News

Evaluarea Națională 2021. Sorin Cîmpeanu, precizări cu privire la organizarea examenului în școli

Evaluarea Națională 2021. Sorin Cîmpeanu a făcut precizări cu privire la organizarea examenului în instituțiile de învățământ, în condițiile în care se suprapune cu ultima săptămână de școală.
07.06.2021 | 23:55
Evaluarea Nationala 2021 Sorin Cimpeanu precizari cu privire la organizarea examenului in scoli
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației a confirmat că unii elevi vor face orele online în perioada examenelor. Totuși, acesta a precizat că nu este obligatoriu ca toată suprafața școlilor să fie transformată în centru de examen.

Cu excepția claselor terminale, elevii vor încheia acest an școlar la data de 25 iunie. Examenul de evaluare națională va debuta la data de 22 iunie.

ADVERTISEMENT

Evaluarea Națională 2021. Sorin Cîmpeanu, precizări cu privire la organizarea examenului în școli

Sorin Cîmpeanu a declarat că există înstituții de învățământ care pot organiza orele de curs și examenul în același timp: „centrul de examen nu e obligatoriu să acopere întreaga școală.

„Există școli care se pot organiza astfel încât să facă și ore cu prezență fizică”, a explicat acesta.

ADVERTISEMENT

„Consiliile de Administrație, conducerile școlilor au obligația de a lua cele mai bune decizii pentru a reuși să îmbine ambele cerințe în funcție de specificul școlii,” a spus ministrul Educației, luni seara, la TVR.

Sorin Cîmpeanu, optimist cu privire la rezultatele de la Evaluarea Națională

„Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, am reușit să organizăm simularea pentru Evaluarea Națională. Rezultatele au fost îmbucurătoare,” a declarat Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

„Două treimi, peste 65% (n.r.- dintre elevi) au reușit să promoveze. Este, dacă vreți, în mod paradoxal, cel mai bun rezultat din ultimii 6 ani. Asta îmi dă încredere că elevii vor fi pregătiți, în pofida tuturor dificultăților,” a adăugat acesta.

Și materia pentru Evaluarea Națională de anul acesta a suferit modificări: „am adaptat materia de examen la specificul acestui an școlar, care a fost atipic. În sensul în care, colective de profesori, pentru fiecare disciplină, au reușit să perie materia astfel încât să rămână aspectele esențiale, relevante pentru formarea elevilor”.

ADVERTISEMENT

„Elevii au nevoie, mai mult decât oricând, de consiliere”

În momentul de față, sunt aproximativ 2.500 de consilieri pentru trei milioane de elevi. În cest context, ministrul Educației și-a propus ca fiecare școală să beneficieze de un consilier, chiar dacă are sub 500 de elevi. Acest proces va fi, însă, unul de durată.

„Este foarte clar că avem nevoie mai mult decât oricând de consilieri pentru că pierderile suferite de elevi pe perioada de criză au fost nu numai în plan educaţional, au fost în plan social, plan emoţional, plan psihic chiar. Este nevoie mai mult decât oricând. Avem 2.500 de consilieri pentru trei milioane de elevi. Media este de un consilier la 1.200 de elevi,” a spus demnitarul.

„Ce propunem, ce vom face: un consilier pentru fiecare şcoală chiar dacă are sub 500 de elevi, poate să aibă 200, 250, 300 – trebuie un consilier şcolar cu dublă competenţă asistenţă psiho-pedagogică şi orientare şcolară. Peste 500 de elevi – al doilea consilier, peste 1.000 al treilea, peste 1.500 al patrulea consilier,” a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT