News

Evaluarea Națională la clasa a VI-a, o nouă amânare. Când vor da elevii examenul. Anunțul Ministerului Educației

Evaluarea Națională la clasa a VI-a suferă o nouă amânare, din cauza grevei generale. Ministerul Educației a anunțat o nouă dată a examenului.
29.05.2023 | 14:14
Evaluarea Nationala la clasa a VIa o noua amanare Cand vor da elevii examenul Anuntul Ministerului Educatiei
Evaluarea Națională la clasa a VI-a, o nouă amânare. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Evaluarea Națională la clasa a VI-a, programată inițial pe 24 și 25 mai, suferă o nouă amânare. Ministerul Educației anunță, într-un comunicat, data la care vor da elevii examenul.

Evaluarea Națională la clasa a VI-a, o nouă amânare. Anunțul Ministerului Educației în privința noii date a examenului

Greva generală a profesorilor, intrată luni, 29 mai, în a doua săptămână, dă peste cap examenele din această perioadă. Evaluarea Națională de clasa a VI-a, amânată deja în urmă cu 7 zile, a fost din nou reprogramată.

ADVERTISEMENT

”A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2022 – 2023.

Astfel, Evaluarea națională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 12 iunie – Limbă și comunicare, respectiv 13 iunie – Matematică și științe ale naturii”, se arată în comunicatul de luni.

ADVERTISEMENT

Inițial, conform metodologiei prezentate pe site-ul Edu.ro, elevii de clasa a VI-a trebuiau să se prezinte la testare pe 24 și 25 mai. Aveau de susținut proba la limbă și comunicare (miercuri, 24 mai 2023), apoi matematică și științe ale naturii (joi, 25 mai 2023).

Greva generală din Educație a dat însă peste cap calendarul. Astfel, pe 23 mai s-a decis o primă amânare a examenului. Ministerul anunța, marți, că elevii de clasa a VI-a vor reveni în bănci pe 30 mai 2023 la limbă şi comunicare și pe 31 mai 2023 la matematică şi științe ale naturii.

ADVERTISEMENT

Greva generală amenință și celelalte examene naționale ale verii

Întrucât negocierile dintre sindicate și guvernanți nu au ajuns la un punct comun, examenele verii sunt amenințate. Recent, Guvernul a venit de mai multe ori cu aceeași ofertă pe care profesorii au refuzat-o din prima: prime în loc de salarii mai mari.

Dat fiind acest lucru, președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, a spus luni, într-o intervenție la Digi24, că examenele ar putea fi amânate. Luni, la Guvern, au loc noi discuții.

ADVERTISEMENT

”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a spus acesta.

ADVERTISEMENT