News

Evaluare Națională 2022. Subiecte și barem la limba română pentru clasa a VIII-a. Update

Ministerul Educaţiei a publicat subiectele şi baremul la limba română la Evaluarea Naţională 2022 pentru clasa a VIII-a. Elevii au avut mai multe exerciţii de rezolvat.
14.06.2022 | 06:34
Evaluare Nationala 2022 Subiecte si barem la limba romana pentru clasa a VIIIa Update
Subiecte limba română Evaluare Națională 2022, clasa a VIII-a. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
14-06-2022
12:25

S-au publicat subiectele și baremul de la Limba Română

Ministerul Educației a publicat subiectele care s-au dat elevilor la proba de Limba Română a Evaluării Naționale 2022.

 

De asemenea, a făcut public și baremul de corectare, care poate fi consultat AICI.

 

 

14-06-2022
11:08

Cum li s-au părut elevilor subiectele de la Limba Română

Elevii au ieșit fericiți din sălile de examen, potrivit Observator. Mulți dintre ei au spus că subiectele au fost chiar mai ușoare decât la simulare.

Unii candidați și-au luat părinții în brațe, cu certitudinea că vor lua o notă mare. Alții au declarat că exercițiile au fost prea simple pentru clasa a VIII-a.

14-06-2022
07:16

Subiectele de la română. Ce a picat astăzi

La primul subiect, elevii au primit două texte: un fragment din “Toate pânzele sus” de Radu Tudoran şi unul din “Frânturi din viaţa lui Delavrancea” de Cella Delavrancea, pe baza cărora au trebuit să rezolve mai multe exerciţii.

La subiectul al doilea, elevii au avut de redactat un text narativ de minim 150 de cuvinte, în care să prezinte cea mai frumoasă întâmplare din vacanţă. Textul trebuia să includă o secvenţă descriptivă şi una de dialog.

 

14-06-2022
07:06

Când apar subiectele la română de la Evaluare Naţională 2022

În curând, aşteptăm să apară primele imagini cu foaia cu subiectele la limba română, Evaluare Naţională 2022.

Conform primelor informaţii, subiectele ar fi fost unele de dificultate medie.

14-06-2022
06:35

Barem şi rezolvarea subiectelor la română

Elevii sunt în plin examen la limba română, dar, cel mai probabil, părinţii şi rudele lor se gândesc deja la barem şi la cum se rezolvă corect subiectele de azi.

Informaţii despre aceste lucruri puteţi citi AICI.

14-06-2022
06:03

A început proba la limba română. Recomandarea profesorilor

A început proba la limba română, prima de la Evaluarea Naţională 2022. Elevii au circa 2 ore la dispoziţie pentru a rezolva subiectele de pe foaia de examen.

Profesorii recomandă elevilor să citească cu mare atenţie cerinţele, să îşi organizeze bine ideile şi să utilizeze ciorna atunci când sunt nesiguri.

14-06-2022
05:35

Ce s-a dat anul trecut la română la Evaluare

Subiectele de anul trecut le-au dat oarecare bătăi de cap elevilor.

Ei avut avut de rezolvat cerinţe pe baza unui text din Dilema Veche şi a unuia scris de Sorin Titel, dar şi de redactat un text narativ. Mai multe detalii AICI.

14-06-2022
05:07

Ce a picat la română, la simularea de Evaluare Naţională

În vreme ce elevii aşteaptă să înceapă proba scrisă, să facem o scurtă recapitulare legat de ce s-a dat la română la simularea de Evaluare Naţională 2022, din urmă cu circa două luni.

Astfel, elevii au avut atunci două fragmente texte, unul de Cezar Petrescu şi altul de Francisc Munteanu, pe baza cărora trebuiau să rezolve câteva exerciţii.

De asemenea, au mai avut de făcut un text argumentativ şi o caracterizare de personaj. Mai multe detalii puteţi vedea AICI. 

14-06-2022
04:36

Principalele reguli la Evaluare Naţională 2022

155.820 de absolvenţi ai clasei a VIII-a sunt aşteptaţi să vină astăzi la examenul de limbă română. De menţionat că şi anul acesta se face supravegherea video a sălilor.

