Premier League

De ce are Eurosport probleme tehnice la transmisiunile Premier League? Răspunsul televiziunii la acuzele fanilor

03.03.2021 | 12:48
De ce are Eurosport probleme tehnice la transmisiunile Premier League Raspunsul televiziunii la acuzele fanilor
Meciurile Premier League transmise de Eurosport in Romania, mereu cu probleme. Explicatiile postului TV
ADVERTISEMENT

FANATIK a solicitat Eurosport România o reacţie oficială la problemele tehnice sau de programare a jocurilor din Premier League, tot mai des semnalate de fanii fotbalului englez. 

Premier League este transmis în România din 2013 de Eurosport. În acest sezon însă, postul pan-european s-a confruntat cu probleme tehnice mai des ca niciodată în timpul transmisiunii meciurilor din campionatul englez, lucru care i-a înfuriat pe fanii loiali celui mai puternic campionat din lume.

ADVERTISEMENT

Eurosport şi problemele de transmisie şi de programare ale celui mai bogat şi puternic campionat din lume: Premier League

Iubitorii Premier League au ajuns la capătul răbdării în weekend când transmisia meciului Tottenham – Burnley a început din minutul 2, când deja se marcase, pentru ca, mai apoi, luni seară, la jocul Everton – Southampton, sunetul de fond să fie decalat faţă de imagine, o problemă constantă la transmisiunile Eurosport din Premier League. Asta după ce meciul Leeds – Southampton de săptămâna trecută a fost transmis doar în format Standard Definition, în timp ce pe HD rula, în reluare(!!!) un meci de snooker!

FANATIK a luat legătura cu reprezentații Eurosport pentru a explica acest lung şir de erori şi alegeri nefericite, când vine vorba de transmisiunile meciurilor din Premier League. Inexplicabile, dacă ne gândim că Eurosport a investit în ultima perioadă atât în conţinut, dar şi în comentatori cunoscuţi, de la Ion Alexandru, de la ProTV, până la veteranii comentariului Eurosport, Ioan Viorel, Adi Dobre sau Manolo Terzian. Asta în timp ce în calitate de “special guests” la emisiunea de profil de pe Eurosport România au fost contractaţi Lucian Sănmărtean şi Gabriel Cânu, varianta românească de “pundits” a britanicilor Roy Keane, Rio Ferdinand sau Alan Shearer, de la Sky Sports, BT Sport sau BBC Sport.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat la Tottenham – Burnley, meci a cărei transmisiuni a început pe Eurosport de la 1-0

De-a lungul sezonului au existat mai multe meciuri în care au apărut decalaje între sunet și imagine sau nu se auzea comentariul, iar în urmă cu câteva zile transmisia meciului Tottenham – Burnley a început în minutul 2, când scorul era deja 1-0.

Duminică, 28 februarie, au fost programate 5 meciuri în Premier League. Prima confruntare a zilei transmisă de Eurosport a fost cu începere de la ora 14:00, Leicester – Arsenal, scor 1-3. La ora 16:00 era programat meciul Tottenham – Burnley.

ADVERTISEMENT
Eurosport, probleme tehnice la transmisiunile Premier League! Cum răspunde televiziunea la acuzele fanilor. Exclusiv
Golul lui Gareth Bale nu a putut fi vizionat live de români, Eurosport începând transmisia din minutul 2, după reuşita galezului

Leicester – Arsenal a fost prelungit cu 7 minute, astfel că transmisiunea celor de la Eurosport pentru meciul Tottenham – Burnley a început cu întârziere, în minutul 2. Însă până atunci, Gareth Bale a deschis deja scorul. Iar aceste probleme de transmisie i-au înfuriat pe fani, care s-au plâns pe forumurile şi emisiunile dedicate exclusiv fotbalului englez din România, din ce în ce mai populare.

Fanii au taxat imediat gafa Eurosport. Calin Mateş, unul dintre cei mai apreciaţi analişti ai fotbalului britanic în mediul online şi pe undele radio, a reacţionat virulent: “Să nu credeţi că respectul faţă de startul unui meci în direct are prioritate. Nici fanii! Este inacceptabil.”

ADVERTISEMENT
calin mates tottenham burnley
Calin Mateş urmăreşte indeaproape fotbalul englez de 10 ani si este unul dintre cei mai apreciati analişti Premier League din Romania

 

Cum explică Eurosport ratarea golului marcat de Spurs: “A fost ghinion!”

FANATIK a stat de vorbă pe acest caz cu Arnold Cobilanshi, directorul de programe al Eurosport România, care a explicat că cele 7 minute de prelungire ale meciului precedent au făcut ca transmisia live să nu poată porni odată cu startul meciului:

“Ce pot să vă spun este că meciul dintre Tottenham și Burnley a început în minutul 1 câteva secunde. Ghinionul a fost că se marcase deja și aici cred că s-au creat nemulțumirile. 

