News

Exclusiv. Adio, tichete de masă și alte sporuri! Dublă lovitură pentru bugetari, odată cu şomajul tehnic

09.04.2020 | 16:45
Exclusiv Adio tichete de masa si alte sporuri Dubla lovitura pentru bugetari odata cu somajul tehnic
ADVERTISEMENT

Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență prin care o parte dintre angajații la stat vor intra în șomaj tehnic. Astfel, bugetarii vor fi împărțiți pentru a munci câte 15 zile pe lună, iar pe perioada șomajului tehnic vor primi 75% din salariul pe care îl au, indiferent de valoarea lui. Însă, din informațiile FANATIK, tăierile sunt mai importante în ceea ce îi privește pe bugetari.

Vezi aici cele mai importante decizii luate joi de Guvern, unele dintre ele dezvăluite în exclusivitate de FANATIK, în urma analizării proiectului OUG:

ADVERTISEMENT
  • Exclusiv. Loteria bonurilor fiscale se suspendă! Decizia de ultimă oră luată de Guvern

  • Exclusiv. Nu se mai plătesc temporar licențele și autorizațiile pentru jocuri de noroc! Gura de oxigen pentru pariori

  • Exclusiv. Obligativitatea depunerii declarațiilor fiscale pe 2019, anulată! Pe ce perioadă se aplică măsura luată de Guvern

  • Veste bună pentru companii! Statul rambursează TVA către firme, înainte de inspecția fiscală. Care sunt condițiile

  • Guvernul vrea să facă spirt medicinal din alcoolul confiscat! Măsura, luată prin OUG

Pierderea salarială a bugetarilor va fi mai mare de 75%! Se vor tăia tichetele de masă, dar și sporurile de complexitate a muncii sau condiții de muncă vătămătoare

Există o diferență importantă în ceea ce îi privește pe angajații de la stat și cei de la privat, trimiși în șomaj tehnic (VEZI DOCUMENTUL). În ceea ce îi privește pe bugetari, aceștia vor încasa 75% din salariul pe care îl aveau, în timp ce angajații de la privat vor încasa 75% din salariul mediu brut, adică maximum 4.072 de lei.

ADVERTISEMENT

Însă, din informațiile FANATIK, scăderea salarială a bugetarilor este una mai mare decât cei 75% din salariu. Guvernul va tăia bonurile de masă, dar și sporurile de complexitate a muncii sau condiții de muncă vătămătoare, cei care sunt în această situație.

În anul 2019, a fost aplicată o majorare salarială de 15% ca urmare a sporului de complexitate a muncii pentru angajații din anumite ministere și alte instituții: “se prevede o majorare a salariilor de bază din această Anexa de 15% pentru complexitatea muncii, pentru funcționarii publici și personalul contractual din unele instituții și autorități publice”, se arată într-un comunicat al Ministerului publicat anul trecut.

ADVERTISEMENT

Pentru ce se plătește sporul pentru condiții vătămătoare

Condițiile de muncă vătămătoare a fost plafonat în luna decembrie a anului trecut la 25% din salariul minim brut pe economie (2.230 lei de la 1 ianuarie 2020), adică 557,5 lei. Până anul trecut, acest spor plătea în cuantum de 15%, dar nu din salariul minim brut pe ţară, ci din salariul angajatului, ceea ce era mult mai mult.

Sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare se plătește pentru locurile de muncă:

  • a căror activitate se desfășoară într-un perimetru în care se dezvoltă noxe care pot provoca intoxicații profesionale, și se utilizează azbest, siliciu, talc, mică, precum și alte pulberi vătămătoare
  • – la care se folosesc diferite substanţe toxice, metale sau metaloizi şi compuşii lor, hidrocarburi, acizi, precum şi alte substanţe folosite în activitatea de restaurare, conservare, investigare fizico-chimică şi/sau biologică, de cercetare şi documentare arheologică, istorică sau numismatică, în instituţii publice de cultură;
  • – unde activitatea se desfăşoară în condiţii de microclimat nefavorabil, în care există zgomote, trepidaţii, temperatură neadecvată, umiditate improprie, curenţi de aer, praf, microorganisme, factori biologici sau microbiologici periculoşi, luminozitate inadecvată, etc.;
  • – în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţători de radiodifuziune, televiziune, emiţători pentru comunicaţii, staţii de radiolocaţie, instalaţii de curent de înaltă frecvenţă, staţii de radio unde scurte şi unde ultrascurte radiorelee în unde metrice, decimetrice, centimetrice, radiogoniometre şi staţii de bruiaj.
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban: “Împărţim angajaţii, să spun, în două”

Pierderea salarială a bugetarilor va fi mai mare de 75%! Se vor tăia tichetele de masă și alte sporuri. Exclusiv
Ludovic Orban, premierul României. FOTO: Hepta.ro

În luna februarie, valoarea tichetelor de masă a crescut de la 15,18 lei până la 20 de lei. Însă, angajații din șomaj tehnic nu vor mai beneficia în această perioadă de tichetele de masă, care vor fi tăiate.

Ludovic Orban a anunțat miercuri seara intenția Guvernului de a introduce o formă a șomajului tehnic pentru angajații de la stat: “un mecanism relativ simplu, în care împărţim angajaţii, să spun, în două.

Angajaţii sunt gândiţi în cele două părţi egale, fiecare parte să poată să menţină funcţionalitatea instituţiei publice, şi jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic, plătiţi la fel cum se plăteşte şomajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la muncă ceilalţi care au stat în şomaj tehnic perioada respectivă. Ăsta este mecanismul pe care l-am gândit”, a spus premierul Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT