News

Cum evităm Covid-19 de Revelion. Sfaturile oferite de către infecționistul Adrian Marinescu

Petrecerile de Revelion cresc riscul de infectare. Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist, recomandă testarea și limitarea interacțiunilor cu persoanele străine.
30.12.2021 | 10:16
Cum evitam Covid19 de Revelion Sfaturile oferite de catre infectionistul Adrian Marinescu
ADVERTISEMENT

Noaptea dintre ani este unul dintre cele mai importante momente ale sărbătorilor de iarnă, fiind, în general, sărbătorită cu petreceri care se întind chiar și până dimineața. Cu toate acestea, Revelionul din acest an, precum și cel de anul trecut, are loc în condiții neobișnuite.

Pandemia de Covid-19 a impus o serie de restricții legate de numărul de persoane care pot participa la petreceri și alte evenimente festive. În plus, noua variantă Omicron aduce cu sine noi îngrijorări legate de modurile în care ne putem proteja.

ADVERTISEMENT

Ce ne recomandă dr. Adrian Marinescu

Dr. Adrian Marinescu, specialist în boli infecțioase al Institutului Matei Balș, atrage atenția asupra faptului că în cazul petrecerilor de Revelion, riscul de infectare este mai ridicat în spațiile închise, notează DCNews.

Din această cauză, fie că vorbim de locuințele proprii sau de restaurante și alte localuri, medicul Marinescu ne recomandă să limităm interacțiunile pe care le avem cu persoanele străine.

ADVERTISEMENT

Medicul infecționist atrage atenția asupra faptului că testarea rapidă antigen poate reprezenta una dintre soluțiile pe care le putem aplica pentru a crește gradul de siguranță al petrecerilor dintre ani. Acesta atrage atenția că rezultatele obținute sunt orientative și că nu reduc la zero riscul de răspândire a coronavirusului.

“Altfel spus, contează câți vom fi la acea petrecere. În situația în care sunt mulți, nu cunoști exact ce e cu persoanele respective. Pot să fie asimptomatici sau ușor simptomatici. Riscul de infectare există, categoric. Ar fi și varianta de testare înainte de Revelion. Vorbim despre teste rapide, bineînțeles. Însă, ele pot fi orientative. Nu înseamnă că pot reduce cu totul riscul de infectare, dar ar putea să ajute. Ar fi o variantă de luat în calcul.”, explică dr. Marinescu.

ADVERTISEMENT

Una dintre opțiunile care au fost luate în calcul în această perioadă a fost cea a interzicerii petrecerilor de Revelion. Totuși, după cum explică dr. Marinescu, această abordare nu este practică.

Medicul atrage atenția asupra faptului că, în realitate, petrecerile private nu pot fi interzise complet și că, maxim, ar fi putut fi impuse limite legate de numărul de participanți.

ADVERTISEMENT

Luând în calcul aceste aspecte, este important să plecăm de la informațiile oferite de către oamenii de știință legate de modul în care Omicron se transmite. Dr. Marinescu a atras atenția asupra faptului că această variantă tinde să fie mai infecțioasă decât Delta.

“Trebuie doar să fim conștienți că riscul există și că varianta Omicron se transmite mult mai ușor decât varianta Delta. Prin urmare, trebuie să plecăm de la ceea ce știm deja.”, a explicat medicul.

Sfaturile oferite de către dr. Adrian Marinescu vin în contextul în care la nivel mondial poate fi observată o creștere semnificativă a numărului de cazuri Covid-19. În plus, există posibilitatea ca, în scurt timp, varianta Omicron să devină dominantă, înlocuind tulpina Delta.

ADVERTISEMENT
Tags: