News

Eveniment astronomic spectaculos pe 21 decembrie 2020. Se va repeta abia în 2080

15.12.2020 | 21:27
Eveniment astronomic spectaculos pe 21 decembrie 2020 Se va repeta abia in 2080
ADVERTISEMENT

Jupiter și Saturn vor fi atât de aproape pe 21 decembrie încât vor părea o planetă dublă, fenomenul astronomic fiind extrem de spectaculos.

Următoarea dată când acest eveniment se va repeta va fi pe 15 martie 2080, când cele două planete se vor vedea înainte de răsăritul Soarelui, în constelația Capricornus.

ADVERTISEMENT

„Marea conjuncție” dintre Jupiter și Saturn va avea loc pe 21 decembrie 2020, dată care coincide cu solstițiul de iarnă.

Conjuncția dintre Jupiter și Saturn va fi vizibilă pe 21 decembrie

Potrivit Adevărul este prima conjuncție dintre Jupiter și Saturn din anul 2000 și cea mai apropiată conjuncție din 1623. La cea mai apropiată distanță, Jupiter și Saturn se vor afla la doar 0.1 grade depărtare, adică o cincime din întregul diametru al unei Luni pline.

ADVERTISEMENT

Potrivit descoperă.ro, Jupiter este mai luminoasă ca orice altă stea, în timp ce Saturn este una dintre cele mai luminoase. Spre deosebire de alte stele care „sclipesc”, Jupiter și Saturn strălucesc în mod constant, potrivit sursei citate.

Saturn, a 6-a planetă de la Soare, e cea mai îndepărtată planetă care poate fi văzută cu ochiul liber. Jupiter, a 5-a planetă de la Soare, este a doua cea mai lentă planetă luminoasă, după Saturn. În aceste condiții, conjuncțiile dintre Jupiter și Saturn sunt printre cele mai rare conjuncții de planete luminoase.

ADVERTISEMENT

Saturn înconjoară Soarele în 30 de ani, față de Jupiter care realizează acest ciclu o dată la 12 ani. „Cele mai mari planete din sistemul solar se vor afla foarte aproape aparent una de alta, atât de aproape încât vor părea un astru dublu”, scrie Observatorul Astronomic Bucureşti.

Apropierea minimă şi rară se va petrece în ultimele două săptămâni ale lunii decembrie, momentul cel mai bun fiind în seara de 21 decembrie. Atunci, în jurul orei 18.00, se vor vedea înspre sud-vest, nu foarte sus pe cer.

ADVERTISEMENT

Cele două planete aproape că nu se vor putea distinge una faţă de cealaltă, iar prin telescop vom putea vedea în acelaşi câmp şi inelele lui Saturn şi benzile de nori ale lui Jupiter, împreună cu sistemele de sateliţi ai planetelor. Dacă ar fi să puteţi obseva cerul doar o noapte în 2020, alegeţi noaptea de 21 decembrie!”, mai anunță Observatorul Astronomic Bucureşti.

ADVERTISEMENT