Candidaţii nu au voie să vină în sălile de examen cu ciorne, manuale, însemnări etc, iar bunurile lor personale (ghiozdane, telefoane, poşete, sacoşe)  trebuie lăsate sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ. Nu este permisă intrarea în sala de examen cu ele. Cei care nu respectă regula, nu vor fi lăsaţi să susţină proba.

14-06-2022
04:03

Evaluarea Naţională începe la ora 9

Emoţiile încep să crească pentru elevi. De la ora 8 la ora 8.30 se va face accesul în sălile de examen, iar ei ar trebui să aibă actul de identitate şi instrumente de scris.

De la ora 9, vor primi subiectele şi hârtia ştampilată pentru ciorne. Timpul de rezolvare a subiectelor este de 120 de minute. 

Elevii claselor a VIII-a din România au intrat deja în febra examenelor de la Evaluarea Națională. Astăzi, 14 iunie, are loc proba la limba română. FANATIK vă va prezenta subiectele, rezolvarea şi baremul acestora, imediat ce ele vor fi disponibile.

Model Subiecte limba română Evaluare Națională 2022, clasa a VIII-a

Vineri, 3 iunie, elevii de clasa a opta au încheiat cursurile. Pentru ei, finalul anului școlar 2021 – 2022 a venit cu o săptămână mai devreme față de restul elevilor și copiilor de grădiniță.

ADVERTISEMENT

Acest lucru le oferă un răgaz pentru pregătirile pe ultima sută de metri pentru Evaluare Națională de la clasa a VIII-a.

Un model de subiecte pentru examenul propriu-zis a fost postat deja pe site-ul Ministerul Educației, un portal dedicat tuturor examenelor din învățământul din România: primar, gimnazial și liceal. În ceea ce privește Evaluarea Națională la matematică, sigur îți sunt utile și câteva sfaturi de la un profesor ca să nu greșești la examen.

ADVERTISEMENT

Astfel, modelul de subiecte de la limba și literatura română constă în două părți.

La SUBIECTUL I, elevii primesc un Text (în acest caz Ioana Pârvulescu, ”Simplu elogiu al cărţii”) pe bază căruia trebuie să răspundă la mai multe cerințe.

Partea A de la SUBIECTUL I constă în 10 întrebări, iar partea B în alte 8.

În ceea ce privește SUBIECTUL II, aici elevii trebuie să alcătuiască, în 80 – 120 de cuvinte, rezumatul Textului de la primul subiect. Punctele se acordă după cum urmează:

ADVERTISEMENT
 • conținutul rezumatului – 12 puncte
 • redactarea rezumatului – 8 puncte (coerența textului – 1 punct; proprietatea termenilor folosiți – 1 punct;
 • corectitudinea gramaticală – 1 punct; claritatea exprimării ideilor – 1 punct; respectarea normelor de
 • ortografie – 2 puncte; respectarea normelor de punctuație – 1 punct; lizibilitatea – 1 punct).

Barem subiecte română Evaluare Națională 2022, clasa a VIII-a

Autoritățile din Educație au postat și baremul pentru modelul de subiecte de mai sus. Astfel, la SUBIECTUL 1 se acordă 70 de puncte, iar la SUBIECTUL II 20 de puncte, 10 fiind din oficiu. Trebuie să știi și ce ai de făcut în caz că iei mai puțin de nota 5 la Evaluare Națională.

ADVERTISEMENT

Regulamentul examenului de Evaluare Națională 2022 este similar celui de anul trecut. Astfel, accesul candidaților în săli este permis de la ora 8:00 până la ora 8:30. Examenul va începe la ora 9:00.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute și se calculează după completarea casetei de identificare.

Începând cu ora 9:00, candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciornă.

Elevii vor completa caseta de identificare (în maximum 15 de minute), iar asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta.

La probele scrise ale Evaluării Naționale – 2022, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul. Acestea se vor adăuga prin capsare în alte două locuri, situate între cele trei locuri inițiale. Broșura se predă la finalul probei și, întrucât conține subiectele la română  de la Evaluare Națională și rezolvarea acestora, nu rămâne în posesia candidaților.

Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.

