News

A fost sau nu Cornel Dinu turnător la Securitate? Primele documente oficiale

05.05.2018 | 15:49
Cornel Dinu a fost acuzat de fiica lui Lică Nunweiller că a fost turnător la Securitate în tinerețe

Cornel Dinu se află în mijlocul unui scandal pornit de fiica fostului „câine roșu” Lică Nunweiller, care l-a acuzat, printre altele, că a fost turnător la Securitate. „Când eram mică auzeam ce vorbeau tata şi fraţii lui despre el. Când am crescut am înţeles singură ce înseamnă un om cu caracter urât. De fapt fără caracter. Unul care şi-a turnat colegii la securitate, i-a săpat cât a putut de mult pentru a-i înlătura ori din echipă, ori de pe banca tehnică (şi prin intermediul consoartei care era mai mult iubită de conducerea clubului, decât de alţii!), şi al cărui tătuc este Iliescu. Ion. Ăla de îi curg comunism şi bolşevism în loc de sânge prin vene”.

„Procurorul” nu a rămas dator și i-a dat un răspuns dur Mihaelei Nunweiller, cu trimiteri la familia sa: „Publicați, băieți, într-o veselie toate tâmpeniile pe care le emit «parașutele» din Dorobanți care nu merită numele de Nunweiller. Nelu și Radu erau fotbaliști. De morți numai de bine! Aici a ajuns țara, ce să mai zic…”. Ceea ce a provocat o replică pe măsură a acesteia: Dinu își arată cu adevărat lipsa de caracter pentru că eu am făcut doar afirmații reale. Dinu și-a dorit întotdeauna să facă parte din cercul restrâns al părinților mei. Nu era agreat, toată lumea fugea de el pentru că era turnător și săpător. Când am scris că a îmbătrânit urât și că a trecut prin viață degeaba, nu am spus o gratuitate. Poate să spună orice despre mine, dar eu când mă uit în oglindă nu am motive să plec ochii”. 

Istoricul Florian Bichir i-a citit dosarul: „Domnul Cornel Dinu nu a fost colaborator, dimpotrivă a fost un persecutat şi filat non-stop”

FANATIK.RO a luat legătura cu profesorul universitar Doctor în Științe Politice și Teologie Florian Bichir, ales în martie 2012 de Parlamentul României membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), cu rang de ministru secretar de stat, pentru un mandat de 6 ani, care, în cunoștință de cauză, având acces și citind dosarul de la Securitate al lui Cornel Dinu, a negat acuzațiile Mihaelei Nunweiller. Mai mult, în opinia sa, Cornel Dinu a fost persecutat și filat non-stop de Securitate.

„În calitatea mea de istoric și de cercetător al Arhivelor Securității timp de 12 ani pot depune mărturie că domnul Cornel Dinu nu a fost colaborator al organelor de Securitate. Dimpotrivă, a fost un persecutat și filat non-stop. De altfel dosarul domniei sale poate fi consultat în Arhiva CNSAS. Am citit – în virtutea drepturilor legale ca ministru secretar de stat – dosarul domnului Cornel Dinu. În locul domniei sale mi-aș publica dosarul de Securitate, care este mai mult decât onorabil. El probează persecuția și modul în care a fost îndepărtat de la Dinamo. Restul sun povești livrești care nu urmăresc decât să murdărească un simbol nu doar al fotbalului, ci, îndrăznesc să spun, chiar al României”, adeclarat Florian Bichir ÎN EXCLUSIVITATE pentru FANATIK.RO.

A fost sau nu Cornel Dinu turnător la Securitate? Primele documente oficiale

FANATIK.RO vă pune la dispoziție însemnări din dosarul 232517 din arhiva Ministerului de Interne (VEDEȚI FOTOCOPIILE ÎN ARHIVA FOTO!), în care sunt date informații despre locotenent colonelul în rezervă Cornel Dinu, care, la mijlocul anilor 60, „a fost semnalat de mai multe ori cu manifestări necorespunzătoare la adresa regimului politic din țara noastră. A stabilit și permanentizat relații neoficiale cu cetățeni străini, unii dintre aceștia fiind fugari sau colaboratori ai posturilor de radio ostile șării nostre. Are un anturaj format din elemente declasate moral-politic”.

