Pariuri sportive

Eusebio şi românii. Ce spunea despre Dobrin şi Hagi. Rică Răducanu: “Ne speria”

Marele Eusebio, decedat în această dimineaţă, a fost unul dintre cei mai mari fani ai lui Nicolae Dobrin şi ai lui Gică Hagi. Cel mai mare atacant din istoria Portugaliei pînă la Cristiano...
05.01.2014 | 13:10
Eusebio si romanii Ce spunea despre Dobrin si Hagi Rica Raducanu Ne speria
ADVERTISEMENT

Marele Eusebio, decedat în această dimineaţă, a fost unul dintre cei mai mari fani ai lui Nicolae Dobrin şi ai lui Gică Hagi. Cel mai mare atacant din istoria Portugaliei pînă la Cristiano Ronaldo a evoluat de mai multe ori contra României. În preliminariile pentru Campionatul Mondial din 1966, Portugalia a eliminat România. A fost 2-1 pe terenul lusitanilor, pe 13 iunie 1965, cu o “dublă” semnată de “Perla Neagră”. La Bucureşti, am învins cu 2-0, dar degeaba. Ei au mers la turneul final din Anglia. Şi ultimul amical al lusitanilor a fost tot împotriva noastră, la Porto, încheiat cu victoria gazdelor cu 1-0. În preliminariile pentru Campionatul Mondial din Mexic 1970,  lusitanii ne-au învins pe terenul lor cu 3-0, în 1968, urmînd ca noi să ne luăm revanşa prin golul lui Dobrin, la aproape un an distanţă.

Într-un reportaj reportaj realizat de Evenimentul Zilei în 2011, Eusebio a discutat despre emblemele României.  “Ce mai face Hagi? Are o şcoală de fotbal? Are echipă? Frumos!”, declara, vizibil mirat, “Perla Neagră” a Benficăi, completînd tabloul pe care l-a avut “Regele” în viziunea sa. “Hagi a fost unul dintre cei mai tehnici jucători din fotbalul european”. Fotbalistul român preferat al atacantului care a înscris mai multe goluri decît apariţii în tricoul Benficăi (614 de prezenţe, 638 goluri) a fost emblema fotbalului din Trivale, Gicu Dobrin. “Îmi amintesc de un mare jucător al vostru, am uitat însă cum îl cheamă. Am jucat contra lui în preliminariile pentru Cupa Mondială din 1970… Dobrin. Ce fotbalist! A fost excepţional! Am auzit că a murit. Îmi pare rău”.

ADVERTISEMENT

“O ştiu pe Nadia Comăneci. Ultima oară am văzut-o la o conferinţă. Ilie Năstase? E prietenul meu. Un tip simpatic. Am jucat tenis cu el”

“Intra mîndru şi elegant pe teren! Ne speria!”

Rică Răducanu a fost adversar al mareului Eusebio, rapidistul rememorînd pentru FANATIK întîlnirile cu “Pantera Neagră”. “Dumnezeu să-l ierte! Lumea a pierdut un fotbalist imens, nu mai este nevoie să spun eu cît de valoros a fost, toţi ştiu asta. Cînd îl vedeam cum intră elegant şi mîndru pe teren, ne gîndeam că o să ne rupă, ne speria! Aveau 3-0 numai din prisma echipamentelor, însă la Bucureşti am reuşit să îi batem. Nu prea am avut contact cu el, mi-a încercat poarta cu cîteva şuturi, dar nu a reuşit nimic, nu am avut nici o problemă. Ei credeau că sîntem fraieri, dar am demonstrat că nu e aşa, aveam jucători buni”, a dezvăluit Răducanu.

ADVERTISEMENT

Un antrenor care a trecut pe la Ciocanul Bucureşti l-a descoperit. Eusebio: “Am amintiri frumoase cu el”

Istoria Benficăi şi implicit a lui Eusebio zace pe un munte de evenimente, întîmplări şi performanţe, însă şi pe un blestem care nu pare să aibă putere să fie rupt. Bella Guttmann, antrenor al Ciocanului Bucureşti în 1946, a fost cel care a revitalizat jocul Benficăi şi a creat numele şi palmaresul colosului de azi. Mai exact, istoria ne relateză că la finalul anilor 50, după ce crease din San Paolo şi Porto două super puteri în lumea fotbalului, Guttmann a fost luat de Benfica pentru a revitaliza o echipă aflată în degringoladă. Rezultatele au fost uimitoare, iar “vulturii” au reuşit în primii doi ani de la instalarea ungurului să cucerească titlul şi Cupa Campionilor Europeni, asta întîmplîndu-se într-un mod detaşat, fără emoţii şi cu un sistem revoluţionar pentru acele vremuri, 4-2-4. Fiind cel care l-a ridicat pe culmile succesului pe Eusebio, dar şi adjudecarea a cinci trofee în trei ani, l-au făcut pe Guttmann să ceară şefilor o mărire de salariu, însă decizia respectivei conduceri a rămas în istorie ca fiind cea mai neinspirată  din istoria lui Benfica! Aceştia au preferat să-l demită pe maghiar, iar acesta a aruncat asupra formaţiei lusitane un blestem care nu s-a rupt nici în ziua de azi. “Fie ca 100 de ani de acum încolo Benfica să nu mai cucerească nici un trofeu european”, vorbe care au acoperire, Benfica jucînd şapte finale şi necîştigînd nici măcar una! Despre tehnicianul care l-a adus în fotbalul mare şi l-a transformat în legenda ulterioară, Eusebio spunea că este unul dintre cei mai mari oameni întîlniţi în viaţa sa. ”Guttman a fost antrenorul meu timp de trei ani şi cu el am reuşit să cîştigăm absolut tot. Am amintiri frumoase despre el, atît ca om cît şi ca antrenor”, a fost declaraţia “Perlei din Mozambic”.

ADVERTISEMENT

 

 

 

 

Eusebio da Silva