Atenție la această greșeală când depozitezi cartofii. Locul greșit poate face cartofii tăi mai periculoși decât crezi.
Există o greșeală comună pe care mulți o fac atunci când depozitează cartofii, fără să-și dea seama că acest lucru poate schimba compoziția chimică a lor. Dacă nu-i păstrăm cum trebuie, cartofii pot face mai mult zahăr, ceea ce nu e bine pentru sănătatea noastră. Experții spun că acest mod greșit de a ține cartofii poate duce la boli pe care mulți nici nu le bănuiesc.
Locul ideal pentru a depozita cartofii este un spațiu întunecos și răcoros; poate fi o pivniță sau un dulap bine aerisit din bucătărie.
După cum avertizează experții în alimentație, lumina soarelui este un dușman al cartofilor. Expunerea directă la soare poate dăuna calității lor, așa că e mai bine să-i ținem la umbră. În plus, aerul proaspăt este esențial pentru a preveni umezeala care ar putea duce la apariția mucegaiului.
Un alt aspect important este să nu punem cartofii alături de alte fructe sau legume care produc etilenă. Merele și bananele, de exemplu, pot grăbi procesul de maturare și degradare al cartofilor.
E important să verificăm periodic starea cartofilor noștri. Dacă observăm vreunul stricat, e mai bine să-l îndepărtăm imediat pentru a proteja restul.
De asemenea, un sfat util este să nu spălăm cartofii înainte de a-i depozita. Apa poate duce la apariția mucegaiului, așa că e mai bine să-i curățăm doar când suntem gata să-i gătim.
“Atenție la cartofi, pentru că nu trebuie depozitați pentru o perioadă îndelungată în frigider, sub 8 grade Celsius.Cantitatea de zahăr din aceștia va crește, iar odată pregătiți la cald, nivelul de acrilamidă va fi mai mare. Nu în ultimul rând, o depozitare în condiții ferite de lumină va ajuta la evitarea formarii părților verzi care conțin multă acrilamidă”, a explicat prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare, pentru dcmedical.ro.
Când cartofii sunt expuși la lumină pentru o perioadă mai lungă, se poate forma o culoare verde la suprafața lor. Aceste părți verzi conțin multă acrilamidă, o substanță potențial toxică.
Mai mult, Nastasia Belc ne avertizează să nu ținem cartofii în frigider sub 8 grade Celsius deoarece produc mai mult zahăr. Când gătim acești cartofi la temperaturi înalte, zahărul în plus poate forma substanțe care nu sunt bune pentru sănătate, precum acrilamida.
Dar ce este acrilamida și de ce ar trebui să ne îngrijoreze? Deși cercetările sunt încă în desfășurare, studiile preliminare sugerează că acrilamida, consumată în cantități mari, ar putea fi dăunătoare sănătății noastre.
Studiile pe animale au arătat o legătură între acrilamidă și un risc crescut de cancer. La oameni, expunerea la niveluri ridicate de acrilamidă a fost asociată cu un risc mai mare de anumite tipuri de cancer, în special cel de colon, rinichi și endometru.
Așadar, depozitarea corectă a cartofilor nu este doar o chestiune de gust, ci și de sănătate. Urmând sfaturile experților, putem să ne bucurăm de cartofi delicioși și sănătoși pe termen lung.