O altă notă informativă, de data aceasta din 1987, de când Cornel Dinu era antrenor la ASA Târgu Mureș, consemnează la „Măsuri” că „Vor fi instalate mijloace T.O. în camera sus-numitului”, iar la „Sarcini” se cere „Să ne semnaleze (n.red. – organele locale de supraveghere) în continuare despre comportamentul și preocupările sus-numitului”. Ceea ce dovedește că, într-adevăr, Cornel Dinu a fost în „atenția” organelor de Securitate, care l-au urmărit în anii Epocii de Aur.

„Așa am «turnat» eu la Securitate, din postura de urmărit și «tecs-tat» ca «dușman al poporului»!”

L-am întrebat și pe Cornel Dinu ce are de spus despre dosarul său de la Securitate, iar acesta a povestit, ÎN EXCLUSIVITATE pentru FANATIK.RO, o întâmplare din anii ’90: „În ’91 profesorul Virgil Măgureanu (n.a. – primul director al Serviciului Român de Informații, în funcție în perioada 1990-1997), cu care mă împrietenisem, m-a întebat dacă nu vreau să-mi văd dosarul și i-am spus că nu mă interesează, pentru că dacă l-aș vedea aș suferi deoarece am convingerea că mulți pe care îi consideram prieteni au turnat tot felul de luări de poziție ale mele împotriva unora dintre cei care conduceau țara atunci. Dar, totuși, l-am rugat să-mi arate o hârtie cu o rezoluția a lui Postelnicu (n.a. – șeful Securității între 1978 și 1987, apoi ministru de interne până în 1989). L-a chemat pe adjunctul său și i-a spus să aducă o pagină din metri de dosar de urmărire pe care îi aveam. După câteva zeci de minute acesta a venit cu o hârtie. În stânga sus era scris «Înregistrare prin metoda IDEB», cea ce însemna «înregistrare directă prin emițător la baterie», adică o scrumieră cu un microfon la masă. În dreapta sus era scris «Strict secret». Mi-au căzut ochii fără să vreau pe primele două rânduri și mi-am dat seama că delațiunea era într-adevăr a unuia pe care îl consideram prieten. Sub «Strict secret», scris cu creion roșu, trona verdictul lui Postelnicu: «Să fie tecs-tat în continuare»… așa era scris, «tecs-tat», și era, din rândurile văzute de mine, din 1988, când eram antrenor la U Cluj. Am avut totuși noroc prin acest verdict al lui Postelnicu pentru că, deși mi se interzicea să mai lucrez în București, am avut șansa să fiu «tecs-tat», fiind considerat și «dușman al poporului», până la revoluție. Mai existând pentru toată această mizerie și o explicație în faptul cunoscut că regimul lui Nicolae Ceaușescu nu voia să apară că are și opozanți. Așa am «turnat» eu la Securitate, din postura de urmărit și «tecs-tat» ca «dușman al poporului»!”.

„În calitatea mea de istoric și de cercetător al Arhivelor Securității timp de 12 ani pot depune mărturie că domnul Cornel Dinu nu a fost colaborator al organelor de Securitate. Dimpotrivă, a fost un persecutat și filat non-stop” – Florian Bichir

„În ’91 profesorul Virgil Măgureanu, cu care mă împrietenisem, m-a întebat dacă nu vreau să-mi văd dosarul și i-am spus că nu mă interesează, pentru că dacă l-aș vedea aș suferi deoarece am convingerea că mulți pe care îi consideram prieteni au turnat tot felul de luări de poziție ale mele împotriva unora dintre cei care conduceau țara atunci” – Cornel Dinu

17 ani a durat cariera de jucător a lui Cornel Dinu, toți la Dinamo, unde a fost coechipier cu Lică Nunweiller un sezon (1966-1967). Cu Ion Nunweiller a jucat 4 sezoane (1966-1968 și 1970-1972), iar cu Radu Nunweiller 10 sezoane (1966-1976)