Calendar Evaluare Națională 2022

Evaluarea Națională 2022 va avea loc în perioada 14 – 17 iunie, potrivit calendarului publicat în Monitorul Oficial în toamna anului trecut.

Elevii de clasa a VIII-a au încheiat cursurile pe 3 iunie. Înscrierea candidaților s-a făcut automat de către secretariatele școlilor în perioada 30 mai – 3 iunie.

Calendarul probelor și rezultatelor de la Evaluarea Națională 2022 este următorul:

 • 30 mai – 3 iunie 2022: Înscrierea la evaluarea națională
 • 3 iunie 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
 • 14 iunie 2022 Limba și literatura română — probă scrisă
 • 16 iunie 2022 Matematica — probă scrisă
 • 17 iunie 2022 Limba și literatura maternă — probă scrisă
 • 23 iunie 2022 (până la ora 14,00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
 • 23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor
 • 24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
 • 24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor
 • 30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
ADVERTISEMENT
Momentul în care o şoferiţă zboară printr-o benzinărie şi evită la milimetru pompa...
Momentul în care o şoferiţă zboară printr-o benzinărie şi evită la milimetru pompa de gaz, apoi aterizează într-o curte, în Iaşi
Anunțul oficial făcut de TAS, la o lună după apelul depus de Simona...
Anunțul oficial făcut de TAS, la o lună după apelul depus de Simona Halep
Păreau cuplul perfect, dar căsnicia lor ar trece prin cea mai gravă criză...
Păreau cuplul perfect, dar căsnicia lor ar trece prin cea mai gravă criză din cei 15 ani. Și-a înșelat soția cu o jurnalistă?
Cât de frumoasă este soţia lui Ionuţ Iftimoaie. Maria întoarce toate privirile şi...
Cât de frumoasă este soţia lui Ionuţ Iftimoaie. Maria întoarce toate privirile şi vrea să dea o nouă lovitură în afaceri
Tancurile Abrams își fac apariția pe frontul ucrainean. Kievul trebuie să decidă dacă...
Tancurile Abrams își fac apariția pe frontul ucrainean. Kievul trebuie să decidă dacă le folosește pentru apărare sau le păstrează pentru o viitoare contraofensivă
Aici si-a trait Rona Hartner ultimele clipe. Imagini nemaivazute cu vila de pe...
Aici si-a trait Rona Hartner ultimele clipe. Imagini nemaivazute cu vila de pe malul apei....
HALEP A PRIMIT VESTEA în această dimineață! Decizia cruntă luată de TAS
HALEP A PRIMIT VESTEA în această dimineață! Decizia cruntă luată de TAS
Un fan al cuplului Meghan-Harry stârnește un nou scandal în monarhia britanică
Un fan al cuplului Meghan-Harry stârnește un nou scandal în monarhia britanică
Vasilică Ceterașu, acuzat că a AGRESAT și a LOVIT o femeie. Artistul s-a...
Vasilică Ceterașu, acuzat că a AGRESAT și a LOVIT o femeie. Artistul s-a dat la ea, însă aceasta l-a refuzat: ''Mi-a pus mâna pe picior, zicea că în noapte asta bem, ne distrăm. L-am refuzat și m-a lovit''
Cum arată fiicele lui Corneliu Vadim Tudor la opt ani de la moartea...
Cum arată fiicele lui Corneliu Vadim Tudor la opt ani de la moartea tribunului. Cu ce se ocupă Lidia și Eugenia
„L-am sufocat, l-am pus într-un giulgiu, am închis mormântul”. Pasaje din interogatoriul liderului...
„L-am sufocat, l-am pus într-un giulgiu, am închis mormântul”. Pasaje din interogatoriul liderului Hamas, condamnat la 4 pedepse pe viață și eliberat în 2011
Cel mai monstruos asasinat politic din istoria României. Ziua când 64 de demnitari...
Cel mai monstruos asasinat politic din istoria României. Ziua când 64 de demnitari au fost uciși
Cum e viața la -71 de grade Celsius? N-ai nevoie de frigider și...
Cum e viața la -71 de grade Celsius? N-ai nevoie de frigider și nu poți opri motorul mașinii