News

Examenele naționale ar putea fi amânate de greva profesorilor. „Nu au un spațiu de întors, e greu să renunțe la protest acum”

Examenele naționale ar putea fi amânate din cauza grevei profesorilor, fapt ce ar putea duce ca părinții să se poziționeze împotriva protestului dascălilor
29.05.2023 | 16:03
Examenele nationale ar putea fi amanate de greva profesorilor Nu au un spatiu de intors e greu sa renunte la protest acum
Greva profesorilor pune în pericol examenele naționale. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Apropierea examenelor naționale, dar și posibila amânare a acestora în contextul grevei profesorilor, creează o situație dificilă și pentru protestatari, în condițiile în care există riscul ca atât părinții, cât și elevii să se întoarcă împotriva greviștilor.

Examenele naționale, amânate din cauza grevei

Chiar în ziua în care ar fi trebuit să înceapă înscrierile pentru examenul de Bacalaureat, liderii sindicatelor din învățământ au anunțat că examenele naționale ar putea fi amânate din cauza grevei. De altfel, luni, Ministerul Educației a anunțat amânarea examenelor de la Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a pentru 12 și 13 iunie.

ADVERTISEMENT

Liderii sindicatelor din învățământ au precizat că o decizie ce ar afecta desfășurarea examenelor naționale va fi luată, la nivel național, cu acordul tuturor profesorilor care se află în grevă.

„Colegii noștri sunt singurii în măsură să hotărască acest lucru. Va fi o decizie la nivel național. Nu pot hotărî eu ce anume se va întâmpla în perioada imediat următoare. În momentul de față sunt într-o acțiune de protest și, dacă vor hotărî acest lucru, acțiunea se poate suspenda. Decizia le revine în totalitate. Va fi o decizie a profesorilor care sunt în grevă. Nimeni nu-și poate permite în momentul de față să treacă peste un mandat primit din partea colegilor”, a declarat, pentru FANATIK, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, amânarea examenelor naționale ar crea și primele victime directe ale grevei profesorilor – în prima parte, elevii care au dosare pentru facultățile din străinătate, cu un calendar de admitere fix, ce depind de încheierea examenului de Bacalaureat la timp. La fel, măsura ar nemulțumi și riscă să creeze un sentiment puternic împotriva grevei profesorilor din partea părinților.

„Există un risc ca profesorii să piardă o parte din susținerea părinților dacă se va ajunge în situația amânării examenelor naționale. Asta a fost cumva și retorica Guvernului încă de la începutul acestui protest, faptul că grevele afectează părinții și elevii și că sunt într-un moment prost. Chiar acesta a fost și primul lucru pe care l-a spus premierul, ‘că și-au ales un moment prost’”, a declarat, pentru FANATIK, sociologul Ovidiu Voicu, directorului Centrului pentru inovare publică.

ADVERTISEMENT

De altfel, luni, Consiliul Național al Elevilor a solicitat Guvernului să dea curs revendicărilor profesorilor și să stabilească o procedură de urgență pentru înscrierea elevilor la Bacalaureat. Acest lucru arată că organizațiile elevilor, care la finalul săptămânii trecute, au ieșit cu mesaje de susținere a protestului profesorilor, văd în autorități principalul vinovat pentru situația în care examenele naționale ar fi amânate.

Examenele naționale și dinamica negocierilor dintre Guvern și profesori

Discuțiile cu privire la amânarea examenelor naționale apar în contextul în care marți, în Capitală, profesorii au programat un protest uriaș, la care sunt așteptate peste 20.000 de cadre didactice. Duminică, Guvernul a venit cu o nouă ofertă pentru profesori, axată tot în jurul sprijinului de 2.500 de lei, oferit în două tranșe, până la finalul anului. Oferta a fost deja refuzată de către sindicate, iar luni au loc noi negocieri, de această dată la Ministerul Muncii.

ADVERTISEMENT

Totuși, posibilitatea reală a amânării examenelor de la Evaluarea Națională și cele de la Bacalaureat ar putea schimba dinamica negocierilor dintre Guvern și sindicate. O serie de poziții din spațiul public au susținut că profesorii ar trebui să nu pună în pericol desfășurarea examenelor naționale, iar elevii din clasele a VIII-a și a XII-a să nu fie folosiți ca mijloc de șantaj. „Examenele naționale pentru clasele a VIII-a și a XII-a trebuie să se țină la timp chiar și în cazul continuării grevei. Greviștii pot să nu închidă anul școlar pentru ceilalți elevi, au multe alte pârghii de presiune. Acești copii nu au nicio vină, ar fi victime colaterale și trebuie sprijiniți și de greviști și de guvernanți, nu folosiți ca mijloc de șantaj”, a scris, pe Facebook, sociologul Marian Preda, rectorul Universității București.