De multe ori, englezii au o pauză între meciuri. Însă, din cauza pandemiei se schimbă și orele de desfășurare și încearcă să se ofere cât mai multe pentru TV și între unele meciuri nu există pauză.

Ghinionul a făcut ca meciul de dinainte să se prelungească cu 7 minute, dar nu poți ieși imediat din transmisia respectivă. Am pierdut primul minut, culmea este că s-a dat gol”, a explicat Cobilanschi.

Eurosport HD a ales să transmită un meci de snooker, în reluare, în dauna unui meci live din Premier League

Din păcate, transmisiunea cu întârziere a meciului Tottenham – Burnley nu este singura problemă cu care s-a confruntat Eurosport în acest sezon. De-a lungul stagiunii, în mai multe meciuri au fost probleme de sunet: probleme cu microfonul comentatorilor, delay între imagini și sunet, lucru petrecut inclusiv luni seară la jocul Everton – Southampton, aspect extrem de iritant pentru suporterul din faţa televizorului care aude ce se întâmplă pe teren înainte de a vedea şi imaginile.

Asta după ce săptămâna trecută, fanii au fost nemulțumiți de faptul că Leeds – Southampton a fost transmis doar pe Eurosport SD, nu și pe HD, pe care rula, în reluare, un meci de snooker! Un sport extrem de îndrăgit, e adevărat, care are fani şi în fotbalul românesc. “Eurosport nu merită să transmită Premier League în România!”, au tunat cei de la Fotbal Englez Punct RO.

eurosport leeds southampton
Programarea Eurosport pe SD a unui meci de Premier League LIVE in dauna unui meci de snooker in reluare pe HD a starnit zeci de reactii si comentarii in mediul online

Eurosport îşi cere scuze şi promite că va analiza decalajul de sunet vs imagine, “fără probleme notabile”, de la transmisiunile meciurilor din Premier League. Comunicatul oficial emis către FANATIK

“Despre problemele cu sunetul, vom face câteva verificări. Știu că au mai fost cazuri în care problemele au venit de la provider astfel încât a apărut inadvertențe între sunet și imagine. Dar la meciurile respective am verificat și în alte rețele și să ştiţi că lucrurile au fost ok”, a motivat Cobilanschi, directorul de programe al Eurosport.

Reprezentanții Eurosport au trimis, mai apoi, un punct de vedere oficial pentru FANATIK cerându-şi scuze pentru startul ratat de la meciul Spurs – Burnley, dar au negat problemele tehnice notabile cu care s-a confruntat televiziunea în acest sezon la transmisiunile meciurilor din Premier League:

”Eurosport le aduce tuturor românilor, în exclusivitate, până la 242 de meciuri live din Premier League. În cazul tuturor evenimentelor difuzate live de Eurosport, fie că este vorba despre fotbal sau orice altă competiție sportivă, facem tot posibilul să le oferim telespectatorilor noștri conținutul de calitate pe care aceștia îl așteaptă, respectând calendarul și programul oficial al acestora.

Pe data de 28 februarie, meciul dintre Tottenham și Burnley a fost difuzat din minutul 01:10 al primei reprize, situație cauzată de prelungirea de 7 minute a competiției difuzate anterior, care a dus la decalarea temporară a programului.

Ne cerem scuze pentru inconvenient și îi asigurăm pe toți cei care ne urmăresc că a fost un caz strict contextual și punctual. De asemenea, în semnalul nostru de difuzare nu am întâmpinat probleme tehnice notabile care să se întindă pe perioade lungi și care să influențeze în mod negativ experiența de vizionare a telespectatorilor noștri.

În același timp, îi asigurăm pe fanii noștri că echipele tehnice sunt în contact direct cu partenerii noștri pentru a interveni prompt în orice astfel de situație. Vom continua să difuzăm cele mai așteptate partide din Premier League și sperăm că românii vor continua să urmărească evoluția echipelor favorite din competiție”, explică reprezentanții Eurosport.

Premier League, cel mai bogat campionat din lume! Drepturile tv pentru perioada 2019-2022, vândute pe un total de 9,2 miliarde de lire sterline

Eurosport a achiziționat drepturile de difuzare ale Premier League în România până în anul 2022. Postul pan-european transmite campionatul Angliei începând din luna decembrie a anului 2013.

Drepturile tv din Premier League sunt cele mai scumpe din lume. Sky Sports, BT Sport și Amazon plătesc 1,665,000,000 de lire sterline pe sezon până în 2022 pentru drepturile de difuzare. Acestor drepturi se adaugă cele 4,2 miliarde de lire sterline (1,4 miliarde pe sezon) plătite de televiziunile străine (inclusiv Eurosport pentru România) pentru transmisiunile meciurilor din cel mai bogat campionat din lume.

  • 9.200.000.000 de lire sterline încasează Premier League pentru drepturile tv în perioada 2019-2022
  • 242 de meciuri din Premier League transmite Premier League
ADVERTISEMENT