ce se întâmplă în Europa este un dezastru din punct de vedere economic”

Europa, în special Uniunea Europeană este într-un moment de răscruce. Un an decisiv alegeri în Germania, criză politică în Franța, Statele Unite, care joacă un rol important în dinamica mondială. Se află Uniunea Europeană la un moment de răscruce?

ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană poate fi la o răscruce, dacă ținem cont de faptul că, practic, economiile națiunilor europene sunt în curs de a fi distruse. Economia Germaniei, despre care s-a spus foarte mult timp unul din plămânii Europei este în curs de a fi distrusă, din cauza vederilor viziunilor stângiste, socialiste, globaliste… Din cauza delirului verde, care nu face decât să distrugă până la capăt bunăstarea cetățeanului european, în cazul nostru al celui mai prospect cetățean european, cel german.

Deci, încet cu încetul, ceea ce se întâmplă în Europa este un dezastru din punct de vedere economic. Și sunt zâmbesc trist așa, constatând că de exemplu, în Polonia, primul ministru, care e un globalist, consideră că totuși s-a mers prea departe și ar trebui să frâneze.

ADVERTISEMENT

Există riscul unor tulburări sociale de amploare în Europa, sau chiar al izbucnirii unui război?

Eu, având o experiență diplomatică de peste 20 de ani, nu pot vedea lucrurile altfel decât prin prisma soluționărilor diplomatice. Evident că sunt împotriva oricăror forme de de violență. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ieșim în stradă, să protestăm, dar totul într-un mod calm, civilizat și respectuos față de niște autorități care nu ne mai reprezintă interesele pe care le considerăm ilegitime. Altfel ar fi haos și ar fi anarhie. Eu sper, totuși, în înțelepciunea marilor conducători ai acestui continent, să nu împingă lucrurile până în punctul în care să ajungem să existe asemenea riscuri, de convulsii sociale grave.

ADVERTISEMENT

Anularea alegerilor din România, care pentru mine reprezintă începutul reinstaurării dictaturii și totalitarismului în ţară, a creat de asemenea un precedent foarte grav. Vreau să cred că lucrurile astea nu vor fi împinse foarte departe și nu va fi pusă la încercare răbdarea românilor.

ADVERTISEMENT

Şerban Dimitrie Sturdza: “România are un preşedinte şi un guvern ilegitim”

În actualul context geopolitic, cu reîntoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, credeți că ar trebui să schimbe politica față de China şi Rusia?

Calea diplomatică este întotdeauna una câștigătoare. Doar așezându-ne la masă putem spera să ajungem într-o zi la un rezultat, să zicem, satisfăcător. Altfel spus, eu nu sunt pentru obtuzitate, eu nu sunt pentru o o rupere totală a a tuturor tipurilor și formelor de contact cu țări care au alte politici, alte viziuni și alte interese. Până la urmă, sunt obligat să îl respect pe cel din fața mea, chiar atunci când nu sunt absolut de acord absolut deloc de acord cu acesta. Soluții trebuie să existe, dar în opinia mea, doar pe cale diplomatică.

Nu putem ignora ceea ce reprezintă, de exemplu, astăzi, China din punct de vedere economic la nivel mondial, iar noi, continentul european, popoarele europene, din păcate, suntem victime din cauza politicilor globaliste, politica de Green Deal, politici de gen. Nu suntem altceva decât niște victime. Acest continent european, care este o bijuteria cea mai mare și prețioasă a lumii, ajunge să fie disprețuit. Să scadă de la an la an PIB-ul Uniunii Europene din cauza implementării unor politici agresive, nesănătoase, care nu au nimic de-a face cu ființa creștină.

Este România suficient de bine poziționată, în context geopolitic, în relația cu Statele Unite?

Cum s-ar putea ea afla România într-o situație bună, favorabilă, câtă vreme în momentul de față are un președinte ilegitim și un guvern ilegitim? Eu vreau să pun o singură întrebare, ce s-ar întâmpla dacă președintele României ar trebui să semneze un act oficial, în numele României. Oare oare ce valoare poate avea această semnătură?

România, pe de o parte, continuă și va fi în continuare un partener extraordinar al Statelor Unite, dar pe de altă parte sigur că trebuie să ne facem curățenie în ogradă. Eu încă mai sper că ne putem face bine, noi avem această relație extraordinară cu Statele Unite, prin acest parteneriat strategic. Dar, pe de altă parte, nicio fracțiune de secundă nu trebuie să uităm unde ne aflăm din punct de vedere geografic.