News

Evaluarea Națională 2024, ce trebuie să nu facă niciodată elevul pe lucrarea de concurs. Reguli de care trebuie să țineți cont

Evaluarea Națională 2024. Ce reguli trebuie respectate la probele scrise la acest examen pe care îl susțin elevii români
24.06.2024 | 12:00
Evaluarea Nationala 2024 ce trebuie sa nu faca niciodata elevul pe lucrarea de concurs Reguli de care trebuie sa tineti cont
Evaluarea Națională 2024. Ce reguli trebuie îndeplinite pentru a susține proba scrisă. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

100.000 de elevi din întreaga țară se pregătesc să susțină Evaluarea Națională 2024, așa că este esențial să cunoaștem regulile care trebuie urmate pentru acest examen.

În primul rând, trebuie menționat că elevilor le este interzis accesul în sala de examen cu o serie de obiecte, inclusiv ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, rezumate, ciorne, telefoane mobile, căști audio și alte dispozitive de comunicare.

ADVERTISEMENT

Cei care vin cu astfel de obiecte la examen sunt obligați să le lase în sala de depozitare a obiectelor personale, altfel nu vor fi primiți la examen.

De asemenea, elevii care intră în sala de examen trebuie să respecte regula de a nu comunica între ei sau cu exteriorul, să nu transmită materiale, să nu schimbe foi de examen, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea ajuta la rezolvarea subiectelor.

ADVERTISEMENT

Regulament Evaluare Națională 2024. Ce se întâmplă la proba de Limba română de la EN 2024

Examinările scrise la limba română, matematică și limba maternă din cadrul Evaluării Naționale încep la ora 9:00, iar elevii au la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele. Accesul elevilor în sălile de examen este permis de la ora 8:00 până la ora 8:30.

Examenul va începe la ora 9:00. Durata pentru redactarea subiectelor fiecărei probe scrise este de 120 de minute, calculate după completarea casetei de identificare.

ADVERTISEMENT

Elevii care au obținut aprobarea Comisiei Județene de Organizare a Evaluării Naționale beneficiază de prelungirea timpului de lucru cu maximum două ore, conform Procedurii speciale pentru asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, auz sau tulburări de neurodezvoltare.

Candidații vor fi ghidați de către supraveghetori direct către locurile lor din sala de examen, fiind așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică.

ADVERTISEMENT

Între orele 8:30 și 9:00, candidații vor fi verificați și li se va explica modul de desfășurare a probei. La ora 9:00, candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciornă. Aceștia vor completa caseta de identificare (în maximum 15 minute), iar supraveghetorii vor verifica datele și vor sigila caseta.

Timpul alocat pentru redactarea unei lucrări scrise este de două ore, începând din momentul în care toate subiectele au fost distribuite elevilor.

Ce trebuie să știe toți elevii care dau Evaluarea Națională la matematică

Inclusiv la matematică se aplică aceleași reguli privind accesul în sălile de examene. Pentru redactarea lucrărilor scrise, elevii trebuie să folosească doar cerneală sau pastă albastră.

Pentru schițe și desene, pot utiliza și creionul. La proba de Matematică, elevii pot face marcaje pe figurile geometrice și le pot completa folosind creionul sau stiloul/pixul cu pastă albastră.

Este permis să se deseneze figuri geometrice în spațiul destinat rezolvării problemelor la proba de Matematică, folosind creionul sau stiloul/pixul cu pastă albastră.

Un răspuns de la Subiectul I sau Subiectul al II-lea la proba de Matematică poate fi corectat prin tăierea acestuia cu o linie orizontală și încercuirea răspunsului corect.

La proba de Matematică, elevii pot utiliza instrumente de desen, dar folosirea mijloacelor de calcul este interzisă. Se vor folosi doar foile furnizate de supraveghetori.

Cum se poate corecta o greșeală la Evaluarea Națională

La Limba şi literatura română şi/sau maternă sunt acceptate sublinierile pe text cu creion ori stilou/pix de culoare albastră sau delimitarea propoziţiilor în frază.

„Dacă răspunsul constă în marcarea cu X a unei opţiuni, acesta poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect” , scrie în comunicatul Ministerului Educației.

În ceea ce privește proba la Matematică, Ministerul Educației a precizat că sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu „creion sau stilou/pix de culoare albastră sau realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor”.

Totodată, „un răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect”.

Cum se corectează lucrările la EN

Lucrările elevilor la Evaluarea Națională vor fi corectate prin intermediul unei platforme digitale, similar sesiunii de simulare. Toate lucrările susținute la simularea Evaluării Naționale, desfășurată între 5 și 7 februarie 2024, au fost scanate, iar elevii au fost prezenți în clasă în timpul acestui proces.

Fiecare elev a primit imediat un cod, pe care îl va folosi pentru a verifica rezultatele pe 23 februarie, când notele vor fi afișate în școli. Rezultatele sunt anonime, iar elevii vor afla ce note au obținut utilizând codul primit. Același sistem va fi implementat și la examenele naționale de Evaluare Națională.

Conform metodologiei, se permite o diferență de până la 1 punct între notele acordate de cei doi profesori evaluatori pentru toate subiectele. În cazul în care elevul obține punctaje diferite la întrebările tip grilă de la cei doi evaluatori, platforma digitală va calcula media celor două note.

ADVERTISEMENT