Elevii de clasa a VIII-a din România au susținut, luni, proba de limba și literatura română de la Evaluare Naţională 2023. În urmă cu puțin timp, pe site-ul dedicat examenelor naționale, subiecte.edu.ro, au fost publicate subiectele și baremul de corectare.
Iată și baremul de corectare:
Primul subiect este notat în total cu 70 de puncte, secţiunea A având patru subsecţiuni notate cu câte două puncte şi cinci secţiuni notate cu 6 puncte. La rândul ei, cerinţa B are, de asemenea, patru subsecţiuni notate cu câte două puncte şi patru notate cu câte patru puncte.
Subiectul II este notat cu 20 de puncte. Este vorba de o compunere în care se cere caracterizarea personajului Lia, din “Limir Împărat”, de Ioan Slavici. Conţinutul compunerii este notat cu 12 puncte, în timp ce redactarea cu 8 puncte, în cadrul acestei ultime secţiuni avându-se în vedere ortografia (1 puncte), respectarea normelor de punctuaţie (1 punct), lizibilitatea (1 punct) sau claritatea exprimării ideilor (1 punct).
Din oficiu sunt acordate 10 puncte.
Vezi aici subiectele la Evaluarea Naţională, proba de Limba şi Literatura Română
Evaluarea Națională 2023. Barem limba română. Așa cum ne-a obișnuit în ultimii ani, Ministerul Educației prezintă, pe site-ul dedicat acestui examen, modul în care se rezolvau subiectele. Elevii pot afla, cu aproximație, ce notă ar putea obține la testare.
Luni, 19 iunie, cei circa 183.000 de elevi ai claselor VIII-a din România au început examenele de la Evaluare Națională 2023. Prima probă a fost cea de la limba română. Peste două zile urmează să dea examen la matematică.
Conform Regulamentului anunțat de Ministerul Educației, accesul în centrele de examen s-a făcut de la ora 8.00 până la 8.30. Apoi, la 9.00 au fost distribuite foile cu subiectele. Probele de examen durează două ore.
Candidații trebuie să știe că pot intra la examen doar dacă au la ei actul de identitate, pix sau stilou cu cerneală albastră. Este indicat să aibă la ei apă și șervețele. Atenție! Intrarea în sală cu materiale ajutătoare sau telefon mobil poate duce la eliminarea elevului din examen. Lucrarea sa va fi notată cu 1.
Elevii au primit subiectele sub formă de broșură. Dacă eu nevoie, pot să ceară pagini suplimentare. Candidații care vor să predea lucrările înainte de expirarea timpului maximum pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră de la începerea rezolvării subiectelor.
Și în acest an, Ministerul Educației va publica, la orele după-amiezii, subiectele la proba scrisa la limba și literatura română, din cadrul Evaluării Naționale 2023. La rândul său, baremul de corectare va fi publicat pe site-ul subiecte.edu.ro după încheierea examenului.
Elevii au primit 10 puncte din oficiu. Pentru a obține o notă cât mai bună, ei trebuie să rezolve corect cât mai multe cerințe. Subiectul I, așa cum a fost și la simulare, vine cu 70 de puncte, iar al doilea cu 20 de puncte.
Reprezentanții Ministerului Educației au prezentat un ghid în care explică, pe larg, cum se desfășoară examenul de Evaluare Națională în 2023. În timpul rezolvării cerințelor la română, elevii trebuie să știe că un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect.
De asemenea, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea
cu X a răspunsului considerat corect. La proba de limba română sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.
Mare atenție! În sala de examen nu aveți voie să comunicați cu alți elevi sau cu exteriorul. Este interzis copiatul precum și transmiterea de materiale care permit copiatul. Nu aveți voie nici să schimbați, cu alți candidați. ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
”Încălcarea regulilor menţionate va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba în cauză. Candidaţii eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă”, anunță ministerul.
Fostul ministru al educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat, încă din august 2022, revenirea la programele care erau înainte să vină pandemia: ”Având în vedere că în anul școlar 2021-2022 nu au fost perioade de întrerupere a școlii, în ipoteza în care nici în anul școlar 2022-2023 nu vor exista întreruperi, s-a decis, în acord cu partenerii de dialog social, revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, cât și pentru examenul național de bacalaureat”, spunea oficialul.
Iată, mai jos, programa la limba și literatura română pentru Evaluarea Națională 2023:
Elevii de clasa a VIII-a au încheiat cursurile pe 16 iunie. Înscrierea candidaților, programată inițial între 6 și 9 iunie, s-a prelungit până pe 16 iunie. Evaluarea Națională 2023 are loc în perioada 19-22 iunie. După proba la limba română care se va desfășura pe 19 iunie, urmează proba la matematică, pe 21 iunie.
Cei care învață în alte limbi vor susține proba la limba maternă pe 22 iunie. Primele rezultate se vor afișa pe 28 iunie, iar cele finale, de după contestații, pe 4 iulie 2023. Iată calendarul din acest an:
Descoperă cum poți obține rezultate excelente la Evaluarea Națională 2023 la limba română! Cu baremul corect în față și abordarea potrivită, rezolvarea subiectelor devine mai accesibilă. Folosind tehnici de analiză textuală și strategii argumentative bine definite, poți impresiona evaluatorii și obține o notă remarcabilă.
Pentru a reuși, este important să înțelegi cerințele fiecărui subiect și să abordezi fiecare aspect într-un mod coerent și bine argumentat. Un exemplu de rezolvare a subiectelor te poate ajuta să înțelegi structura și conținutul necesare într-un comentariu literar sau într-un eseu.
Atunci când abordezi subiectele de la Evaluarea Națională la limba română, acordă atenție și baremului de corectare. Acesta oferă indicii prețioase cu privire la ceea ce se așteaptă de la tine și te poate ghida în alcătuirea răspunsurilor.
Prin practică și pregătire temeinică, poți să obții un punctaj maxim la Evaluarea Națională. Concentrează-te pe înțelegerea textelor și folosirea argumentelor relevante în compunere. Eseurile bine structurate, cu idei clare și corecte, sunt apreciate de evaluatori și pot face diferența în obținerea unei note înalte.
Rezultatele Evaluării Naționale 2023 pot influența parcursul tău academic viitor. Cu o pregătire adecvată și o abordare atentă a subiectelor, poți fi pe drumul spre succesul academic și obținerea unei note remarcabile la limba română.
Nu uita că un echilibru între înțelegerea textelor și exprimarea personală este esențial în obținerea unei note bune. Explorează strategiile de rezolvare și asigură-te că îți valorifici potențialul maxim în cadrul Evaluării Naționale 2023 la limba română.