Pe de altă parte, Victoria Stoiciu, specialist în cadrul fundației Friedrich Ebert România, este de părere că declanșarea grevei profesorilor la finalul lunii mai nu reprezintă o formă de șantaj sau o altă conspirație, fiind doar perioada pe care legea a permis-o pentru declanșarea conflictului de muncă.

„În România legislația permite declanșarea unei greve doar pe perioada de negociere a contractului colectiv de muncă. Pe perioada de valabilitate a unui contract de muncă nu poți face decât grevă ilegală (cu consecințe juridice pe care nimeni nu și le dorește), grevă de solidaritate (care nu poate dura mai mult de 1 zi) sau grevă de avertisment (a cărei durata e limitată la 2 ore).

Contractul colectiv pentru sectorul educație preuniversitara a fost încheiat la finalul lunii aprilie 2021 (28.04. e înregistrat la MMPS). Perioada de valabilitate e de 24 de luni. Prin urmare, la final de aprilie contractul colectiv a expirat. Legea prevede inițierea unor noi negocieri colective cu cel puțin 60 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă. Prin urmare, greva nu putea avea loc decât acum. E o sincronizare nefericită cu finalul de an școlar. Dacă greva e un șantaj, e pentru că doar așa se putea face cu respectarea prevederilor legale”, a scrie Victoria Stoiciu, pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, sindicatele spun că nu au urmărit în niciun moment ca elevii să fie folosiți ca „mijloc de șantaj” în negocierile cu autoritățile. „Ce avem noi, ca profesori, de câștigat din amânarea examenelor elevilor? Imaginea Guvernului va rămâne neschimbată, un Guvern care a jignit, un Guvern care a încercat să exercite presiuni asupra tuturor angajaților din sistem, un Guvern care nu este credibil. Și, ceea ce este mai grav, ce se va alege de sistemul de învățământ după acest protest? Se va opri greva la un moment dat, dar problemele rămân”, a mai precizat Marius Nistor, pentru FANATIK.

Sociologul Ovidiu Voicu este de părere că fără existența riscului ca examenele naționale să fie perturbate de acest protest, Guvernul putea să ignore cererile profesorilor mult mai ușor. Acesta subliniază că actualul Guvern nu a negociat cu bună credință niciodată cu greviștii, și că, încă de la începutul grevei acestora, a încercat să dezbine profesorii de elevi și părinți.

„Dacă nu erau examenele îi era mult mai ușor Guvernului să ignore greva. Trebuie să ne gândim și la faptul că zilele de grevă nu sunt plătite, iar dacă un profesor stă în grevă două săptămâni atunci va primi jumătate din salariu. Un cost imediat există, iar Guvernul putea pur și simplu să ignore o lună această grevă, până când profesorii, din cauza lipsei banilor, ar fi fost nevoiți să se întoarcă la muncă. E un tip de abordare ce a fost utilizat de-a lungul timpului în istoria revendicărilor salariale din toată lumea”, a declarat, pentru FANATIK, Ovidiu Voicu, care subliniază că, în acest context, apare totuși riscul pentru profesori ca părinții să nu le mai susțină protestul.

Profesorii nu pot da înapoi

În opinia sociologului Ovidiu Voicu, în acest moment este extrem de dificil pentru profesori să cedeze în negocierile cu Guvernul, amenințarea cu amânarea examenelor naționale fiind principalul factor care ar putea determina autoritățile să ajungă la un compromis.

„Acum, cel mai probabil, profesorii nu au un spațiu de întors, e greu să renunțe la protest acum. Dacă renunță pur și simplu la grevă e puțin probabil că vor mai obține cine știe ce revendicări, dincolo de bonusurile astea propuse. Deci așteptarea este ca unele consecințe asupra examenelor să existe. Adică să fie nevoie de niște reorganizări, pentru a se închide anul școlar și a se da examenele, poate o prelungire, o reprogramare.

La fel, este de așteptat să se găsească și o soluție, tocmai pentru că există această presiune publică, Guvernul având tot interesul să rezolve cât mai repede. Și la fel, această presiune există și asupra profesorilor, în a accepta oferta Guvernului”, a precizat, pentru FANATIK, Ovidiu Voicu, subliniind că e greu să nu-i înțelegi pe profesori care spun că nu au încredere că Guvernul își va onora promisiunile în condițiile în care legea salarizării unitare, în jurul căreia se centrează promisiunile autorităților, era un jalon în PNRR cu termen pentru 30 iunie.

