News

Europol, avertisment de ultimă oră. Au apărut vaccinuri false anti-Covid

27.12.2020 | 12:06
Europol avertisment de ultima ora Au aparut vaccinuri false antiCovid
ADVERTISEMENT

Duminică, 27 decembrie, în ziua în care s-a dat oficial startul campaniei de imunizare anti-Covid, Europol îndeamnă toate statele membre ale Uniunii Europene să aibă în vedere ofertele false care vor acapara piața în următoarea perioadă.

Potrivit directorului agenției pentru cooperare în materie de aplicare a legii, Catherine De Bolle, delincvenții din întreaga lume vor încerca să profite de disperarea oamenilor și de cererea uriașă pentru serul care promite să pună capăt pandemiei.

ADVERTISEMENT

Și Interpol a avertizat recent cu privire la „potenţialele activităţi infracţionale legate de contrafacere, furt şi promovare ilegală a vaccinurilor împotriva Covid-19 şi a gripei” și a cerut vigilență sporită în fața riscului de circulaţie a testelor false.

Atenție la falsele vaccinuri anti-Covid. Vor acapara piața europeană odată cu demararea campaniei de imunizare

De Bolle a subliniat faptul că oficialităţi din domeniu au identificat deja semne concrete ale unor posibile acte criminale. Spre exemplu, presupuse vaccinuri anti-Covid sunt oferite spre vânzare în această perioadă pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

Oricine a riscat şi a dat curs unor asemenea oferte va avea cel mai probabil surpriza să constate că nu va primi nimic sau va primi un fals vaccin.

Ultima variantă putând avea serioase consecinţe din punct de vedere al sănătăţii celui care cumpără aşa ceva”, a declarat directoarea Europol, adăugând că au trimise alertele corespunzătoare şi li s-a solicitat statelor membre să acţioneze cu prudenţă.

ADVERTISEMENT

Autorităţile trebuie să fie pregătite şi pentru tentativele de a fura vaccinul. Europol a identificat posibile puncte nevralgice.

Departamentele de poliţie din întreaga Uniune Europeană conlucrează pentru a proteja transportarea vaccinului”, a mai spus Catherine De Bolle.

ADVERTISEMENT