Un proiect legislativ, inițiat de peste 50 de parlamentari PSD, semnat inclusiv de premierul Marcel Ciolacu, alături de minoritățile naționale, prevede introducerea unui proces de evaluare anuală a funcționarilor publici care să includă și o verificare, în scris, a cunoștințelor teoretice privind actele normative care reglementează activitățile acestora.
Proiectul de act normativ, prin care se propune modificarea Ordonanței de Urgență 55/2019, propune introducerea unui proces de evaluare anuală a funcționarilor publici, în funcție de obiectivele individuale și a criteriilor de performanță stabilite raportate la rezultatele obținute de către funcționarii publici.
„Procesul de evaluare a performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici de execuție și a funcționarilor publici de conducere reprezintă aprecierea obiectivă a cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile a căror îndeplinire este cerută conform fișei postului și a performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici, prin compararea gradului și a modului de îndeplinire a obiectivelor individuale și a criteriilor de performanță stabilite cu rezultatele obținute în mod efectiv de către funcționarul public”, se arată în proiectul normativ.
În plus, pe lângă evaluarea performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor public, modificarea normativă include și un examen scris în care să fie verificate cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile fișei postului funcționarului public.
„Evaluarea prevăzută în codul administrativ se realizează anual, în scopul aprecierii cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile a căror îndeplinire este cerută conform fișei postului funcționarului public și a performanțelor obținute, prin raportarea rezultatelor obținute în mod efectiv și a criteriilor de performanță la obiectivele stabilite”, se mai arată în proiectul actului normativ.
Potrivit documentului citat, răspunsurile bugetarilor vor fi notate cu note între 1 și 5, nota finală fiind media notelor acordate de membri comisiilor de evaluare. Obținerea unei note mai mici de 3 la verificarea cunoștințelor legislative atrage automat acordarea calificativului nesatisfăcător. De asemenea, proiectul precizează că testarea se va face „se va desfășura în prezența persoanei competente a stabili întrebările sau a unui funcționar public delegat de persoana competentă pentru a asista pe durata desfășurării procedurii”.
În expunerea de motive, inițiatorii precizează că actuala reglementare nu stabilește un proces de evaluare a cunoștințelor legislative necesare funcționarilor publici. „În contextul evoluției legislative și a necesității corelării permanente și aplicării în ansamblu și integrat a normelor naționale și europene, apare ca evidentă exigența unei bune cunoașteri de către toți funcționarii publici a acelor norme care reglementează activitățile pe care aceștia le realizează, conform atribuțiilor stabilite prin fișa postului.
O bună cunoaștere teoretică, legislativă este condiția esențială a performanței individuale și a realizării criteriilor și obiectivelor stabilite funcționarului public”, se mai arată în proiectul legislativ, înaintat la Senat, în calitate de primă cameră sesizată.