În opinia acestuia, Guvernul a încercat încă de săptămâna trecut să dezbine și să-i întoarcă pe părinți împotriva profesorilor și împotriva protestului acestuia. În actualul context, subliniază acesta, autoritățile nu vor face decât să încerce să-i prezinte pe profesori drept principalii vinovați pentru situația în care examenele naționale vor fi amânate.

Reprezentanții sindicatelor din învățământ fac apel la empatia părinților și cer sprijinul acestora în continuare. „I-aș ruga și eu pe părinți să se pună în situația noastră. Poate că și ei la un moment dat în viața lor, în activitatea lor, au avut un moment în care s-au hotărât să reacționeze ferm pentru că acolo, la locul de muncă, au avut niște probleme și nimeni nu are dreptul să-i critice pentru așa ceva. Așa cum ei au momentele lor, așa avem și noi momentul nostru acum. Am ajuns la limită. Nu vrem să sufere nimeni, nu vrem să sufere copiii, nu suntem în conflict cu elevii sau cu părinții, dar trebuie să înțeleagă că în educație trebuie să se vină cu un set de măsuri ferm, clar și aplicabil imediat”, a mai declarat, pentru FANATIK, Marius Nistor.

De altfel, un sondaj CURS publicat zilele trecute arăta că în rândul populației părerile cu privire la oportunitate și vinovații pentru continuarea grevei profesorilor sunt împărțite. 43% din respondenți au precizat că greva profesorilor este justificată pentru că aceștia au salarii mici, iar 39% sunt de părere că deși cadrele didactice au salarii mici, greva nu este oportună în acest moment. Alți 16% sunt de părere profesorii au salarii suficiente și că nu trebuiau să intre în grevă.

Expertul în educație, Mihai Maci, este de părere că în realitatea nu există o susținere reală a populației pentru greva profesorilor. În opinia sa, profesorii ar trebui să meargă mai departe cu grevă, chiar cu riscul amânării examenelor naționale, tocmai pentru că sistemul educației din România este ceva pentru care merită să luptăm.

„În ciuda discursului public cu privire la școală, în general oamenii au amintiri proaste din școală. Asta nu-i face să se simtă foarte încântați, și de aceea este limpede că acesta este singurul moment în care greva poate să aibă o rezonanță în societate, tocmai datorită faptului că pune în discuție niște lucruri care merg mecanic, așa cum sunt examenele astea. Dacă nu ar fi faptul ăsta, nu ar fi nicio problemă, ar putea să stea profesorii în grevă luni de zile, nu le sunt plătite salariile și gata. E o rațiune în treaba asta, pentru că dacă o faci altădată nu are nicio valoare.

Protestul, dacă vrei să aibă consistență, trebuie să arate că e un lucru pentru care merită să te lupți. Toată lumea vede de ce merită să te lupți, nu pentru că profesorii salarii mai mari, ci pentru că profesorii vor să-și facă treaba în condiții normale”, a precizat, pentru FANATIK, profesorul Mihai Maci.

În opinia sa, riscul ca părinții să se întoarcă împotriva profesorilor și să critice protestul acestora este nu doar real, dar, în fapt, nu ar face decât să confirme poziția și părerea pe care mulți dintre aceștia o au față de profesorii din școli.

„Cred că din punctul de vedere al părinților există două categorii de profesori. Există profesorul profesor, acela pe care-l plătesc ei individul la meditații, și există celălalt tip de profesor, care e un fel de supraveghetor al copiilor, căruia nu-i dau nicio considerație. El e ca paznicul la oi. Iar majoritatea profesorilor fac parte din categoria asta pentru părinți. Ei vor să-și știe copiii într-un loc liniștit până sunt ei la lucru și că merge înainte chestia cu notele și examenele.

Trebuie doar să-i auziți pe unii părinți la ședințele cu părinții, când strigă la profesori, ‘de ce trebuie să facă copilul meu chimie? nu trebuie, doar română și matematică, că doar din alea dă examen?’. Ideea că societatea are considerație față de școală și așa mai departe e o mitologie. În realitate, nu există așa ceva, cei mai mulți consideră că școala este o parcare”, a mai declarat, pentru FANATIK, Mihai Maci.

ADVERTISEMENT