Sport

Norvegia nu mai poate găzdui Campionatul European de handbal feminin. Ce se întâmplă cu România

16.11.2020 | 12:20
Norvegia nu mai poate gazdui Campionatul European de handbal feminin Ce se intampla cu Romania
ADVERTISEMENT

Turneul final al Campionatului European de handbal feminin, programat în perioada 3-20 decembrie şi la care participă şi echipa națională a România, este în pericol să nu se joace.

UPDATE, 16 noiembrie, ora 12:25 / Norvegia a anunțat că nu mai poate găzdui meciuri la Campionatul European din 2020. Astfel, Danemarca rămâne singura gazdă a competiției, însă nu se știe nici dacă această țară va putea găzdui singură turneul. „În baza dorințelor clare ale autorităților norvegiene, e clar că țara noastră nu mai poate găzdui Campionatul European de handbal din decembrie. În ultimele zile, au fost foarte multe întâlniri între reprezentanții EHF, cei ai Federației Norvegiene de Handbal și cei ai Federației Daneze de Handbal, cu scopul de a găsi o cale pentru desfășurarea competiției. Momentan, se acordă sprijin danezilor pentru ca ei să poată organiza competiția, cât timp soluția este viabilă din punct de vedere practic și economic”, se arată în comunicatul emis pe Handball.no. În aceste condiții, lucrurile se complică foarte mult pentru naționala româniei. Handbalistele „tricolore” ar fi trebuit să își joace meciurile la Trondheim, însă lucrurile au fost date peste cap după anunțul norvegienilor. Rămâne de văzut unde vor fi mutate partidele formației noastre sau dacă se vor mai disputa. Kolding este localitatea daneză care ar putea găzdui meciurile naționalei României, conform ultimelor informații.

ADVERTISEMENT

Fetele noastre s-au calificat automat la Campionatul European, după ce preliminariile nu au putut fi programate din cauza crizei provocate de Covid-19.

În urma tragerii la sorți, România a fost repartizată în Grupa D, la Trondheim (Norvegia) și urmează să întâlnească Germania (la 3 decembrie), Polonia (la 5 decembrie) şi Norvegia (la 7 decembrie).

ADVERTISEMENT

Șanse mari să nu se joace Europeanul de handbal feminin din decembrie

După ce luna trecută au anunțat un set de reguli stricte pentru turneul final, autorităţile norvegiene se tem în principal de posibilitatea ca în ţara lor să vină numeroase persoane infectate cu noul coronavirus din statele participante, mai mult decât de situaţia locală, iar premierul Erna Solberg a declarat că există șanse mari ca în țara sa să nu se joace meciuri de la Campionatul European de handbal feminin, în decembrie.

”Lucrăm să răspundem la întrebarea dacă este posibil chiar să avem un record pentru un eveniment atât de mare. Există multe semne că acest lucru ar putea fi dificil, înregistrarea unui record când atât de mulţi oameni vin şi afectează atât de mulţi oameni”, a spus premierul.

ADVERTISEMENT

EHF şi federaţiile din Danemarca, a doua organizatoare a CE, şi Norvegia au luat act de declaraţia premierului norvegian şi vor decide soarta competiţiei până marţi: ”Federaţia Europeană de Handbal, precum şi Federaţia Norvegiană de Handbal şi Asociaţia Daneză de Handbal, în calitate de organizatori ai Women EHF EURO 2020, au luat act de o declaraţie de vineri a premierul norvegian”.

”În această declaraţie, prim-ministrul norvegian Erna Solberg a spus că este dificil în condiţiile actuale pentru Norvegia să găzduiască EHF EURO 2020, programat în perioada 3-20 decembrie, în Norvegia şi Danemarca. EHF, NHF şi DHF recunosc pe deplin circumstanţele provocatoare pe care situaţia sanitară actuală le impune organizării de evenimente sportive internaţionale.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, toate părţile subliniază cooperarea strânsă şi angajamentul lor de a găzdui CE feminin 2020 ca o platformă puternică şi vitală pentru promovarea handbalului feminin european. Toate părţile vor continua să evalueze cu atenţie situaţia din jurul competiţiei şi o decizie finală va fi luată cel târziu marţi dimineaţă, după cum a fost comunicat la începutul acestei săptămâni”, se arată într-un comunicat comun.

Între timp, selecționerul Bogdan Burcea a redus lista jucătoarelor pentru Europeanul din decembrie de la 35 la 21. Tehnicianul urmează să mai facă o selecție, din lotul final urmând să facă parte 16 sau 18 jucătoare. Cele 21 de handbaliste rămase în vederile lui Burcea sunt următoarele:

  • Portari: Yuliya Dumanska (Podravka), Denisa Dedu (CSM București), Ana Maria Măzăreanu (Gloria Bistrița)
  • Extreme stânga: Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău), Nicolaeta Dincă (Gloria Bistrița), Alexandra Dindiligan (HC Zalău)
  • Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Alexandra Severin (HC Zalău), Anca Polocoșer (Minaur Baia Mare)
  • Centri: Cristina Laslo (Minaur), Eliza Buceschi (Rapid), Ana Maria Țicu (SCM Craiova), Andreea Popa (Minaur), Andreea Rotaru (Gloria Buzău)
  • Interi dreapta: Ana Maria Savu (SCM Craiova), Laura Popa (Rapid București)
  • Extreme dreapta: Laura Moisă (CSM București), Sonia Seraficeanu (Minaur)
  • Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (CSM Slatina), Raluca Băcăoanu (Gloria Bistrița)
ADVERTISEMENT