Ministerul Educației a anunțat schimbări importante privind probele de Evaluare Națională 2025. La clasa a II-a se va desfășura în perioada 13- 16 mai, la clasa a IV-a va fi între 20 și 22 mai, în timp ce la clasa a VI-a va avea loc în intervalul 27-29 mai.
Una dintre noutăți o reprezintă timpul alocat pentru rezolvarea subiectelor la clasa a II-a. Elevii vor avea cu 15 minute mai mult față de anii trecuți. Astfel, durata testului va fi extinsă de la 30 la 45 de minute.
„Decizia a fost bazată pe armonizarea duratei testelor scrise, astfel încât toți elevii, inclusiv cei din mediul rural, să-și poată demonstra abilitățile de scris-citit-socotit fără presiunea timpului, într-o oră de curs, așa cum sunt obișnuiți”, a transmis Ministerul Educației.
Totodată, în cazul Evaluării Naționale la clasa VI-a, denumirea probelor a fost actualizată. Primul test pe care elevii îl vor susține va fi destinat evaluării competențelor din aria curriculară „Limbă şi comunicare” – Limba română.
A doua probă la Evaluarea Națională la clasa a VI-a va fi la „Limbă și comunicare” – Limba maternă. Cel de-al treilea test vizează evaluarea cunoștințelor la „Matematică și Științe ale Naturii”, se arată în precizarea Ministerului Educației.
De asemenea, școlarii care fac parte din minoritățile naționale și au făcut cursurile în limba maternă vor primi testul la „Matematică şi Ştiinţe ale naturii” atât în limba în care au studiat, dar și în limba română.
O altă noutate o reprezintă faptul că rezultatele obținute de elevi la evaluările naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor fi exprimate prin punctaje. Amintim că acestea nu vor fi afișate sau comunicate public.
Totodată, nu pot fi trecute în catalog. Totuși, rezultatele vor putea fi transformate în note sau calificative și vor fi trecute în catalogul clasei în situația în care un elev solicită în scris acest lucru.
„Încărcarea rezultatelor obţinute de elevi la testele administrate la EN 2025 se va realiza individual, pentru fiecare elev în parte, în funcţie de clasă şi de testul susţinut”, mai arată Ministerul Educației.