News

Eveniment astronomic istoric programat miercuri: lansarea rachetei SpaceX, cu echipaj uman la bord

27.05.2020 | 10:41
Eveniment astronomic istoric programat miercuri lansarea rachetei SpaceX cu echipaj uman la bord
ADVERTISEMENT

Un eveniment astronomic cu conotații istorice este programat a avea loc miercuri, 27 mai. E vorba de lansarea rachetei SpaceX, cu echipaj uman la bord.

Eveniment astronomic istoric programat miercuri: lansarea rachetei SpaceX, cu echipaj uman la bord

SpaceX, compania lui Elon Musk care produce rachete spațiale, este la câteva ore de o lansare istorică alături de NASA.

ADVERTISEMENT

Miercuri, 27 mai, la ora 23:33 (ora României) agenția spațială americană și SpaceX vor lansa o rachetă care va duce pe Stația Spațială astronauți. Va fi prima dată când o capsulă Crew Dragon produsă de SpaceX va avea la bord astronauți, fiind doar testată până în prezent.

Va fi pentru prima dată în istorie când o companie aerospațială comercială transportă oameni pe orbita Pământului. La evenimentul de lansare și-a anunțat prezența și președintele SUA, Donald Trump, scrie site-ul Go4it.

ADVERTISEMENT

Unde are loc evenimentul istoric

Evenimentul NASA și SpaceX care are în centru lansarea rachetei va fi găzduit de Centrul Spațial Kennedy din Florida. În cazul în care vremea va fi nefavorabilă sau apar probleme tehnice atunci NASA ar putea reprograma lansarea pentru 30 sau 31 mai, acestea fiind zile de rezervă.

Racheta va decola de pe ”Pad 39A”, un site istoric care a fost punctul de plecare al misiunilor care datează din epoca Apollo. SpaceX a închiriat actualmente pad-ul de lansare de la NASA.

ADVERTISEMENT

Cei care vor să urmărească această lansare istorică o pot face pe canalul de YouTube NASA, cel care va transmite live începând cu ora 19:15 a României pregătirile pentru lansare, care vor culmina la ora 23:33 cu lansarea misiunii Demo-2.

Cine se va afla la bordul SpaceX

La bordul SpaceX vor fi doi astronauți renumiți, Bob Behnken și Doug Hurley. Aceștia au multă experiență, cu sute de ore în spațiu la bordul unor navete. Bahnken are chiar și de experiență în misiuni de tip ”space walk”.

ADVERTISEMENT

Cei doi au fost instruiți să acopere capsula Crew Dragon, care va deveni doar al cincilea design al navei spațiale, după vehiculele Mercury, Gemini, Apollo și naveta spațială, pe care NASA le-a certificat la fel de sigure pentru oameni.

ADVERTISEMENT