News

Excepțiile de la lege. Ce categorii de persoane pot cumula în continuare pensia cu salariul de la stat

Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care interzice cumulul pensie-salariu la stat. Există însă și excepții.
09.06.2021 | 22:50
Excepțiile de la lege. Ce categorii de persoane pot cumula în continuare pensia cu salariul de la stat
Excepțiile de la lege. Ce categorii de persoane pot cumula în continuare pensia cu salariul de la stat. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care cei care doresc se pot pensiona la vârsta de 70 de ani. În plus s-a adoptat și o legislație care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat. Există și unele categorii de persoane care sunt exceptate.

În cazul în care acest proiect va fi votat în Parlament în forma trimisă de Guvern, bugetarii care au și pensie și salariu la stat sunt obligați să opteze în termen de 30 de zile.

Excepțiile de la lege. Ce categorii de persoane pot cumula pensia cu salariul de la stat

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat cine poate cumula în continuare salariul de la stat cu pensia, în cazul în care proiectul de lege trimis de Guvern va fi votat în această formă în Parlament.

ADVERTISEMENT

Printre persoanele care fac excepție de la lege sunt cele care au fost alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau cele pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție. Printre aceștia se numără parlamentarii, aleșii locali, membrii CCR și ai Curții de Conturi.

“Nu putem interveni peste mandate definite de Constituție. Asta este o problemă pe care o avem și de aceea sunt exceptate. Sunt exceptați doar cei aleși și cei cu mandate definite în Constituție. Nu putem să intervenim pe un mandat în derulare. Asta este decizia juriștilor”, a spus Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Nici persoanele care au drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe republicată nu vor avea de suferit.

“Acest proiect urmărește câteva obiective: avantajul competitiv al forței de muncă, se fructifică experiența angajaților; proiectul aduce echitate pentru cei care activează în sistemul public și crește baza de contributivitate la sistemul de pensii printr-o măsură opțională”, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan.

ADVERTISEMENT

Alte categorii de persoane care pot cumula salariul de la stat cu pensia

  • personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora
  • pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate
  • membrii Academiei Române
  • asistenții personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • asistenții maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, prin noul proiect de lege se crește opțional vârsta de pensionare la 70 de ani.

ADVERTISEMENT

“Se pot pensiona oricând în intervalul de până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Persoanele care vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei în momentul în care optează pentru activitate până la 70 de ani sunt persoanele care beneficiază de drepturi de autor.

Personalul didactic prevăzut de Legea Educației Naționale, persoanele încadrate în gradul 3 de invaliditate pentru că există o decizie a Curții Constituționale, membrii Academiei Române.

ADVERTISEMENT

Persoanele din cadrul autorităților administrative autonome sau instituțiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mandat cu o durată prevăzută de lege”, a mai spus Raluca Turcan.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri