News

Examenul auto ar putea suferi modificări importante. Reguli noi pentru examinatori și instructori

Examenul pentru obținerea permisului auto ar putea suferi modificări importante în România. Guvernanții pregătesc reguli noi pentru examinatori și instructori.
04.10.2022 | 18:36
Examenul auto ar putea suferi modificari importante Reguli noi pentru examinatori si instructori
Cum s-ar putea desfășura examenul auto în România. Reguli noi pentru examinatori. Sursa foto: driversed.com
ADVERTISEMENT

Un grup de deputați ai UDMR au depus în Parlament un proiect de lege care aduce modificări la modul de obținere al permisului de conducere.

Cum s-ar putea desfășura examenul auto în România. Reguli noi pentru examinatori

Cei 22 de semnatari ai proiectului arată, în motivarea propunerii legislative, că ”obținerea unui permis de conducere în România continuă să fie un demers greoi, iar cazurile de corupție din ultimii ani au dezvăluit problemele unui sistem lipsit de echilibru și control reciproc”, scrie Turnul Sfatului.

ADVERTISEMENT

Cea mai importantă modificare din acest proiect de lege îi privește pe examinatori. Se propune ca, în viitor, aceștia să nu mai fie ofițeri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ci persoane fizice.

Pentru a fi eligibile să participe la un examen de obținere a permisului de conducere, aceste persoane vor trebui să îndeplinească o serie de criterii.

ADVERTISEMENT
  • Să aibă peste 23 de ani
  • Să nu fi avut permisul de conducere anulat
  • Să fie apt medical și psihologic
  • Să nu dețină o funcție la vreo școală de șoferi
  • Să urmeze un curs de formare profesională, definitivat cu un examen
  • Să aibă cel puțin 5 ani vechime de conducător auto la categoria unde urmează să fie examinator

Ce rol va avea instructorul la un examen auto

În proiectul de lege amintit se mai propune ca instructorul auto să fie prezent în mașină, alături de examinator și candidat, pe perioada de desfășurare a examenului practic.

ADVERTISEMENT

”Măsura este menită să reducă gradul de intimidare resimțit de candidați și să demonstreze cu adevărat dacă și-au însușit cunoștințele și aptitudinile necesare pentru a conduce autovehicule în condiții de siguranță pe drumurile publice”, spune deputatul Benedek Zacharie (UDMR).

În ceea ce privește instituția Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (D.R.P.C.I.V.), conform proiectului, aceasta ar continua să existe. Ea va fi doar o entitate de testare pentru proba teoretică de verificare a cunoștințelor, de emitere a permiselor de conducere și de evidență a acestora.

ADVERTISEMENT

De asemenea, același serviciu ar urma să acorde avizul pentru viitorii examinatori auto.