News

Anticorpii monoclonali Evusheld, eficienți și împotriva variantei Omicron a Covid-19

Compania AstraZeneca a anunțat că tratamentul cu Evusheld, o combinație de anticorpi monoclonali, este eficient și împotriva tulpinii Omicron a SARS-CoV-2, apărută în Africa de Sud.
23.12.2021 | 16:04
Anticorpii monoclonali Evusheld eficienti si impotriva variantei Omicron a Covid19
ADVERTISEMENT

Infecția cu tulpina Omicron a Covid-19 poate fi prevenită cu ajutorul anticorpilor monoclonali Evusheld, se arată în două studii realizate la universitățile Oxford și Washington.

Folosirea anticorpilor monoclonali este recomandată pentru persoanele la care vaccinarea nu produce un răspuns imunitar din partea organismului, cum ar fi cele care iau medicamente imunosupresoare în urma unor operații de transplant.

ADVERTISEMENT

Evusheld  este o combinație de anticorpi monoclonali cu acțiune prelungită, administrați prin două injecții succesive, combinația fiind produsă de către compania AstraZeneca.

Protecția oferită de Evusheld, extinsă și pentru varianta Omicron

Evusheld își păstrează capacitatea neutralizanta împotriva variantei Omicron, conform noilor date de neutralizare a virusului „viu” în studii desfășurate atât de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, cât și de la Universitatea de medicină Washington, St. Louis, SUA, anunță compania producătorare.

ADVERTISEMENT

Concentrația inhibitoare 50 (IC50) pentru Evusheld, un indice care măsoară potența neutralizantă a unui anticorp, a fost de 273 ng/ml, respectiv, 147 ng/ml în studiile de la Universitatea Oxford și Washington. Nivelurile sunt similare celor găsite la persoane care au fost infectate anterior cu COVID-19 și s-au recuperat în mod natural”, se spune într-un comunicat al AstraZeneca.

Combinația de tixagevimab cu cilgavimab din care este alcătuit Evusheld a fost folosită până acum împotriva variantelor mai vechi ale SARS-CoV-2, Evusheld fiind singurul anticorp monoclonal autorizat în SUA pentru
profilaxia pre-expunere a COVID-19.

ADVERTISEMENT

În testele realizate la cele două universități s-a folosit virusul viu, izolat de la indivizi care s-au infectat cu varianta Omicron a COVID-19, iar rezultatele au arătat că tratamentul cu Evusheld rămâne eficient și la noua tulpină. La concluzii similare au ajuns și investigatorii independenți de la Administrația SUA pentru Alimente și
Medicamente (FDA) ale căror rezultate au fost anunțate pe 16 decembrie 2021.

Datele consistente din toate cele trei studii independente ne oferă acum încrederea că Evusheld, o combinație de doi anticorpi foarte potenti, își păstrează eficiența împotriva variantei Omicron și va continua să ofere beneficii pacienților (…)

ADVERTISEMENT

Suntem încântați că acesta este acum disponibil pentru a ajuta la protejarea populațiilor vulnerabile, cum ar fi persoanele cu imunitatea compromisă, persoane al căror organism nu poate dezvolta un răspuns adecvat la vaccinare și care rămân cu risc ridicat de a se infecta cu COVID-19”, a declarat Mene Pangalos, vicepreședinte executiv, BioPharmaceuticals R&D, AstraZeneca.

O soluție pentru persoanele imunosupresate sau cu contraindicații la vaccinare

Evusheld a primit în această lună autorizația de utilizare de urgență pentru profilaxia pre-expunere a COVID-19 la persoanele care au sistemul imunitar slăbit din cauza unei afecțiuni medicale sau a medicamentelor imunosupresoare și a căror organism ar putea să nu reacționeze adecvat la imunizarea prin vaccinare, precum și la acele persoane pentru care vaccinarea împotriva COVID-19 nu este recomandată.

Categoriile de mai sus reprezintă circa 2% din populația globală, iar prevenirea infectării lor ar contribui  la împiedicarea apariției unor alte variante ale virusului.

Cei doi anticorpi monoclonali – tixagevimab și cilgavimab – ai Evusheld sunt produse derivate din celulele B donate de pacienții convalescenți după infectare. Anticorpii au fost descoperiți de Centrul Medical al Universității Vanderbilt și licențiați către AstraZeneca în iunie 2020, iar compania farmaceutică a reușit să le prelungească durata de viață.

Extinderea duratei de viață cel puțin triplează durabilitatea acțiunii sale în comparație cu anticorpii convenționali și ar putea permite până la 12 luni de protecție împotriva COVID-19 după o singură administrare”, precizează compania.

AstraZeneca este o companie biofarmaceutică globală, care se concentrează pe descoperirea, dezvoltarea și comercializarea de medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală în domeniul oncologiei, al bolilor rare și al produselor biofarmaceutice, inclusiv în domeniul cardiovascular, renal și metabolic, respirator și imunologic. AstraZeneca are sediul la Cambridge și își desfășoară activitatea în peste 100 de țări.

ADVERTISEMENT
Tags: